Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Kars'ta tarih gün yüzüne çıkıyor

        - Beylerbeyi Sarayı'nın önünü kapatan okulun yıkımına başlandı

        (Fotoğraflı)

        Işık Çapanoğlu

        KARS (İHA) - Kars Kalesi atında bulunan tarihi Beylerbeyi Sarayı, önünü kapatan okulun yıkılmasıyla birlikte gün yüzüne çıkacak.

        Kaleiçi Mahallesi'nde bulunan ve 1579 yılına Lala Mustafa Paşa tarafından inşa edilen Beylerbeyi Sarayı, 1828 yılında Osmanlı Rus Savaşı sırasında yıkılmış, günümüze kadar 30 Ekim Ortaokulu arkasında kaldığından dolayı kaderine terk edilmiş vaziyette bulunuyordu.

        Kars'a atandığını günden itibaren özellikle tarihi değerlere önem veren Vali Rahmi Doğan, Beylerbeyi Sarayı'nın önünü kapatan ve oldukça eski olan okulu yıkılarak tarihi sarayın ortaya çıkarılması için hazırlattığı projeyi hayata geçirdi.

        Osmanlı Mahallesi olarak turizm anlamında Kars'ın vizyonu olması planlanan Kaleiçi Mahallesi'nde bulunan tarihi yerlerin Kars turizmine kazandırılması için hayata geçirilen proje kapsamında yıkımına başlanan okulun yıkım işlemleri tamamlandıktan sonra Beylerbeyi Sarayı da valilik tarafından onarımı yapılarak koruma altına alınacak.

        30 Ekim Ortaokulu'nun hemen arkasında yer alan sarayın yapımında kesme taş ve moloz taş kullanılmış, ön cephesinde yuvarlak kemerli bir giriş kapısı ve pencerelerin de yapısı yuvarlak kemerli olarak inşa edilmiş. Günümüze kadar bakımsızlık ve ilgisizlikte yıkılmaya yüz tutmuş olan Beylerbeyi Sarayı her gün yüzler yerli ve yabancı turisti de ağırlıyor.

        Öte yandan yıllarca Beylerbeyi Sarayı'nın önünü kapatan okulunun yıkım çalışmalarına başlandı. Çatı ve pencerelerinden başlanan yıkım çalışmasının kısa sürede bitirilmesi bekleniyor.

        "BEYLERBEYİ SARAYI"

        Kars Kalesi'nin eteğinde Lala Mustafa Paşa tarafından 1579 yılında yaptırılan Saray iki katlı olup tamamı düzgün kesme bazalt taşından yapılmıştır.

        Sarayın asıl giriş kapısı batı istikametinde olup zemin katla 1. katı ayıran ahşap tavan tamamen yıkılmıştır. Saray 1878 yılına kadar Sancak Konağı olarak kullanılmış, 1918 yılına kadar Hükümet Konağı olarak kullanılmış, 1918 yılında saray terk edilmiştir.

        (IÇ-AA-Y)

        05.09.2016 12:38:29 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Kars haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Kars Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler