Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Dut pekmezi Tut ilçesinde ekonominin omurgasını oluşturuyor

        (Fotoğraflı)

        Ahmet Arslantaş

        ADIYAMAN (İHA) - İsmini dut meyvesinden alan Tut ilçesinin en büyük gelir kaynağı olan dut pekmezi ve dut kurusu yurt dışına ihraç ediliyor.

        Adıyaman'ın Tut ilçesinde bin 300 dekarlık alanda yetiştirilen yaklaşık 20 bin dut ağacından yıllık 350-400 ton dut pekmezi üretiliyor. İlçe halkının ekonomik gelir elde ettiği en büyük sektör olan dut meyvesinden, kuru dut ve pekmez yapılıyor.

        İlçede üretilen ve il dışından başka firmalar tarafından satın alınarak yurt dışına ihraç edilen dut ve dut ürünleri, artık ilçedeki tesiste paketlenerek ihraç edilecek. İlçede Ziraat Odası Başkanlığı'nın GAP İdaresi destekleriyle kurduğu dut pekmezi paketleme ve işleme tesisiyle dut ve dut ürünleri satışa hazır hale getirilecek. İlçede dut meyvesinden dut kurusu ve dut pekmezi dışında şekerleme türleri de yapılacak.

        Tut ilçesinde ki Ali Yılmaz'a ait tesiste incelemede bulunan Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Adil Alan, "İlçemizde yaklaşık bin 300 dekarlık bir alanda 19-20 bin civarında ağaç ile yıllık 350-400 ton civarında dut pekmezi üretiliyor. Bunun yarısı ilimiz dışındaki firmalar tarafından yurt dışına ihraç edilmektedir. Şuanda ilçemizde devam eden iki tane ekonomik yatırımlardan tesisimiz var. Bir tanede GAP İdaresi tarafından desteklenen Ziraat Odası ile ortaklaşa düzenlediğimiz dut pekmezi işleme paketleme tesisi var. Bu tesiste devreye girdikten sonra artık Tut ilçemizden direk yurt dışına ve ülkemizden çeşitli ülkelerine ihracat yapılacaktır" dedi.

        Dut pekmezi ve dut kurusu dışında dut meyvesinden şekerleme yapacaklarını kaydeden Tut Belediye Başkanı Cemal Avcı, "Tut'dan şuana kadar dut kurusu ve dut pekmezi olarak faydalanılıyordu. Ancak bu yıldan itibaren duttan her türlü her türlü şekerlemenin yapılabileceği işletme 1 ay sonra açılıyor. Yani biz duttan şeker yapacağız, duttan lokum yapacağız, duttan her türlü şekerlemeyi yapacağız" dedi.

        İşletme Sahibi Ali Yılmaz ise, hobi olarak başladığı dut ile ilgili işletme kurduğunu belirterek, "İnşallah bu sene ürünlerimizde markalı bir şekilde büyük marketlere satacağız. Naturel dut ürünlerini tanıtacağız. Katkısız ürünlerimizin yapıldığı bu tesisimizin diğer kişilere örnek olmasını istiyorum" ifadelerini kullandı.

        (AHM)

        10.09.2016 15:05:11 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Adıyaman haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Adıyaman Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler