Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Artabel Tabiat Parkı göllerinden numuneler alındı

        (Fotoğraflı)

        Recep Ergin

        GÜMÜŞHANE (İHA) - Cumhurbaşkanlığı himayesinde yürütülen ve 2023 yılında tamamlanacak olan Türkiye florasının algler kısmı için Gümüşhane'nin Torul ilçesi sınırlarında ki Artabel Gölleri Tabiat Parkında bulunan doğal göllerden su numuneleri alındı, çeşitli ölçümler yapıldı.

        Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) öğretim üyesi Prof.Dr. Bülent Şahin Artabel Gölleri Tabiat parkındaki yüksek dağ göllerinin alg florasının tespiti için KTÜ tarafından desteklenen bilimsel araştırma projesi kapsamında Gümüşhane'ye gelerek söz konusu göllerden su numuneleri aldı.

        Gümüşhane Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Bülent Akar'ın da destek verdiği ve yöre sakinlerinden Vehbi Yalçın'ın arazi rehberliğinde gerçekleştirilen uygulama ile akademisyenler Artabel Tabiat Parkında bulunan ve ortalama denizden yüksekliği 2 bin 800 metre olan doğal göllerden laboratuvar ortamında incelenmek üzere su numunesi aldı, göldeki suların ısısı, oksijen miktarı, ph değeri gibi değerleri ölçerek kayıt altına aldı.

        Cumhurbaşkanlığı himayesinde yürütülen ve Türk botanikçilerin bir araya gelerek, 23 cilt olması beklenen ve 2023 yılında tamamlanacak olan araştırma ve yazım projesinin algler kısmının yazımında da görev alan Prof. Dr. Bülent Şahin, konunun önemine dikkat çekerek yüksek irtifa dağ göllerinin alg florasının Avrupa ve Asya ülkelerinde araştırılıp tamamlandığını, konunun sadece Türkiye kısmının henüz tam olarak bilinmediğini söyledi.

        Şahin, yapılan bu çalışmayla elde edilecek sonuçların bu eksikliği gidereceğini, bu yönüyle de çalışmanın uluslararası alanda önemli bir boşluğu dolduracağını da sözlerine ekledi.

        Çalışmanın yürütülmesi için gerekli tüm kanuni izinlerin ilgili Bakanlıktan alındığını ifade eden Prof.Dr. Bülent Şahin, bu izin gereği Doğa Koruma ve Milli Parklar Gümüşhane şube müdürlüğü tarafından görevlendirilen Yusuf Özkan'ın arazideki çalışmalarına gün boyu iştirak ettiğinin altını çizdi.

        (RE-ÖS-Y)

        16.08.2016 09:16:44 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Gümüşhane haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Gümüşhane Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler