Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Ödemiş'te 'güz patatesi' ekimi başladı

        (Fotoğraflı)

        Kerem Karamanlıoğlu

        İZMİR (İHA) - Yılda üç kez ürün veren Türkiye'de tek, dünyada üç ovadan biri olan Küçükmenderes Ovası'nın merkezi Ödemiş'te, yılın ikinci patates ekimleri Ağustos ayının ikinci haftası başladı.

        Bahar dönemi patates sezonu en kötü günlerini yaşamış fiyatı 5 Kuruş'a kadar düşmüştü. Yurt dışı ihracatının yaşanmaması, arz talep fazlalığının oluşması ve ürünün bol olması nedenlerinden dolayı bazı üreticiler patates tarlalarını sürerek imha etmişti. Ödemiş'teki patates üreticilerinin imdadına İzmirli belediyeler yetişmiş, ilçedeki tarımsal kalkınma kooperatiflerinden patates alımı yapmışlardı. Başta İzmir Büyükşehir Belediyesi olmak üzere Karşıyaka, Konak, Bornova, Buca, Narlıdere gibi İzmir merkez ilçe belediyeleri Ödemiş'ten patates alımı yaparak geride kalan Ramazan ayında İzmirliler'e patates dağıtımı yapmıştı.

        Bahar dönemindeki umutlarını güz dönemine aktaran patates üreticisi umudunu yenileyerek güz patatesi ekimine başladı. Bahar döneminde yetiştirilen tohumluk patatesleri kullanan üreticiler, dönümde 2 - 2,5 ton tohum harcandığını ancak tohumlarda da sorun yaşadıklarını belirttiler. Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde gitmesinden dolayı kaynaklanan etkenlerden dolayı tohumluk patateslerin gözlerine kelebek türü uçkunların yediğini ya da gözlerin öldüğünü söyleyen üreticiler, sağlıklı tohumun kilo fiyatının 40-50 kuruş olduğunu söylediler. Ovada ise birçok üretici bahar döneminde yaşadığı ekonomik sorundan dolayı güz döneminde patates üretiminden vazgeçerek, silajlık mısıra yöneldiği öğrenildi.

        Üreticilerden Muhterem Yılmaz, konu ile ilgili olarak şunları ifade etti: "Patates, bahar döneminde maalesef tarihinin en kötü sezonunu yaşadı. Ödemiş'te şuan güz ekimlerimiz hayırlısıyla başladı. Birçok üretici bahar döneminde yaşadığı ekonomik sorun yüzünden patates üretiminden vazgeçerek silajlık mısır üretimine geçti. Ağustos ayının ilk haftasının geçmesinin ardından güz patatesi ekimleri başladı. Ekimler Eylül ayı ortalarına kadar sürecek. Kasım ortaları itibarı ile de Aralık ayı sonuna kadar güz patatesi hasatları yapılır. Bu dönemde ise üretici olarak başka bir sorunla da mücadele ediyoruz. Tohumların çimlenmesine neden olacak olan gözleri uçkunlar yiyor. Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde gitmesinden dolayı kaynaklandığı belirtiliyor. Onun için sağlıklı tohum da ekimler açısından çok önem arz ediyor."

        Ödemiş'te şuan yemeklik patatesin bazı yaylalarda hasadının yapıldığını belirten Yılmaz, "Patatesin toprak altı 20 kuruş civarında fiyatı var. Bahar döneminde yaşanan sıkıntıların güz döneminde yaşanmamasını diliyoruz. Umarım hem bereketli hem de fiyatların iyi olduğu bir dönem olur." diye konuştu.

        (ÖA-Y)

        15.08.2016 13:37:49 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm İzmir haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. İzmir Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler