Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Elazığ'da 'Eskinin İzinde Yukarı Fırat Havzası Paneli' düzenlendi

        (Fotoğraflı)

        Kamil Can Kılıç

        ELAZIĞ (İHA)- Elazığ'ın Palu İlçe Kaymakamlığı tarafından, "Eskinin İzinde Yukarı Fırat Havzası Paneli" düzenlendi.

        Elazığ'da, Palu Kale Yolu ve Turistik Alan Düzenlemesi Projesi etkinlikleri kapsamında, "Eskinin İzinde Yukarı Fırat Havzası" paneli yapıldı. Belediye Kültür Merkezinde düzenlenen panele, AK Parti Milletvekili Ejder Açıkkapı, Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, İlçe Kaymakamı Mehmet Öztürk, İlçe Belediye Başkanı Mehmet Sait Dağoğlu ve davetliler katıldı.

        Etkinliğin çok önemli olduğunu belirten Milletvekili Açıkkapı, "Palu ve Harput ile ilgili çalışmalarda biz sadece turizm açısından sonuç doğurması için değil tarihimizin ruhunu ve geçmişimizi daha iyi anlamanın çabası içerisindeyiz. Elbette ki yapacağımız bu çalışmaların bir sonucu ve turizm açısından da önemli getirileri olacaktır. Ama bu bizim birinci önceliğimiz değildir. Bizim tarihimize sahip çıkmak, tarihten gelen kültürümüzü anlamak, o ruhu yaşamak ve yaşatmak gibi bir görevimiz var" dedi.

        Harput ve Palu'nun birbirini besleyen, birbirine kültür ve sanat konusunda yardımcı olan 2 tane önemli merkez olduğunu dile getiren Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, "Bu iki önemli merkezin birbirinden ayırmak tabi ki mümkün değil. Harput ve Palu hep iç içe girmiş, birbirini beslemiş ve birbirini tamamlamış olan 2 önemli merkez. Ancak yıllardır bu iki önemli merkezin tarihi geçmişindeki birikimleri, sanatları, kültürleri maalesef hep göz ardı edilmiş, görünmemiş ve ortaya çıkarılmamış. Ortaya çıkarılanlarında tanıtımı yapılmamıştır. Özellikle son yıllarda hem Harput'ta başlayan kazılar hem yeni restorasyon ve yeni proje çalışmalarıyla Harput ne kadar ortaya çıkıyor ve tanıtılıyorsa aynı zamanda Palu'da yapılan çalışmalarda Palu medeniyetini yeniden ortaya çıkmasına vesile oluyor" diye kaydetti.

        Yukarı Fırat Havzası'nın yer altı ve yer üstü zenginlikleri bakımından Anadolu coğrafyasının önemli bir bölümünü teşhir ettiğini aktaran Palu Kaymakamı Mehmet Öztürk ise, şu ifadelerde bulundu:

        "Yüksek dağları, akarsuları, madenleri, geniş toprakları, savunmaya elverişli kentleri ve kaleleri ile insan hayatının idamesine yarayacak bütün zenginliklerin baş edildiği bu topraklar tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar birçok medeniyetin hüküm sürdüğü bir alan oluşturur. Bu toprakların önemli noktalarına çitler kurulmuş ve bu şehirde birçok medeniyetin yerleşkesi olmuştur. Bu açıdan bakıldığında Harput ve Palu Yukarı Fırat Havzasında birçok medeniyetin hüküm sürdüğü iki kadim şehirdir."

        Program, moderatörlüğünü Prof. Dr. Yüksel Aslantaş'ın yaptığı ve Prof. Dr. Harald Hauptmann, Prof. Dr. Mehmet Işıklı, Prof. Dr.Mehmet Karaosmanoğlu, Doç. Dr. Erkan Konyar, Doç. Dr.Rafet Çavuşoğlu, Doç. Dr.İsmail Aytaç, Yard. Doç. Dr. Hanifi Beber'in konuşmacı olarak katıldığı panel ile sona erdi.

        (CK-MP-Y)

        25.09.2016 17:04:01 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Elazığ haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Elazığ Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler