Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        DİYARBAKIR'DA 26 GÖRME ENGELLİYE AKILLI CİHAZ DAĞITILDI

        (FOTOĞRAFLI - GÖRÜNTÜLÜ)

        EMRAH KIZIL

        DİYARBAKIR (İHA) - Altı Nokta Körler Derneği Diyarbakır Şubesi'nce, 26 görme engelliye, renk bulma, renk tanıma, yaya navigasyonu, acil yardım butonu, dijital kontrastlı büyütücü gibi özelliklere sahip akıllı cihaz dağıtıldı.

        Altı Nokta Körler Derneği'nce, Türkiye genelinde 300 görme engelliye dağıtılan akıllı cihazlardan 26'sı Diyarbakır'daki görme engellilere verildi. Cihazların dağıtımı için dernek binasında tören düzenlendi. Törene, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Ebubekir Bal, Vali yardımcısı Tuğba Koşal, Altı Nokta Körler Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Akif Karakaş, İş-Kur ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) yöneticileri ile görme engelli vatandaşlar katıldı.

        İş-Kur işbirliğiyle görme engellilere yönelik olarak gerçekleştirilen bilgisayar işletmenliği kursunu başarı ile tamamlayanlara sertifikalarının da verildiği törende, engelli vatandaşlara cihazlara dağıtıldı. Akıllı cihazın renk tanıma özelliğini Vali Yardımcısı Tuğba Koşal ve kurum müdürlerinin giysilerinde deneyen ve sesli yanıtta renkleri doğru söyleyen akıllı cihaz karşısında şaşkınlığını gizleyemeyen Milletvekili Bal, bu cihazın görme engelliler için çok faydalı olacağını söyledi.

        Altı Nokta Körler Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Akif Karakaş, "Dünya Göz Vakfı sponsorluğuyla görme engelli arkadaşlarımız için özel olarak üretilen smartvision adlı akıllı cihazın dağıtımı için bir araya geldik. Türkiye genelinde 300 görme engelliye dağıtılan, konuşan program özelliği olan, navigasyon cihazı, renk tanıma özelliği olan bu cihaz yürürken yolu konuşarak size tarif ediyor. Kitap okuma özelliği var. Evde mavi kazağınızı bulamadığınız zaman kazağın rengini söyleme özelliği var. Çok kapsamlı bir cihaz. Türkiye geneli dağıtılan 300 telefondan 26'sı Diyarbakır'a düştü. Yıl sonunda bunun ikinci etabı olacak. Böylece daha fazla görme engelli arkadaşımız bu imkandan yararlanacak. Ayrıca burada İş-Kur desteğiyle 2007 yılından beri çeşitli meslek alanlarında çeşitli zamanlarda kurslar veriyoruz ve 250'yi aşkın görme engelliye sertifika verdik. Hükümetimizin engellilere yaptığı büyük hizmetler var ve 6 yıl içerisinde 20 bine yakın engelli istihdamı yapıldı Türkiye'de" dedi.

        Organik Tarım 1.Sınıf öğrencisi görme engelli Ferhat Çınar ise, "Tuşlu telefon kullanmakta çok zorluk yaşıyorduk. Bu projelerin olması çok önemli. Derneklerin bu tür projeleri desteklemesi çok önemli. Bu tür projeler engelli arkadaşlarımızın engelli olmayan diğer arkadaşlarımıza yetişmesi için yapılan projeler" diye konuştu.

        (EK-MP-Y)

        07.06.2016 10:22:17 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Diyarbakır haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Diyarbakır Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler