Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        AHİLİK HAFTASI BALIKESİR'DE KUTLANDI

        OTAĞ FIRINCIOĞULLARI

        BALIKESİR (İHA) - Balıkesir Esnaf Odaları ve Sanatkarları Birliği 85 oda başkanı ile birlikte Ahilik Haftası kutlamalarına Atatürk Anıtına çelenk koyup saygı duruşunda bulunarak başlandı. BESOB adına çelengi Başkan Fehmi Erdem koydu.

        Balıkesir'de Ahilik Haftası, Esnaf Odaları ve Sanatkarları Odalar Birliği (BESOB) tarafından düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı. Ahilik Haftası etkinlikleri BESOB'a bağlı 85 oda başkanının katılımıyla Atatürk Anıtına çelenk sunumuyla başladı. Atatürk Anıtının ardından BESOB yönetimi ve meslek odası başkanları Balıkesir Valisi Mustafa Yaman'ı ziyaret ettiler. BESOB Başkanı Fehmi Erdem Vali Yaman'a kendilerini kabul ettiği için teşekkür etti. Balıkesir Valisi Mustafa Yaman da burada yaptığı konuşmada "Bugün anıtta çelenk koydunuz, kurumları ziyaret ediyorsunuz. Hepinizin Ahilik Bayramını kutluyorum. Ahilik kültürü Selçuklular dan beri uygulanan esnaf geleneklerinin yazılı yazısız kurallarının bütünü. Esnaflık zor iş. Anadolu'da insanların düşündükleri, o günlerin gidişatını en iyi bilen esnaftır. Sabah bir esnaf ile çay içerseniz gelecek günlerin nasıl geçeceğini bir uzman edası ile size anlatacaktır. Başkanınız Sayın Erdem uzun yıllardır çok güzel hizmetler veriyor. Sizler de onunla dayanışma içindesiniz. Balıkesir Türkiye'nin önemli şehirlerinden bir tanesi. Tarımda, hayvancılıkta, madende, enerjide önemli bir il. Türkiye'nin önemli sektörlerinin lokomotifi olan bir il. Sizin de bunda katkılarınız büyük. Hep beraber bu ili daha da ileriye götüreceğiz. Bugün bizi ziyaret ettiğiniz için teşekkür ederim" şeklinde konuştu.

        BESOB heyeti daha sonra Büyükşehir Belediye Başkanı Edip Uğur'un verdiği öğle yemeğine katıldılar. Kendilerine her zaman her konuda destek olan Başkan Uğur'a teşekkür ederek konuşmasına başlayan BESOB Başkanı Fehmi Erdem "Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ahmet Edip Uğur'a teşkilatımız adına yaptığı hizmetlerden ve teşkilatımızın sorunları ile birebir ilgilenip çözüme ivedilikle ulaştırdığı için teşekkürü bir borç bilirim. Bundan sonraki çalışmalarında da başarılarının devamını diler saygılarımı sunarım. Balıkesir Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği, 85 Odası ve 42.000 üyesi ile ilimizin en büyük sivil toplum kuruluşudur.

        ESNAF MAHALLENİN ŞEFKATLİ BİR AĞABEYDİR

        Geleneğimizde esnaf ve sanatkâr demek, ticaret yapan, alan satan, sırf ekonomik faaliyette bulunan insan demek değildir. Esnaf Mahallenin şefkatli bir ağabeydir, kardeştir. Evinizin anahtarını emanet ettiğiniz , çocuğunuza siz yok iken sahip çıkan kişidir. En kötü gününüzde üzüntünüzü paylaşan, en mutlu gününüzde mutluğunuzu paylaşan dost tur. Esnaf demek Türkiye'nin temeli demektir , bu ülkenin temeli bu kadar köklü ve sağlam olduktan sonra ne ekonomik krizler , ne siyasi dalgalanmalar nede iki eli kanlı terör örgütleri bu ülkeye zarar veremezler. İşte böyle bir kurumun Marmara Adasından, Ayvalığa , Dursunbey 'den Sındırgı'ya, Bandırma'dan, Savaştepe'ye kadar il genelinde 85 oda başkanımız bu gün buradalar ve her biri Büyükşehir Belediye başkanımızın yaptığı hizmetleri, yeni planlanan yatırımları ve bu yatırımların yöre halkına getirilerini birinci ağızdan öğrenmek istiyorlar. Sayın Büyükşehir Belediye başkanım, Hizmetlerinizi ve yapacaklarınız hakkında bizleri bilgilendirir iseniz çok memnun oluruz" dedi.

        REKABET BAŞ DÖNDÜRÜCÜ BİR HIZA ULAŞTI

        Büyükşehir Belediye Başkanı Edip Uğur BESOB'a ve bütün oda başkanlarına her zaman şehrin önünü açtıkları belirterek " Esnafımız içinde çalıştıkları için hepinize teşekkür ediyorum. Hepinize hoş geldiniz diyorum. Her yıl Mayıs ayı içerisinde ahilik teşkilatını anmak gelecek kuşaklara aktarmak adına Ahilik Haftasını kutluyoruz. Ahiliğin kuruluş gayesine baktığımızda Anadolu'yu Türk yurdu haline getirmek, şehirlerde Rum ve Ermeni tacirler ile rekabet edebilmek amacı ile Ahilik teşkilatı kurulmuştur. Böylece Anadolu daha kısa sürede Türkleşip Müslümanlaştı. Ahilik önemli ölçüde günümüzün esnaf teşkilatına benzemektedir. Bugün de dün olduğu gibi esnaf ve sanatkarlar odalarının işbirliği, dayanışması önem arz ediyor. Rekabetin günümüzde baş döndürücü bir hıza ulaşması ile odalarımızın yenilikleri takip etmede ve güçlerinin birleştirilmesinde odalarımıza büyük önem düşüyor" şeklinde konuştu.

        AMACIMIZ ESNAFIN PASTASINI BÜYÜTMEK

        Seçildikleri günden bu yana esnaf ile birlikte hareket etmeye, ortak akıl ile şehri yönetmeye çalıştıklarına dikkat çeken Başkan Uğur " Toplu taşıma ile ilgili ortak akıl ile yaptığımız çalışmalar ile yeni araçların alınmasını sağladık. Ben bütün oda başkanlarımıza teşekkür ediyorum el birliği ile toplu taşıma araçlarını yeniledik. Yine Marangozlar Odasına teşekkür ediyorum. 250 dönüm alan üzerinde kerestecimiz, mobilyacımız Türkiye'de ilk örnek olarak Organize Sanayi Bölgesi içinde bir bölge olacak. Burayı Türkiye'de marka yapacağız. Ahşap ile işi olan bizim OSB'deki marangozlar sitemizi ziyaret etsin. Aynı şekilde sebze meyve halimize de Ekim yanında kavuşmuş olacağız. Bu işleri de Sebzeciler Odası ile beraber yaptık. Bizim amacımız Balıkesir'de esnafın pastasını büyütmek" dedi.

        Konuşmalar sonrası Ahilik Haftası kutlamaları programı çerçevesinde Büyükşehir Belediyesi önünde Karesi Bedesten alanına dek Büyükşehir Belediye Başkanı Edip Uğur'un, Ak Parti İl Başkanı Dinçer Okran, CHP İl Başkanı Ender Biçki'nin de katıldığı kortej yürüyüşü Mehteran takımı eşliğinde gerçekleştirildi.

        ÇOĞULCU DEMOKRASİNİN HAKİM OLDUĞU BİR TEŞKİLAT

        Karesi Bedesten alanındaki törende konuşan BESOB Başkanı Fehmi Erdem "Bilindiği üzere , Ahilik, 13.yüzyılın ilkyarısından 14.yüzyılın ikinci yarısına kadar Anadolu'da, Balkanlarda ve Kırımda yaşamış olan Türk halkının sanat ve meslek alanında yetişmelerini, ahlaki yönden gelişmelerini sağlayan bir kuruluşun adıdır. Ahi , kardeş ,arkadaş , yaren, dost , yiğit anlamına gelmektedir.Ahi Evran tarafından kurulan Ahi teşkilatı , günümüzün küçük ve orta ölçekli işletmeleri için temel kaynaklardan biridir. Ahi örgütleri; üretim pazarlama, fiyat tespiti, kalite ve standart,tüketici hakları, sosyal güvenlik, işçi işveren ilişkileri , hizmet içi eğitim gibi konularda, bugün Türk ekonomisindeki KOBİ'lere yol gösterici nitelikteki uygulamaları yüzyıllar öncesinde hayata geçirmiştir. Ahilik Teşkilatı , haksız rekabeti ortadan kaldıran , kaliteli üretimi teşvik eden, haklıyı kayıran, teşkilat mensupları arasında sosyal yardımlaşma ve dayanışmayı sağlayan ,mükemmel bir çırak-kalfa-usta ilişkisi kuran, sürekli insana saygı ve sevgiyi işleyen, vatanperverliği , bayrağı ,ezanı ve devleti mukaddes sayan ,çoğulcu demokrasinin hakim olduğu bir teşkilattır" dedi.

        MESLEK ÖĞRETMEK YETERLİ DEĞİL

        Bir insana verilecek eğitimin, o insana ekmeğini kazanacağı bir mesleği öğretmekle yeterli olmasının mümkün olmadığını dile getiren Başkan Erdem " Bugün toplumlar, teknolojik gelişmeleri takip eden ,öğrenen ve uygulayan insanların, ahlaki ve insani vasıflarının yetersizliğinden zarar görmektedirler. Bütün toplumların hedefi , meslek sahibi olmuş ,toplumuna ve insanlığa hizmet edecek ,düşünce ve görüşe sahip insanlar yetiştirmektir. Zengin ile fakirin, üretici ile tüketicinin, emek ile sermayenin, millet ile devletin kısaca toplumun bütün fert ve kurumlarının arasında iyi münasebetler kurarak herkesin huzur içinde yaşamasını sağlamak başlıca amacı olmuştur. Toplumun tüm ihtiyaç duyduğu konulara çözüm getirmiştir.Tarih bilginleri Doğulu ve batılı gezginler, Ahileri ,iyi insan ,iyi anne baba, iyi komşu ,iyi vatandaş, iyi işçi , iyi işveren ve iyi yönetici olarak tarif ederler. Üretkenlik , çalışkanlık ,bilgelik, bilgiye sahip olmak için olağanüstü fedakarlık ,vatanseverlik, ahlaklılık , milli ve manevi değerlere ölesiye bağlılık ,ahiliğin temel öğretileridir. Geleneğimizde esnaf ve sanatkar demek, ticaret yapan, alan satan, sırf ekonomik faaliyette bulunan insan demek değildir.

        6 ASIR BOYUNCA AHİLİK KÜLTÜRÜ

        Türk milleti ve medeniyeti hakkında da görüşlerini dile getiren Başkan Erdem " Bizim medeniyetimizde, bizim millet ve medeniyet ruhumuzda esnaf ve sanatkar gerektiğinde askerdir, alperendir. Gerektiğinde cephede vatanını savunan şehittir, gazidir, kahramandır. Gerektiğinde asayişi tesis eden polistir, gerektiğinde adaleti sağlayan hâkim, hakemdir. Gerektiğinde de şefkatli bir ağabeydir, kardeştir. Türk Tarihinde ,Esnafı ve Sanatkarı çıkartıp aldığınızda bizi biz yapan, bizi millet yapan, temelden, özden, ruhtan geriye hiçbir şey kalmaz. Bunun içindir ki, Osmanlı Devleti'nin, Osman Gazi'nin ahi usulüne göre kılıç kuşanmasıyla hayat bulan ve 6 asır boyunca da ahilik kültürü, geleneği ve ahilik ahlakı Osmanlı'yı ayakta tutmuştur. Neredeyse 10 asırlık bu gelenek ve ahlak Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunda ve bugünlere ulaşmasında hep öncü olmuştur. Türk Esnaf ve Sanatkarları özlerinde bulunan Ahilik Kültürünü koruyarak alnı açık , başları dik bir şekilde her türlü zorluğun üstesinden gelecektir.Millet olarak Ahi Evran muhabbetiyle birbirimizi kucaklamalıyız.Sanayide ve Ticarette doğruluktan ve dürüstlükten ödün vermeden Dünya milletleriyle yarışmalıyız.Bu duygularla hizmetlerinde olmaktan gurur duyduğum Balıkesir Esnaf Ve Sanatkar arkadaşlarımın ve mensubu olmaktan onur duyduğum Asil Türk milletinin Ahilik haftasını kutlar.Sağlıklı, mutlu, bol kazançlı günler temenni eder saygı ve sevgilerimi sunarım" şeklinde konuştu.

        (OF-

        23.05.2016 18:12:32 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Balıkesir haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Balıkesir Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler