Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Dicle Elektrik yine mağdur etmedi

        (Fotoğraflı)

        DİYARBAKIR (İHA) - "Örnek Köy Projesi" kapsamında elektrik şebekesi yenilenen köyün enerjisini ölçüm yapacak olan sayaçların takılmasına müsaade edilmediği için kesen Dicle Elektrik Dağıtım, burada yaşayan ve diyaliz hastası olan 2 kişiyi mağdur etmedi. Enerji şirketi, tedavileri aksamasın diye diyaliz hastalarının yaşadıkları evlere jeneratör bağladı.

        Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak'a elektrik tedarik eden Dicle Elektrik Dağıtım, yüzde 75 dolayında olan kayıt dışı kullanımı önlemek için bir çok proje geliştirdi. Bunlardan biri olan 'Örnek Köy Projesi' ile sayaç takmayı kabul eden köylerin elektrik şebekeleri tamamen yenilenirken, sokak aydınlatmaları da yapıldı. Ancak bazı köyler, önce projeye dahil olmak istediklerini bildirerek enerji şebekelerinin yenilenmesini sağlarken, kaçak elektrik kullanamayacakları için ölçüm yapacak olan sayaçların takılmasını ve yapı dışına alınmasını engelledi. Her fırsatta kayıt dışı elektrik kullanılmasına kesinlikle izin verilmeyeceğini açıklayan enerji şirketi, bu köyler hakkında da gerekli işlemleri zaman geçirmeden yaptı.

        Bir milyonluk yatırım yapıldı

        Bahse konu proje, son olarak Diyarbakır'ın Çüngüş ilçesine bağlı olan ve büyükşehir yasası gereği mahalle statüsüne kavuşan 300 nüfuslu Yeniköy'de hayata geçirildi. Mahalle sakinler, sayaç takmayı kabul ettiklerini belirterek proje kapsamında şebekelerinin yenilenmesini talep etti. Bunun üzerine mahalledeki elektrik şebekesi baştan aşağı yenilendi. Bunun için 1 milyon lira harcanarak mahalleye 211'i beton olmak üzere 441 direk dikildi, aydınlatma için 330 adet armatür kullanıldı, 35 kilometre kablo döşendi ve 3 adet pano değişimi gerçekleştirildi. Şebeke yenileme çalışması tamamlandıktan sonra sıra sayaçların takılarak yapı dışına alınmasına gelince, Yeniköy sakinleri, kayıt dışı kullanımı engelleyecek olan bu çalışmayı engelledi. Tüm uyarılara rağmen sonuç alınamayınca Dicle Elektrik Dağıtım ekipleri, jandarma eşliğinde gittikleri bu mahallenin enerjisini kesti.

        "Yine mağdur etmedi"

        Dicle Elektrik Dağıtım, elektriğini kestiği Yeniköy'de yaşayan diyaliz hastaları İsa Polat ve Veysel Kaplan'ı ise mağdur etmedi. Diyaliz hastalarının tedavilerinin aksamaması için yaşadıkları evlere jeneratör bağlayan enerji şirketi, bu cihazların yakıtını dahi karşılamaya başladı.

        Konuyla ilgili açıklamada bulunan Dicle Elektrik Dağıtım Diyarbakır İl Müdürü Uğur Yaka, kayıt dışı elektrik kullanılmasına izin vermelerinin mümkün olmayacağının altını çizerek, "Böyle bir duruma izin vermemiz asla düşünülemezdi. Bu nedenle de söz konusu mahallede sayaçlar yapı dışına takılıncaya kadar enerji vermemekte kararlıyız. Ancak bunu yaparken de asıl amacımızın cezalandırmak değil, caydırıcılık olduğunu da ortaya koyduk. Diyaliz hastalarını kaderlerine terk etmemiz düşünülemezdi. Biz de tedavilerine devam edebilmeleri için bu iki hastanın evine jeneratör bağladık. Jeneratörlerin yakıtını da biz karşılayacağız. Sayaçlar takıldıktan sonra mahalleye yeniden enerji verilecektir" dedi.

        (MP-Y)

        18.08.2016 15:46:11 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Diyarbakır haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Diyarbakır Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler