Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Konya'da 2. Uluslararası Uygulamalı Bilimler Kongresi başladı

        (Fotoğraflı)

        KONYA (İHA) - Konya Valiliği, Konya Büyükşehir Belediyesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) ve Göç İdaresi Genel Müdürlüğü işbirliğinde düzenlen 2. Uluslararası Uygulamalı Bilimler Kongresi "Göç Yoksulluk ve İstihdam" temasıyla Konya'da başladı.

        Programa, Konya Vali Yardımcısı Mehmet Kamil Sağlam, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Ahmet Sorgun, AK Parti Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, NEÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Önder Kutlu, Prof. Dr. Tahir Akyürek, Prof. Dr. Mehmet Emin Aydın, Kongre Dönem Eş Başkanı Prof. Dr. Ahmet Diken, akademisyenler, yerli yabancı misafirler ve öğrenciler katıldı.

        "Ülkemiz Muhacirlere ev sahipliği yapmış ekmeğini paylaşmıştır"

        NEÜ Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Müdürü ve Kongre Dönem Eş Başkanı Prof. Dr. Ahmet Diken yaptığı açılış konuşmasında, kongrede göç, yoksulluk ve istihdam başlıklarına dikkat çekileceğini belirtip, kongrenin yapılmasında emeği geçen herkese teşekkür etti. "Ülkemiz muhacirlere ev sahipliği yapmış, ekmeğini paylaşmıştır" diyen Diken, Göç kavramının getirdiği sorunların yanında farklı yönlerinin de var olduğunu söyleyip bu yönlerinin de görülmesi gerektiğinin altını çizdi. Medeniyetlerin daha çok göçmenler tarafından inşa edildiğine dikkat çeken Diken, göç kavramına medeniyetin tohumlarının bir yerden başka bir yere taşınma faaliyeti olarak görmek gerektiğini de kaydetti.

        "Çok şükür göç eden değil göç alabilen bir ülkeyiz"

        NEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Önder Kutlu da, üniversite olarak önderliğini yaptıkları panelin Konya için önemli olduğu söyleyerek, kongredeki değerli fikirlerin, uygulamaya dönük sonuçlarıyla programın hayırlara vesile olmasını temenni etti. Göç meselesinin tüm dünyayı ilgilendiren bir konu olduğunu ifade eden Prof. Dr. Kutlu, göçün siyasi, ekonomik, sosyal, kültürel boyutlarının olduğunu kongrenin de bu başlıklar üzerinde durmak üzere dizayn edildiğini söyledi. Başlıkların kongrede konuşulduktan sonra gerek yerel yönetimlerle, gerek ticaret ve sanayi odalarıyla gerekse de sivil toplum örgütlerinde ilgilerle görüşülüp, kongrede çıkan sonuçlar çerçevesinde harekete geçileceğini söyledi.

        Kutlu, "Bereket versin ki ülkemizin durumu siyasal, sosyal, ekonomik anlamda çok iyi durumda. Çok şükür göç eden değil göç alabilen bir ülkeyiz" ifadelerini kullandı.

        "NEÜ Konya'ya değer katıyor"

        Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, göç meselesinin çeşitli açılardan değerlendirilebileceğini belirtip, "Konya'da 80 bine yakın Suriyeli misafirimiz var. Eğitim, istihdam, sağlık ihtiyaçlarının karşılanması gibi konularda paydaşlarımızla birlikte özel bir birim kurarak çalışmalar yürütüyoruz. İnşallah kongrede sunulacak önerilerin bizlere yol gösterici sonuçlar çıkaracağına inanıyor emek veren herkese teşekkür ediyorum" dedi.

        Hiçbir misafirin aç ve açıkta kalmaması için Konyalılar olarak ciddi emekler sarf edildiğini belirten Akyürek, NEÜ'nün Konya'ya değer kattığını sözlerine ekledi.

        "Dert edilenleri, derdi olanları, derdini sevenleri tebrik ederim"

        AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Ahmet Sorgun, Medeniyetimizin veren, kucak açan bir anlayışa sahip olduğunu kaydeden Sorgun, "Dert edilenleri, derdi olanları, derdini sevenleri tebrik ederim" ifadelerini kullandı

        Ülkemizde 3 milyonun üzerinde Suriyeli olduğunu söyleyen Sorgun, birçok Batılı ülkenin çok az sayıda mülteci kabul ettiğinin de altını çizdi. Dünyanın iki medeniyetin çatışmasına tanıklık ettiğini söyleyen Sorgun, "Birisi almak üzerine kurulu bir medeniyet, bir diğeri ise vermeyi üstün tutan bir medeniyet. Bizim için veren el, alan elden üstündür" dedi.

        Programda Konya Vali Yardımcısı Mehmet Kamil Sağlam ise, göçmenlerin sorunları konusunda farkındalık oluşturmak açısından düzenlenen kongrenin önemine değindi ve halka hizmetin Hakk'a hizmet olduğu şiarıyla hizmet ettiklerini ifade etti. Türkiye'nin kardeşlerine vefa ve dost elini uzattığının altını çizen Sağlam, valilik olarak da tüm güçleriyle çalıştıklarını hatırlattı.

        Suriyeli çocuklardan oluşan koro konser verdi

        Açılış konuşmalarının ardından Suriyeli çocuklardan oluşan bir koro konser verdi. Konserde Türkçe ve Arapça şarkılar söylenirken, çocuklar dinleyenler tarafından yoğun ilgi gördü.

        Konserin ardından NEÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Önder Kutlu'nun moderatörlüğünü yaptığı "Göçmenlerin Sorunları" başlıklı panele geçildi. Panel, Birleşmiş Milletler'den Temsilci Paolo Martini, Ahlia Üniversitesinden Prof. Dr. Amer Al- Roubaie, Vladimer Lado Gvilava ve NEÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Koyuncu'nun katılımlarıyla gerçekleşti.

        Suriyeli İlköğretim öğrencilerinin hazırladığı Resim Sergisi de panelin ardından ziyarete açıldı.

        Kongre 2 gün sürecek ve göç, yoksulluk, istihdam gibi konular farklı katılımcıların sunumlarıyla ele alınacak.

        (İHA-AH-Y)

        23.09.2016 15:20:44 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Konya haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Konya Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler