Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bilecik'te bin 174 bisiklet dağıtıldı

        - Bilecik Valisi Süleyman Elban:

        - "İnşallah bu dağıtılan bisikletler depolarda kalmaz"

        (Fotoğraflı - Görüntülü)

        Haber : Cem Kaan Toka

        Kamera : Cem Kaan Toka

        BİLECİK (İHA) - Bilecik'te Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı kapsamında bin 174 bisiklet dağıtıldı.

        Bilecik Edebali Stadyumu'nda gerçekleşen programa; Bilecik Valisi Süleyman Elban, AK Parti Bilecik Milletvekili Halil Eldemir, Bilecik Belediye Başkan Yardımcısı Nihat Can, Bozüyük Belediye Başkan Yardımcısı Ali Avcıoğlu , Osmaneli Belediye Başkanı Münür Şahin, Pazaryeri Belediye Başkanı Muzaffer Yalçın, İnhisar Belediye Başkanı Ayhan Ödübek, AK Parti Bilecik İl Başkanı Fikret Karabıyık, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Dursun Hazer ve kurum müdürleri katıldı.

        "2015-2018 yılları kapsamında 1 milyon adet bisiklet dağıtımı planlanmaktadır"

        Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programda açılış konuşmasını yapan İl Halk Sağlığı Müdürü Uzman Doktor Ömer Balcı, teknolojik gelişmelerin hareketsiz bireylerin sayısının arttırdığını ve sağlığı olumsuz etkilediğini belirtti. Balcı, "Fiziksel hareketsizlik yalnızca yetişkinler için değil aynı zamanda çocuklar ve gençler içinde ciddi bir sağlık sorunu riski taşımaktadır. Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırmaları sonuçlarına baktığımızda 6 ila 15 ya da 25 yaş arasındaki bireylerimizin obezite oranının ya da kilolu olma oranının yüzde 22.5'larda olduğunu düşünecek olursak bu hareketsizlikle ilgili programın ne kadar yerinde olduğuna hak vermemiz mümkündür. Sağlık Bakanlığımız tarafından bisiklet kullanıma teşvik edilme amacıyla Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programının içeriğine uygun olarak fiziksel aktiviteyi teşvik projesi 2015-2018 yılları kapsamında 1 milyon adet bisiklet dağıtımı planlanmaktadır. İlimizde de bu proje kapsamında Bilecik Valiliğimizin öncülüğünde 2015 yılında 455 adet, 2016 yılı ilk 6 ayında 903 adet bisiklet dağıtılmıştır. Bugün ise Bilecik Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak Bilecik Valiliğimiz himayesinde toplumda fiziksel aktivitenin teşviki ve çevresel faktörlerin iyileştirilmesinde farkındalık sağlanması üzerine Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi, Bilecik Belediyesi, Bozüyük Belediyesi, Osmaneli Belediyesi, Pazaryeri Belediyesi, İnhisar Belediyesi, Bilecik İl Müftülüğü, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü ve Bilecik Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine olmak üzere toplamda bin 174 adet bisiklet dağıtımını yapılacaktır. Bütün bu yapılan çalışmalar sağlıklı bir nesil yetiştirmeye vesile olmasını temenni ediyorum" dedi.

        "Esas olan insanımızın hemşehrilerimizin hasta olmadan hastalığa tedbir alması"

        İl Halk Sağlığı Müdürü Balcı'nın ardından konuşma yapan AK Parti Bilecik Milletvekili Halil Eldemir, Sağlık Bakanlığının Türkiye'de son yıllarda ciddi anlamda dönüşüm ve gelişim gösterdiğini ifade etti. Sözlerine devam eden Eldemir, "Bir taraftan hasta olan vatandaşlarımızın tedavisi, hastanelerimizin tek çatı altında toplanması bunun yanında da yeni sağlık yatırımlarıyla değişim ve dönüşüm devam edecek. Ama esas olan insanımızın hemşehrilerimizin hasta olmadan hastalığa tedbir alması. İşte bu nedenle Sağlık Bakanlığımız son yıllarda bir taraftan obezite ile mücadele diğer taraftan da fiziksel etkinliğin arttırılması kapsamında projeler üretiyor. Ben bu vesileyle bu projenin mimarı olan Sağlık eski Bakanımız Sayın Mehmet Müezzinoğlu'na ve şuanda ki Sağlık Bakanımız Prof.Dr. Recep Akdağ Beyefendiye tüm hemşehrilerim adına teşekkür ediyorum" dedi.

        "İnşallah bu dağıtılan bisikletler depolarda kalmaz"

        Son olarak konuşma yapan Bilecik Valisi Süleyman Elban, kilo artışlarının gelişmiş toplumlarda büyük sorun oluşturduğunu belirtti. Elban, "Özellikle son dönemlerde ülkelerin refah düzeylerinin artmasına paralel olarak, ulaşımdaki gelişmeler, gıda miktarındaki artışlar, gıda çeşitliliği ve gıdalardaki nitelik farklılaşması dolayısıyla insanlarda hem aktiviteler azalmaya başlamış teknolojik gelişmeyle birlikte hem de bu gıdaların artışından dolayı da yiyecek miktarı ve alınan kalori miktarının artışıyla birlikte ciddi anlamda hareket azalmasıyla beraber kilo artışları da özellikle başlıca gelişmiş toplumlar olmakla birlikte dünyada sorun olmaya başlamıştır. Eskiden toplum olarak biz bir dirhem et bin ayıp örter gibi deyimlerimiz olmasına rağmen maalesef son yıllardaki gelişmelerle birlikte artık kilo bir sağlıksızlık nedeni. Hatta bir hastalık belirtisi olarak kabul edilmeye başlandı. Bunun neticesi olarak da önleyici sağlık hizmetleri kapsamında ilgili kurumlar ve bizde de Sağlık Bakanlığı aktivitenin arttırılması ve kilonun azaltılmasıyla ilgili çalışmalar başlatıldı. Yapılan bu çalışmaların bir bileşeni de bu aktivitenin arttırılması kapsamında bisikletin kullanımının arttırılması. Bu konuda biliyorsunuz ki sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla da belediyelerimizde bisiklet yollarının çoğaltılması ve standartların yükseltilmesi konusunda da talimatlar verilmişti. Öncelerde zatıalilerinin öncülüğünde bisiklet kampanyası başlatılmış ve ülkemizdeki bisiklet turnuvalarına da bir fiil kendileri de katılmıştı. Bunların hepsi bu aktivitenin öneminin altının çizilmesi için yapılan aktivitelerdi. Dolayısıyla ilimizde de diğer illere paralel olarak iki yıldan beri bu bisiklet dağıtım uygulaması yapılıyor. 1174 bisiklette bugün dağıtılacak. Muhtemelen birkaç ay içerisinde ilave bisiklet dağıtımımız olacak. İnşallah bu dağıtılan bisikletler depolarda kalmaz. Gençlerimizin tüm insanımızın aktivitesinin artmasına katkıda bulunur. Daha sağlıklı gençlerin daha sağlıklı nesillerin yetiştirilmesinde katkısı bulunur" ifadelerini kullandı.

        Konuşmaların ardından Bilecik'te faaliyet gösteren Kur'an Kurslarına devamlılık gösteren öğrencilere Bilecik protokolü tarafından bisikletleri takdim edildi. Bisikletlerinin takdim edilmesinin ardından kurdele kesilerek dağıtım başlatıldı.

        Öte yandan bisikletlerine kavuşan çocuklar bisikletlerini çok beğendiklerini ve yetkililere teşekkür ettiklerini belirterek stadyumda deneme sürüşlerini yaptı.

        (CKT-MET-Y)

        31.08.2016 13:09:28 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Bilecik haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bilecik Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler