Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Mustafakemalpaşa'da kurtuluş coşkusu

        (Fotoğraflı)

        Adem Tunçer

        BURSA (İHA) - Mustafakemalpaşa'nın düşman işgalinden kurtuluşunun 94. yıl dönümü düzenlenen törenlerle kutlandı.

        2 Temmuz 1920 yılında Yunan birliğinin işgaline uğrayan ve 2 yıl 2 ay 12 gün sonra düşman işgalinden kurtulan Mustafakemalpaşa'da bayramın 3. günü Heykel Meydanı'nda program düzenlendi. Törene Kaymakam Mustafa Masatlı, Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, Garnizon Komutanı Yüzbaşı Mehmet Böberci, belediye meclis üyeleri, daire amirleri, siyasi parti ve sivil toplum teşkilatlarının temsilcileri ile birlikte gaziler, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

        Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Sadi Kurtulan törende, Atatürk Anıtı'na çelenk sundu.

        Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, savaş meydanlarında kazanılan zaferleri, ekonomide, ticarette, sporda, sanatta ve kültürde taçlandırmak için çalıştıklarını söyledi.

        Başkan Sadi Kurtulan, "Bugün, iki bayramı, milli ve dini kimliğimizin müstesna günlerinden birini beraberce yaşıyoruz. Mondros'un ardından memleketin kaderine ve kederine ortak olan insanlarımız, 19 Mayıs'ta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile yepyeni bir dirilişin adımını attılar. Daha sonra Amasya ve Erzurum kongrelerinde memleketi ilgilendiren çok önemli bir karar alındı. 'Kuva-yi Milliye'yi amil ve iradeyi milliyeyi hakim kılmak esastır' fikriyle Anadolu'nun her köşesi yeni bir kurtuluş hareketinin hazırlığına başladı. 23 Nisan 1920'de TBMM'nin kurulmasıyla birlikte millet kendi kaderine sahip çıkmak için duruma el koydu. Anadolu'nun her köşesinde Kuva-yi Milliye hareketiyle büyük bir diriliş canlandı. Yedi düvelin sırtlanları, çakalları Anadolu'ya dehşetle saldırırken o kara gün Mustafakemalpaşa'da 2 Temmuz 1920'de yaşandı. Bu işgalde hatıralara kazınan bir çok hadise hala hafızalardadır. O günlerde bir ses ülkeyi ayağa kaldırıdı. 'Ya istiklal ya ölüm.' Bu fermanla beraber, 'Hürriyet ve istiklal benim karakterimdir' diyen milletimiz yedi düvele her yerde gereken cevabı vermiştir. Zafere doğru giden bu yolda Mustafakemalpaşa'nın kurtuluşu, 14 Eylül 1922 tarihinde Yüzbaşı Sabri Bey'in komutasında gerçekleşmiştir. Biz, devleti ebed, müddet bilen, asker bir milletiz. 1071'de geldiğimiz bu topraklarda kıyamete kadar yaşama azmi ve gayretindeyiz. Bu millet o günleri asla unutmadı" dedi.

        Daha sonra Mustafakemalpaşa Şehitliği'nde devam eden kurtuluş töreninde öğrenciler tarafından şiirler okundu. Şehitler için Kuran-ı Kerim okunarak duaların edildiği program, protokolün tebrikatları kabul etmesiyle sona erdi.

        (AT-AF)

        14.09.2016 15:09:26 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Bursa haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bursa Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler