Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Türkiye'nin ilk Şeker Fabrikası 91. pancar alım kampanyasını başlattı

        (Fotoğraflı)

        Bayram Keleş

        UŞAK (İHA) - Nuri Şeker Uşak Şeker Fabrikası, 91. pancar alım kampanyası için açılış töreni düzenlendi. Fabrika bu yıl 106 gün çalışacak 190 bin ton pancar işleyip 25 bin ton şeker üretecek.

        Türkiye'nin ilk özel teşebbüsü olan Nuri Şeker Uşak Şeker Fabrikası 91. pancar alım kampanyası düzenlenen törenle başladı. Fabrika bahçesinde yapılan tören Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı.

        Törende konuşan Fabrika Müdürü Ali Erdoğmuş 3 adet ziraat bölge şefliğine bağlı 77 köyde bin 885 çiftçi ailesiyle 241 bin 500 ton üretim kotası sözleşmesi yapıldığını açıkladı.

        Nuri Şeker Uşak Şeker Fabrikası'na yeni atanan ve ilk pancar alım kampanyasını gerçekleştiren Fabrika Müdürü Ali Erdoğmuş konuşmasını şu şekilde sürdürdü ; "Ülkemizde şekerin ham maddesi olan şeker pancarının tedariki, şeker fabrikalarının görevleri arasında bulunmaktadır. Bu da T.Ş.F.AŞ. Genel Müdürlüğü tarafından verilen iş programı dâhilinde üreticiler ile akdedilen Şeker Pancar Üretim Sözleşmesi çerçevesinde yürütülmektedir. Bu kapsamda 2016 yılında şeker pancarı üretimi için Uşak Merkez, Çivril ve Dumlupınar olmak üzere toplam 3 adet Ziraat Bölge Şefliğimize bağlı 77 köyde, bin 885 çiftçi ailesiyle 241 bin 500 ton üretim kotası sözleşmesi yapılmıştır. 12 Mart 2016 tarihinde başlanan şeker pancarı ekimleri, 34 bin 500 dekar olarak gerçekleşmiş ve 29 Nisan 2016 tarihinde tamamlanmıştır. Bugün büyük emeklerle yetiştirilen bu pancarların tesellümüne başlamanın heyecanını yaşıyoruz.

        Bu üretimi gerçekleştirmek için bu güne kadar çiftçilerimize ayni ve nakdi avans olarak pancar bedelinin yaklaşık yüzde 26'sına tekabül eden 9 milyon 569 bin TL. Avans ödemesi yapılmıştır. Bundan sonraki dönemde de akdedilen üretim sözleşmesi çerçevesinde çiftçilerimize avans ödemelerimiz devam edecektir. Üreticilerimizin 2016 yılında ürettikleri şeker pancarları, Bölge Şefliklerimize bağlı 7 adet pancar alım merkezinde teslim alınarak fabrikamıza sevk edilecektir. Çiftçilerimizin pancarlarını yapraksız, topraksız, taşları, çürükleri ayıklanmış ve başları düzgün kesilmiş akdedilen sözleşmeye uygun olarak teslim etmelerini arzu ediyoruz. Pancarla gelen toprak tarlanın en verimli toprağı olup bu topraklar tarlada bırakılmalıdır. Fabrikamızda pancar işlemesine 23.09.2016 tarihinde başlanacak olup, 24 saatte üç vardiya halinde çalışılacak, günde ortalama bin 800 ton pancar işlenecek ve kampanyamız yaklaşık 106 gün devam edecektir. Bu kampanya döneminde 190.000 ton civarında pancar işlenip yaklaşık 25 bin ton şeker ile yan ürün olarak maya ve yem sanayisi için önemli olan 8 bin ton melas, yöremiz hayvan besiciliğinde önemli yer tutan 60 bin ton yaş pancar posası üretiminin gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir."

        Konuşmaların ardından fabrikaya ilk pancarı getiren Koyunbeyli Köyünden Recep Kartay'a ödülünü Uşak Valisi Ahmet Okur verdi. Kurdele kesiminden sonra Vali Ahmet Okur fabrikaya ilk giren pancar yüklü traktörü tarttı. Kantarda kesilen fişe günü anısına tüm protokol tarafından imza atıldı.

        Törene Uşak Valisi Ahmet Okur, Ak Parti Uşak Milletvekilleri Mehmet Altay ve Alim Tunç, CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, Uşak Belediye Başkanı Nurullah Cahan, İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Nacar, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Servet Ecemiş, Uşak İl Müftüsü Fuat Altındaş, CHP Uşak İl Başkanı Ali Karaoba, Banaz Belediye Başkanı Zafer Arpacı, Nuri Şeker'in torunu Mehmet Şeker, Şeker İş Uşak Şube Başkanı Yaşar Taylan, fabrika yetkilileri ve üreticiler katıldı.

        (BK-MB-Y)

        20.09.2016 15:38:47 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Uşak haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Uşak Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler