Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Balıkesir Orman Bölge Müdürü Metin Kırcı:

        - "Yanan Alanlar Kaderine Terk Edilmiyor"

        (Fotoğraflı)

        Otağ Fırıncıoğulları

        BALIKESİR (İHA) - Balıkesir Orman Bölge Müdürü Metin Kırcı, Orman Genel Müdürlüğünün son yıllarda ormanlık alanların arttırılmasına yönelik aralıksız çalışmalar sürdürdüğüne dikkat çekerek " Verimli ormanlık alanımız sürekli artıyor. Yanmış hiç bir metrekare saha kaderine terk edilmiyor" dedi.

        Balıkesir Orman Bölge Müdürü Metin Kırcı kurumu hakkında yaptığı açıklamada "Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü körfezde kalan, ormancılığı çok dillerde olan, yaptığı güzel uygulamalarla genel müdürlüğümüze hep örnek olan bir bölge müdürlüğü. İnşallah bu dönemde de bizde bayrağı aldığımız noktadan daha ileriye taşımak istiyoruz. 1950 yılında kurulmuş bölge müdürlüğümüz şuanda sadece Balıkesir'den oluşmaktan. Balıkesir'in ormanlık alanı tüm alanımızın yüzde 44'üne tekamül ediyor. Türkiye'de ki ormanlık alanlar yüzde 27-28 olmasına rağmen bu oran oldukça yüksek. Bazı ilçelerimizde yüzde 70 oranında ormanlık alan var. Köylülerimiz tarım alanlarıyla ormanlar sıkışmış durumda. İnsanlarımız ağaçlandırma konusunda biraz daha bizi koruyun ve tarım ve hayvancılığı destekleyin diye talepleri var" dedi.

        YANGIN RİSKİ

        Balıkesir'deki ormanlık alanların yüzde 73'nün verimli ormanlardan oluştuğunun altını çizen Balıkesir Orman Bölge Müdürü Metin Kırcı " Ormanlarımızın yüzde 73'ü verimli ormanlardan oluşuyor, 56 milyon orman servetimiz var. Yıllık 1 milyon 650 bin m3 artığımız var biz sadece bunun 700 bin civarında yere yakınını alabiliyoruz. Ormanlarımızın yüzde 34'ü meşe türüyle kaplı, yöremiz yangına hassas bir bölge olduğu için kızıl ve kara çam türlerinin her ikisinin de toplamı yüzde 47 civarında. Buda yangın riski açısından önemli. Orman Genel Müdürlüğümüzün Bakanlığımızın son yıllardaki politikası ormanlık alanların arttırılması var. Ancak bunu arttırırken köylülerinde gelirini arttırıcı destekleyici faaliyetler yapmak. Bu nedenle özellikle Balıkesir'de gelir getirici türlerle ilgili çok güzel çalışmalar yapılmış. 30 bin hektar civarında gelir getirici ağaçlandırılması bu güne kadar fıstık çamı ağaçlandırması yapılmış. Gene bu kapsamda son 4 yıldır ceviz, badem, fıstık çamı eylem planları çerçevesinde 530 bin adet fidan dikilmiş bunların sertifikalarını kullanım haklarını vatandaşlarımıza vereceğiz. Dikimi bittikten sonra 3 yıl bakımı bize ait ondan sonra kendilerine vereceğiz. Onlarda yetiştirecek ve gelirlerine destek olacak" şeklinde konuştu.

        ÜCRETSİZ FİDAN DAĞITIMI

        Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğünce 1946-2002 yılları arasında 57 yıllık dönemde 92 bin hektar alana 133 milyon fidan dikildiğini ifade eden Metin Kırcı " Ama son 13 yılda 87 milyon fidanı toprakla buluşturmuşuz. Yani 1946'dan bu tarafa ormanlara dikilen fidan miktarı 220 milyon. Baraj kenarlarını ağaçlandırıyoruz, yeşil kuşak ağaçlanmasıyla şehirlerimizin etrafını ağaçlandırıyoruz. İlimizde 10 tane barajın ve gölet havzasının ağaçlandırmasını yaptık. Okullarımızın bahçeleri, mezarlıklar, ibadethaneler yani ağaçlandırılacak bahçesi düzenlenecek neresi varsa onların hepsini yapıyoruz. Vatandaşlarımıza ücretsiz fidan dağıtıyoruz, muhtarlık ve belediyeler projelerini getirdikleri taktirde her türlü fidan imkanlarını karşılıyoruz. Önceden fidana ulaşmak fidan bulmak çok zordu şimdi fidan dikmek isteyene ücretsiz olarak sağlıyoruz. Bakanlığımızın son 2 yıldır yürüttüğü bir proje var yabani ağaçların aşılandırması çalışması bu çalışmayla da 360 dekar alanda delice aşılaması yaptık. Bu yılda yine 280 dekar sahada yabani zeytinler aşılanacak. 2003-2015 yılları arasında okul bahçesi, kabristanlar, sağlık ocağı, kamu kurum ve kuruluşlarına ücretsiz olarak dağıttığımız fidan 14 milyon. Bu çok müthiş bir rakam vatandaşımızın eliyle bunlar toprakla buluşturulmuş ve vatandaşlarımızı bilinçlendirmek, doğa sevgisine yöneltmek için yapılan çalışmalar" dedi.

        ÇINARLI YOL PROJESİ

        Otoyol kenarlarında da ağaçlandırma çalışmalarının devam ettiğini ve Çınarlı Yol yapmayı planladıklarını söyleyen Metin Kırcı " Otoyol kenarlarında hem gürültünün, hem egzoz gazlarının azaltılması hemde yollarda görüntü güzelliğini sağlamak amacıyla karayollarının kenarlarının ağaçlandırma işlerini yapıyoruz. Çınarlı yol yapmayı planlıyoruz, Bandırma-Karacabey, Bandırma-Biga arasında olacak. Genel Müdürlüğümüz Bakanlığımız 2016 yılını Çınar yılı olarak ilan etti, çınarlı yol yapılacak. Refüjlerde yol kenarlarında karayolları işini bitirdikten sonra sahayı bize teslim ediyor biz ondan sonra ağaçlandırılmasını yapıyoruz. Bölge müdürlüğümüzün görev sahası içinde özel ağaçlandırma konusunda da desteğimiz var. Balıkesir'de 7854 hektar alanda 263 tane gerçek ve tüzel kişiliğe ait özel ağaçlandırma izni verilmiş 7 milyon 679 bin kredi desteği sağlanmış. Vatandaşlarımız fıstık çamı, ceviz, badem gibi yaptığı özel alan çalışmaları var Marmara ve Erdek 'de. Fıstık çamı ekonomik olarak da ülkemize katkısı var. 2015 yılın sonunda 2 milyon 845 bin kg fıstık çamı kozalağı elde edilmiş. Bu üretimle vatandaşımızın ortalama piyasa değeri 22 milyon ülkemiz ekonomisine katkısı var" şeklinde konuştu .

        YANMIŞ HİÇ BİR METREKARE SAHA KADERİNE TERK EDİLMİYOR

        Kuruma bağlı 3 tane orman fidanlığının bulunduğunu ve burada 2017 yılı içinde 11 milyon fidan üretileceğine dikkat çeken Metin Kırcı " Verimli ormanlık alanımız sürekli artıyor. Yanarak azalmış sahamız yok, yanan sahayı zaten bir sonraki yıl ağaçlandırıyoruz ve tekrar orman kazandırılmış oluyor. Yanmış hiç bir metrekare saha kaderine terk edilmiyor. Ormanları biz hem köylülerimizin istifadesine sunmak, hem ormanlardaki ulaşımı sağlamak için büyük onarım çalışmaları yapıyoruz. Son 15 yıl 850 km yeni orman yolu yaptık, 650 km büyük onarım, 1059 km üst yapı, 1633 km saat yapısı yapıldı. Yine 2016 yılında 65 km yeni yol yapacağız, 70 km büyük onarım, 50 km üst yapı, 100 km saat yapısı yapacağız. Vatandaşlarımızın sosyal ihtiyaçlarını rekreasyon dinlenme ihtiyaçlarını karşılamak için ilimizde bir adet şehir ormanımız var, 20 mesire yeri, bal ormancılığını geliştirmek için 8 adet bal ormanımız var. Ülkemiz şuan da bal üretiminde iyi bir noktada, bunun da yüzde 90'nı ormanlardan elde ediliyor. 2016 yılında Erdek Kapıdağ'da bal ormanı tesisi yapacağız. Yine orman köylülerini desteklemek için, hem sosyal hemde ekonomik yönden onları kalkındırmak için kırsal kalkınmada göçün önlenmesi için 2003-2015 yılları arasında 1520 aileye 23 milyon ferdi proje desteği verildi. 2016 yılında da yaklaşık 4 milyon liralık kredi sağlayacağız" dedi.

        (OF-BD

        08.07.2016 14:52:49 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Balıkesir haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Balıkesir Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler