Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        CHP MİLLETVEKİLİ PEKŞEN'İN "METAN GAZI" AÇIKLAMALARINA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NDEN CEVAP

        TRABZON (İHA) - CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen'in Sürmene ilçesinde bulunan Çamburnu Kutlular Düzenli Depolama Sahasına ilişkin "metan gazı" açıklamalarına Trabzon Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanlığı'ndan cevap geldi.

        CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen'in dün gerçekleştirdiği basın toplantısında, Sürmene ilçesinde bulunan Çamburnu Kutlular Düzenli Depolama Sahası'na ilişkin toplumda panik havası oluşturabilecek, gerçeklikle bağdaşmayan ifadeler kullandığının belirtildiği açıklamada, "Bölgede büyük bir metan gazı sızıntısı olduğunu ve bu sızıntının her yere yayıldığını iddia eden Milletvekili, 'Bölgede toplu ölümler olabilir' demekten de geri kalmamıştır. Milletvekilinin bu şekilde bilmeden konuşmasını kamuoyunun takdirine bırakıyoruz. Sayın Milletvekilinin toplu ölümler olabilir iddiasına sebep olan metan gazından 10 aydır elektrik üretiminin yapıldığından haberinin olmamasını üzüntüyle karşılıyoruz" ifadelerine yer verildi.

        Trabzon ve Rize illerinin katı atıklarının bertarafının Sürmene Çamburnu Kutlular Düzenli Depolama Sahası'nın işletmeye açılmasıyla birlikte 2007 yılından itibaren Trabzon ve Rize İlleri Yerel Yönetimleri Katı Atık Tesisleri Yapma ve İşletme Birliği (TRABRİKAB) tarafından yürütüldüğünün ifade edildiği açıklamada, "Düzenli depolama sahalarında depolanmış olan büyük miktardaki organik atıkların havasız ortamda çürümesi sonucunda depo gazı oluşmaktadır. Depo gazı genellikle metan (yüzde 50-60), karbondioksit (yüzde 35-40) ve azot gibi bileşenlerden (yüzde 3-10) oluşur. Katı atık düzenli depolama sahalarında havasız ortamda oluşan çöp gazının, enerjiye dönüştürülerek veya yakılarak mutlaka bertaraf edilmesi gerekmektedir. Bunun için de çöp sahalarında aktif bir depo gazı yönetiminin oluşturulması önemlidir. Depo gazının insan sağlığı ve çevre üzerine olan olumsuz etkilerinin yok edilmesi veya azaltılmasına yönelik her türlü çalışma bu yönetimin kapsamı içine girmektedir" denildi.

        TRABRİKAB tarafından işletilmekte olan Çamburnu Kutlular Düzenli Depolama Sahasında depo gazı yönetimi büyük bir titizlikle gerçekleştirildiği belirten açıklamada "Bölgede yap-işlet modeliyle metan gazından elektrik üretim tesisi kurularak 2015 Ekim ayı itibari ile devreye alınmıştır. Sahada bulunan çöp kütlesi içerisine 10 metre aralıklarla ve 5 metre derinliklerde kazılarak yatay olarak 20 adet gaz toplama boruları döşenmiştir. Bu borular sayesinde atık kütlesi içerisindeki metan gazı blower yardımıyla emilmekte, ana toplama borularıyla tesisin gaz arıtma ve soğutma bölümüne gelmektedir. Bu bölümde gaz, içerisindeki partikülden ve nemden arındırılmaktadır. Gaz sıcaklığı 45 °C üzerine çıkarsa, soğutma işlemi yapılmakta ve motor için gerekli şartlar sağlandıktan sonra sahadan emilen gaz enerji üretmek amacıyla gaz motorlarına verilmektedir. Böylece Çamburnu Kutlular Düzenli Depolama Sahasındaki metan gazında elektrik üretilmektedir" ifadelerine verildi.

        Açıklamada, CHP Milletvekili Pekşen'in bölgede büyük metan gazı sızıntısı olduğu, toplu ölümlerin yaşanabileceği şeklindeki iddialarının tamamen asılsız olduğunu kaydedilerek, "Bu modern tesise ek olarak gazın fazla gelmesi ya da tesisin arızalanması durumunda metan gazının yakılarak bertaraf edilmesi için flare sistemi bölgede hazır durumdadır. Ancak bölgede elektrik üretimine başlandığı günden itibaren flare sisteminin kullanılmasına gerek duyulmamıştır. Tüm bu bilgiler göstermektedir ki Sürmene Çamburnu Kutlular Düzenli Depolama Sahasında depo gazı yönetimi büyük bir başarıyla sürdürülmektedir. CHP Milletvekilinin bölgede büyük metan gazı sızıntısı olduğu, toplu ölümlerin yaşanabileceği şeklindeki iddiaları tamamen asılsızdır. Sayın Milletvekili sırf siyaset yapabilmek uğruna toplumda panik havası oluşturabilecek bu tür asılsız açıklamalar yapmaktan geri kalmamaktadır" açıklamalarına yer verildi.

        (OK-ÖS-Y)

        21.06.2016 15:18:30 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Trabzon haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Trabzon Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler