Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ASIMDER Genel Başkanı Gülbey:

        - "Srebrenitsa katliamı Avrupa'nın yüz karasıdır"

        - "BM komutanları da yargılanmalı. Bu konuda AİHM'e başvuru yapacağız"

        (Fotoğraflı)

        IĞDIR (İHA) - Uluslararası Asılsız Ermeni İddialarıyla Mücadele Derneği (ASİMDER) Genel Merkezi, Sırpların Srebrenitsa'da Müslüman halka yaptığı katliamı kınadı.

        ASİMDER Genel Başkanı Gülbey, dernek binasında yaptığı açıklamada, Srebrenitsa'nın 6 Temmuz 1995'te Sırp Paramiliter guruplar tarafından kuşatma altına alındığını, Boşnakların kıyımdan kurtulmak için BM askerlerine sığındığını, BM askerlerinin 11 Temmuz 1995 tarihinde bölgeden çekilmesiyle 8 bin 372 çocuk, genç ve yaşlı Boşnak erkeğinin Sırpların soykırımına uğradığını anımsattı.

        Avrupa'nın 2. Dünya savaşından sonra yaşadığı en büyük soykırımın uluslararası kamuoyunun gözleri önünde cereyan ettiğini dile getiren Gülbey, "Bundan 21 yıl önce Srebrenitsa'da işlenen soykırım nedeniyle kurbanların yakınları ile ailelerinin acılarını paylaşıyor ve 8 binden fazla Boşnak erkeğin öldürülmesiyle sonuçlanan bu insanlık suçunu bir kez daha şiddetle kınıyoruz. Uluslararası toplumu ve bölge ülkelerinin Srebrenitsa'da yaşananlardan gerekli dersleri çıkartarak, aşırı milliyetçilik ve etnik nefretin sonucu olan benzer olayların bir daha tekerrür etmemesi için her türlü gayreti göstereceğine ve gerekli önlemleri alacaklarına inanıyoruz. Son dönemlerde Balkanlarda bölge liderlerinin öncülük ettiği barış ve uzlaşma çabalarını memnuniyetle izliyoruz. Bölgede kalıcı barış ve istikrarın sağlanmasının yolu, geçmişte yaşanmış düşmanlıklara son vermek ve daha müreffeh ortak bir geleceği birlikte inşa etmekten geçtiğini düşünüyoruz" dedi.

        'BM komutanları da yargılanmalı'

        Gülbey, Srebrenitsa katliamında Sırp komutanlar kadar BM askerlerinin komutanı olan Fransız ve Hollandalı komutanlarının da yargılanması gerektiğini savunarak, katliamı yapanlar kadar bu vahşiliğe göz yumanların da suçlu olduğunu, bu konuda AİHM'e başvuru yapacaklarını ve bu işin takipçisi olacaklarını söyledi.

        (BM-ŞAK-CO-Y)

        11.07.2016 10:37:51 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Iğdır haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Iğdır Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler