Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        REKTÖR ADAYI ENGİN ÖZKAN, BASINLA BİR ARAYA GELDİ

        OLGUN YILDIZ

        ARDAHAN (İHA) - Ardahan Üniversitesi 26 Temmuz günü yapacağı Rektörlük seçimleri için hazırlıklarını sürdüren Prof. Dr. Engin Özkan, Basınla iftar yemeğinde bir araya geldi.

        Temmuz ayında yapılacak olan Rektörlük seçimi için çalışmalarını sürdüren Prof.Dr. Engin Özkan, Nicelik olarak belli bir düzeye ulaşmış olan Ardahan Üniversitesi'ni bilimsel, sosyal, kültürel ve eğitsel anlamda, yani nitelik olarak, yükseltmek adına Ardahan Üniversitesi rektör adayı olduğunu söyledi.

        Ardahan Üniversitesini, donanımlı akademik kadrosuyla Ardahan'daki resmi kurumlar ile sivil toplum kuruluşlarının sorunlarına ortak çözümler getirebilecek proje ve faaliyetlerin merkezi olması için çalışacaklarını söyleyen Özkan,

        ''Mevcut kadroyu daha da güçlendirmek, proje tabanlı çalışmalara hız kazandırmak, üniversite-kamu ve özel sektör işbirliğini geliştirmek için bir orkestra havasında takım ruhuyla çalışan bir akademik kadroyu tesis etmeyi ve geliştirmeyi hedefliyoruz.'' Dedi.

        Üniversitelerin bilginin öğrenildiği, öğretildiği, üretildiği, paylaşıldığı ve topluma vizyon veren kurumlar olduğunu söyleyen Engin Özkan, '' Üniversiteler bilginin öğrenildiği, öğretildiği, üretildiği, paylaşıldığı ve topluma vizyon veren kurumlardır. Bunların sağlanabilmesi için kurumsallaşmış bir üniversite, düşüncelerini rahatça ifade edebilen bir akademik kadro ve bütün bunları anlayabilen ve uygulayabilen bir yönetim gerekiyor. Bu anlayışla, üniversite yönetim kurulu, senato, fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokulu kurulları aktif bir şekilde çalışacak ve birimlerini temsil eden kurul üyeleri, birimlerinin sorunlarını ifade edebileceği bir paylaşım ortamı sağlanacaktır. Her akademik personele talep ettiği durumda görüşme randevusu mutlaka verilecektir. Belli periyotlar da siz değerli STK temsilcilerimiz ve basınımızla bir araya gelerek Ardahan'ın kazanımları için biz de üniversite olarak neler yapabileceğimizi konuşacağımız toplantılar düzenlenecek ve Üniversitemizin almış olduğu kararlar şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşılacaktır. Üniversitenin katalizörleri akademik personelidir. Yönetimin sahibi ve denetçisi de akademik kadro olacaktır. ARÜ Bilimsel Projeler Ofisi daha etkin ve işlevsel hale getirilecektir. Ayrıca, proje ofisi bünyesinde uluslararası projeler, bakanlık destekli projeler ve tübitak projeleri masaları oluşturulacaktır.

        Uluslararası yayın ve proje yazımı, dil kontrolü ve redaksiyonu konularında uzman personelin (native speaker) hizmet vereceği bir yayın destek birimini kurularak bu konudaki tüm ihtiyaçlarımıza yanıt verilecektir.''

        "ÜNİVERSİTELER BÖLGESEL KALKINMAYA DESTEK OLMALIDIR"

        Hayvancılık başta olmak üzere yani bölgenin ihtiyaçlarına cevap verebilecek eğitim programlarının hayata geçirilmesi iç çalışma başlatacaklarının söyleyen Özkan, ''Yaklaşık 500.000 büyükbaş hayvanın bulunduğu bu eşsiz coğrafyada üniversiteye düşen önemli sorumluluklar vardır. Bu açıdan öncelikle hayvancılık başta olmak üzere yani bölgenin ihtiyaçlarına cevap verebilecek eğitim programlarının hayata geçirilmesi gerekir.

        Öncelikle üniversite bünyesinde bulunan merkez laboratuarına ek olarak Ardahan ilinden başlamak üzere bölgedeki hayvanların aşı ve bakımlarının yapılabileceği bir yapı ve donanımı sağlamak hedeflerimiz arasındadır. Bu amaçlarımızı gerçekleştirmek için Veterinerlik Fakültesi'nin kurulması, Veteriner Fakültesi araştırma ve uygulama hastanesinin ve bir hayvan genetiği ve hastalıkları araştırma enstitüsünün kurulması için hızla çalışacağız. Özellikle hayvancılık ve hayvan ürünlerine yönelik AR-GE ve yöresel ürünlerde kapasite geliştirme konusunda ofis, atölye ve laboratuvar çalışmalarının yapılacağı ARÜ-Teknokent çalışmalarına da derhal başlayacağız.

        Ardahan ilinde büyükbaş hayvancılığın yaygın olması nedeniyle hayvan bakımı ve hastalıklarının tedavisi konusunda kuracağımız veterinerlik fakültesinin akademik personeli ve Ardahan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile entegre olarak çalışmalar yürütülecektir. Özellikle suni tohumlama, buzağı bakımı, beslenmesi gibi konularda çalışmalar yapılacak, il genelindeki büyükbaş hayvanların aşı ve tedavileri konusunda hizmet verilecek, yöresel iklim ve yükseklik koşullarına uygun genetik toleransa sahip hayvan ırkının belirlenip artışının sağlanması için çalışmalar yürütülecektir. Ardahan ile benzer iklimsel ve coğrafi koşullara sahip olan Alpin ülkelerde olduğu gibi hayvancılıkta maksimum verim alımı konusunda AR-GE projelerine tam destek sağlanması açısından ilgili bakanlık ile ortaklaşa projeler geliştirilmesi de planlanmaktadır.

        Hayvancılık ve Gıda Ürünleri konusunda Türkiye'nin ambarı niteliğindeki Ardahan'da hemen hiçbir ürün pazarda rekabete dâhil olmamış, çok büyük kısmı marka ve patent almamış, sanayiye veya bir kümelenme aşamasına gelememiştir. Üniversitenin olanaklarını bu yönde kullanarak üniversite-sanayi işbirliğini geliştirmesi, Yenisey Kampüsü içinde belirlenecek bir alanda ilk aşamada Süt ve peynir başta olmak üzere süt ürünleri, bal, kaz ve kaz ürünleri, et gibi alanlarda markalaşma, kümelenme ve sanayi ile entegrasyon konularında AR-GE çalışmalarını yapabileceğimiz ARÜ-TEKNOKENT ile gerçekleştirme imkânına sahip olacağız.

        Hayvancılığa dayalı yapılacak önemli çalışmalardan birisi de büyükbaş hayvan gübrelerinin değerlendirilmesine yönelik Gübre enerjisi elde etme çalışmaları olacaktır. Ardahan'daki büyükbaş hayvan sayısı ve hayvan başına düşen günlük gübre miktarı düşünüldüğünde (1 büyükbaş hayvan yılda 3.5 ton üzerinde yaş gübre verir), bunun kırsal kalkınma ve enerji ihtiyacının giderilmesi açısından da öneminin ne kadar büyük olduğu anlaşılır. İlk yıl bu konuda yapılacak AR-GE çalışmalarına ayrılacak, Türkiye'deki başarılı örnekler üzerinden deneyimli danışmanlı firmaları ile anlaşma yapılarak Ardahan ve çevre illerdeki gübre potansiyeli belirlenecektir. Ardından biyogaz enerjisi elde etme yolunda belirlenecek bir alanda çevreye duyarlı bir biyogaz üretim tesisinin kurulması hedeflenmektedir. Ardahan Üniversitesi bu tür innovatif çözümlerle bir ekokampüs yapısında kendi enerji ihtiyacını üretebilecek ve yanı sıra ilde enerji ihtiyacının karşılanmasına da katkı koyabilir duruma gelecektir.

        İlimizdeki kamu kurumları başta olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarıyla ortak projeler yaparak Ardahan Üniversitesi'ne AR-GE hizmeti sunan işlevsel bir yapı kazandırılacaktır. Valilik ve belediye başta olmak üzere kamu ile sıcak ve samimi ilişkiler kurmak, ortak projeler yapmak hedeflerimiz arasındadır. Buna TÜBİTAK'tan olabildiğince hızla bir KAMAG projesi almayı başararak başlamayı düşünüyoruz. Üniversitenin AR-GE potansiyeli ve merkez laboratuvarı olanaklarının kamu ortak projelerinde kullanılması gerekmektedir. Bunun için Merkez Laboratuvarı'nın hızla akredite edilmesi, teknik donanımı yüksek personelle donatılması, döner sermaye birimi kurularak laboratuvarın sektöre ve sanayiye hizmet üretebilen bir yapıya kavuşturulmasına büyük önem verilecektir.'' Şeklinde konuştu.

        Özkan, ''Ülkemizin 2023 hedefleri doğrultusunda, yükseköğretim alanımızın bugünü ve geleceği için temel stratejik hedefler üzerinde odaklanmak gerekiyor. Nicel büyümeden nitelikli büyümeye geçiş, akademik insan kaynağının geliştirilmesi ve yükseköğretimde uluslararasılaşma olarak belirlenen üç temel stratejik hedef üzerinde çalışılacaktır.

        Bunun için Dış İlişkiler ofisinin YÖK'ün uluslararasılaşma hedeflerine uyacak şekilde işlevsel hale getirilmesi bir zorunluluktur. Bu ofisin bir mekanı, teknik, idari ve akademik personeli olmalı, yabancı uyruklu öğrenci seçme sınavları, Mevlana, Farabi ve Erasmus programları, uluslararası öğrenci rehberlik ve oryantasyon birimi, ikili anlaşmalar birimi olmalıdır. Uluslararası faaliyet ve bağlantıların kurularak akademik personel ve öğrencilerle sürekli güncellenen bir web sayfasında paylaşıldığı ve Uluslararası İlişkiler Ofisinin, YÖK'ün uluslararasılaşma hedeflerine tam uygunluk sağlayacağı şekilde yeniden yapılandıracağız. Öğretim üyelerimizin yurt dışı bağlantılarının sağlanması ve ikili anlaşmalarda zorluk yaşanmaması için bu yapılanmayı derhal gerçekleştireceğiz.''

        Özkan son olarak, ortak bir akılla Ardahan Üniversitesi'ni birlikte yöneteceklerini söyledi.

        (OY-AT-Y)

        18.06.2016 10:10:57 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ardahan haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ardahan Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler