Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Samsat'ın bereketli topraklarının suyla ikinci baharı

        - Adıyaman'ın Samsat ilçesinde 4 yıl aradan sonra arazilere yeniden su bırakıldı

        (Fotoğraflı)

        Fahrettin Çelik

        ADIYAMAN (İHA) - Adıyaman'ın Samsat ilçesinde pompaj istasyonuna enerji verilmesiyle kanallara 4 yıl aradan sonra bırakılan su, ilçede büyük sevince neden oldu.

        Tedaş ve Akedaş'a olan enerji borcundan dolayı çalışmayan sulama pompaj istasyonları yeniden faaliyete geçti.

        Samsat ilçesinde 1997 yılında başlanan ve 2007 yılında ilk suyun kanallara bırakıldığı Samsat Sulama Pompaj İstasyonu'nda ikinci dönem başladı.

        Proje ile Adıyaman'ın Samsat ilçesinde 4 adet sulama pompaj istasyonu ile 8 bin 337 dekar alanın sulanması planlandı. 1998-2002 yılları arasında yüzde 30'luk fiziki gerçekleştirime sağlandı.

        2007 yılında yüzde 49 fiziki gerçekleşme sağlanan Samsat Sulama Pompaj İstasyonu'nda 4 adet pompaj istasyonundan 2'si faaliyete geçti. Faaliyete geçen bu istasyonlar ile 2 bin 800 dekarlık alan sulanmaya başladı.

        Kanallara verilen su ile sulanan arazilerde pamuk ve biber başta olmak üzere birçok bitki üretilmeye başladı.

        Samsat Sulama Birliği tarafından enerji maliyeti ödenemediği için 2012 yılından itibaren kanallara su verilemedi.

        Arazilerini sulamayan çiftçiler ürün ekimi yapmadı. Gelir elde edemeyen çiftçi ekonomik girdi sağlayamayınca ilçeden göçler hızlandı.

        Çiftçilerin sürekli dile getirdiği soruna Adıyaman Valisi Abdullah Erin el atarak, sorunun çözümü için çalışma başlattı. DSİ ve Akedaş yetkilileri ile görüşen Adıyaman Valisi Abdullah Erin, soruna çözüm buldu.

        Samsat Köylere Hizmet Götürme Birliği adına yeni abone çıkarılarak tekrar kanalla su verildi. Samsat sulama istasyonunun enerji maliyetinin bir kısmını güneş enerji panellerinden elde edilen enerjiden karşılanıyor. İlçede 4 yıl aradan sonra kanallara bırakılan su ile verimli topraklar yeniden sulanmaya başladı.

        Samsat Sulama Birliği Başkanı Mustafa Fırat, "Akedaş'a olan borçtan dolayı 4-5 senedir sulama yapamıyoruz. Türkiye'de kuraklık yaşanırken biz burada Dünyanın 3. Büyük göletinden faydalanamıyor. Tarlalarımıza su veremediğimiz için çok üzgün olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Ancak bu gün sulama kanallarına su bırakılmasıyla Samsat hayata kavuşacak, Samsatlıların yüzü gülecek. Valimiz Abdullah Erin başta olmak üzere tüm yetkililere topraklarımızla suyu yeniden buluşturdukları için teşekkür ediyorum" dedi.

        Çiftçiler ise suyun yeniden verilmesinin sevincini yaşarken, yetkililere teşekkür etti.

        (FÇ-AHM)

        23.09.2016 09:38:53 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Adıyaman haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Adıyaman Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler