Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        SULAMADA YÖNTEM DAHİ DEĞİŞSE KAÇAKTA İYİLEŞME OLUR

        DİYARBAKIR (İHA) - Dicle Elektrik Dağıtım Genel Müdürü Murat Karagüzel, büyük çoğunluğu Şanlıurfa ve Mardin'de olmak üzere her yıl dağıtım bölgelerindeki 6 ilde, 1,7 milyar lira değerindeki 5 milyar kWH elektriğin tarımsal sulamada kayıt dışı olarak kullanıldığını söyledi. Karagüzel, bedeli ödenmediği için elektrik tüketiminde alabildiğine israfın söz konusu olduğunu ifade ederken ise, sadece yöre çiftçisinin sulama alışkanlığını değiştirmesinin dahi bölgedeki kayıp kaçak oranının düşmesinde ciddi bir iyileşme sağlayacağını savundu.

        Tarımsal sulamada kayıt dışı tüketimi önlemek ve sayaç kullanımını sağlamak amacıyla düzenlenen kampanyanın 31 Mayıs'ta sona erecek olması nedeniyle TRT GAP Diyarbakır Radyosu'nda konuşan Dicle Elektrik Dağıtım Genel Müdürü Murat Karagüzel, bölgedeki durum hakkında bilgiler verdi. Dağıtım bölgelerindeki kayıp kaçak oranının yüzde 75'ler seviyesinde olduğunu ifade eden Karagüzel, yıllık 21,5 milyar kWH(kilovatsaat) tüketimin 15-16 milyar kWH'inin kayıt dışı olarak tüketildiğini açıkladı. Karagüzel, "Maalesef bunun yüzde 25'i olan 5 milyar kWH elektrik, tarımsal sulamada harcanmakta, bunun da yüzde 92'si kayıp kaçak olarak kullanılmaktadır. Biz de kayıp kaçakla mücadele ederken önceliğimizi tabi ki böyle büyük bir abone grubu üzerinde yoğunlaştırdık" dedi.

        Yüzde 92 kayıt dışı kullanım olan tarımsal sulama alanında israfın da son derece yüksek olduğuna vurgu yapan Dicle Elektrik Dağıtım Genel Müdürü Murat Karagüzel, şunları söyledi:

        "Maalesef bizim bölgemizde tarımsal sulama yapan çiftçilerimiz elektriği kullanırken sayaç takmamakta, kullanılan elektriği ise aşırı derecede israf etmektedirler. Çiftçilerimiz, sadece sulama yöntemlerini dahi düzeltseler bizim kayıp kaçağımızda ciddi iyileşmeler olacak. Bu ve bunun gibi nedenlerle kayıt dışı ile mücadelede önceliğimizi tarımsal sulama abonelerimize verdik. Tarımsal sulama abonelerimize ödeyecekleri miktarlar konusunda, yapacakları tasarruflarla ciddi indirimler sağlanabileceğini gösterdik. Bununla alakalı yaklaşık bu yılın başından beri çiftçiler ile sürekli görüşme halindeyiz. Sürekli fikir alışverişi yapıyoruz. Çiftçiler arası emsal göstermek için geziler düzenledik. Urfa, Mardin çiftçilerinin, Diyarbakır Bismil'e ziyaretlerini sağladık.

        Bunun için yılbaşından beri ciddi biçimde mücadele ediyoruz, 2015 yılı içerisinde Diyarbakır'da Bismil ve Çınar'da tarımsal sulama yapan çiftçilerimize sayaç takarak orda tüketimlerini kayıt altına aldık. Sayaçların kaydettiği değerler üzerinden ciddi indirimler yaparak hem biz tahsilatımızı gerçekleştirdik, hem çiftçiler daha az enerji tüketerek daha fazla sulama yaptılar. Bu arada çiftçiler, daha az enerji tüketebilmek için sulama yöntemlerini değiştirdiler. Elektrik teçhizatlarını iyileştirdiler, kompanzasyon sistemlerini yenilediler. Şimdi biz aynı şeyi Şanlıurfa ve Mardin illerindeki çiftçilerden de istiyoruz."

        "ÇİFTÇİLERİN YÜZDE 50'Sİ DİRENÇ GÖSTERİYOR"

        Genel Müdür Karagüzel, yaklaşık 2 ay önce bölge çiftçileri, bölge milletvekilleri ve bakanların da katıldığı toplantılar yapıldığını hatırlatırken ise, bu toplantılarda tarımsal sulamada sayaç takılması konusunda mutabakat sağlandığını belirtti. Karagüzel, "Ancak bu gün geldiğimiz bu noktada, çiftçilerimizin yüzde 50'si sayaç takma konusunda hala direnç gösteriyorlar. Biz de çiftçilerimize 31 Mayıs'a kadar son bir fırsat tanıdık. 'Neden 31 Mayıs ?' derseniz; Özellikle mısır ve pamuğun ekme ve sulama zamanı. Eğer sayaç takarlarsa sulama yapabilirler, sayaç takarlarsa ekinlerinden fayda temin edebilirler. Ama sayaç takmazlar ise, biz de enerji vermeme konusunda çok ısrarlıyız. 31Mayıs'a kadar sayaç takmaları veya sayaç takmak için bize başvurmaları durumunda, herhangi bir kesinti yapmayacağız. Ama bunun dışında kesinlikle ve kesinlikle elektrik vermemek için biz de elimizden gelen çabayı sarf edeceğiz, Çünkü sayaçsız olarak tüketilen elektrik, kaçak elektriktir. Bu hepimizin cebine yansıyor, milli ekonomiye ciddi bir darbe vuruyor. Artı kayıt dışında kullanılan elektrik ile biz de mücadele edemiyoruz. Elektrik kesintileri, dalgalanmalar meydana geliyor. Bunları önleme konusunda da olsa, biz bu yıl kayıt dışı elektriğe kesinlikle izin vermeyeceğiz'' diye konuştu.

        "KAÇAĞIN BEDELİ 77 MİLYONUN CEBİNDEN ÇIKIYOR"

        Kaçak elektrik kullanımını önlemek için idari para cezalarının yanı sıra adli cezaların da uygulanabildiğini de kaydeden Dicle Elektrik Dağıtım Genel Müdürü Murat Karagüzel, şunları kaydetti:

        "Hukuki cezadan öte artık bütün vatandaşlarımız şunu çok iyi bilmeli, orada kullanılan kaçak elektriğin bedeli öyle veya böyle bizlerin cebinden çıkıyor. 77 milyonun cebinden çıkıyor. Bu kul hakkıdır, bunu cezalandırmayla, idari para cezasıyla ölçemezsiniz. Olaya bu şekliyle bakılmasını istirham ediyorum. Sadece tarımsal sulamada değil, meskende, ticaret, sanayi gibi diğer abone gruplarında da kaçak tüketilen elektriğin bedeli 77 milyonun cebinden çıkıyor. Bu kabul edilebilir bir şey değildir. Biz onun için buralarda tüketilen elektriği sayaçlar ile kayıt altına almaya çalışıyoruz."

        (İHA-MP-Y)

        25.05.2016 10:27:57 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Diyarbakır haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Diyarbakır Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler