Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Ödemiş'te emzirme haftası kutlandı

        (Fotoğraflı)

        Kerem Karamanlıoğlu

        İZMİR (İHA) -Dr. Aygül Şen Güler, emzirme haftasının önemine dikkat çekerek, annelere anne sütü hakkında bilinmeyenler konusunda uyarılarda bulundu.

        1-7 Ekim tarihleri arasında kutlanan 'Emzirme Haftası' Ödemiş Devlet Hastanesi'nde düzenlenen etkinliklerle kutlanmaya başlandı. Ödemiş Devlet Hastanesi çocuk bölümünde yeni annelere emzirme konusu başta olmak üzere çeşitli konularda bilgiler verildi.Düzenlenen etkinliğe Ödemiş Devlet Hastanesi Baş Tabip Yardımcısı Dr. Aygül Şen Güler, Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Ayşe Atıcı, Sağlık Bakım Hizmetleri Müdür Yardımcısı Mediha Fide, Eğitim Hemşiresi Yeliz Pekdoğan ve Hemşireler Gülnur Akıncı, Aylin Sevgel, Neriman Denli katıldı.

        Etkinlikte başta Ödemiş Devlet Hastanesi Baş Tabip Yardımcısı Dr. Aygül Şen Güler olmak üzere hemşireler, annelere emzirme ve diğer konular hakkında detaylı bilgiler verdi. Baş Tabip Yardımcısı Dr. Aygül Şen Güler, bilgilendirme eğimleri başta olmak üzere birçok çalışmanın da sürekli olarak Ödemiş Devlet Hastanesi Çocuk Bölümü bünyesinde sürdürüldüğünü söyledi.

        "Bebek dostu hastane unvanına sahibiz"

        Emzirme Haftası'na dikkat çeken Baş Tabip Yardımcısı Dr. Aygül Şen Güler,"Dünyada ilk 6 ay sadece anne sütü alan bebek oranı yüzde 30,1'dir. Bu nedenle emzirmenin teşvik edilmesi amacıyla her yıl 1-7 Ekim haftası 'Dünya Emzirme' haftası olarak kutlanmaktadır. 2003 yılında Bebek Dostu Hastane unvanı almış bir hastane olarak bizde bu haftada hastanemizde bazı etkinlikler düzenlemekteyiz. Çocuk polikliniklerinde, doğum ve çocuk servislerinde anne sütü ve emzirmenin önemi ile ilgili sadece etkinlik haftası değil sürekli olarak annelere ve hastane çalışanlarına eğitimler verilmektedir. Doğumdan hemen sonra anneden gelen sarımsı ilk ağız sütünü bebeğin alması için annenin bebeğini ilk 30 dakika içinde emzirmesi sağlanmaktadır. Bebek ilk 6 ay sadece anne sütü 6 aydan sonrada kademeli olarak ek gıdalara başlayarak en az iki yaşına kadar emzirilmelidir" dedi.

        "İlk 6 ay bebek her istediğinde emzirilmeli"

        İlk altı ay bebek her istediğinde emzirilmesi gerektiği uyarısında bulunan Güler, "Anne sütünün içeriği bebeğin ayına göre ihtiyacına göre değişmektedir. Bebeğin besleneceği zamanda bebeğinin yanında olamayacak anneler (çalışan anneler gibi) sütlerini sağarak saklayabilirler. Anne sütü oda ısısında 3 saat, buzdolabında 3 gün ve derin dondurucuda 3 ay bekleyebilir. Bu süt bebeğe verileceğinde benmari usulü ile (anne sütünün bulunduğu kap, ocak üzerindeki veya fırın içerisindeki sıcak su dolu bir başka kabın içine oturtulması) ılıtılarak bebeğe kaşıkla verilmelidir. Bebeklerin ağız-diş yapısını bozacağından ve enfeksiyonlara sebep olabileceğinden dolayı emzik ve biberon kullanılmamalıdır. Hastanemizde sevk olan bebeklerimizin annelerine psikolojik destek sağlanarak, süt sağım cihazı ile annenin sütü sağılıp soğuk zincir eşliğinde bebeğe ulaştırılarak bebeğin beslenme takibi de yapılmaktadır. Emzirme haftası kapsamında hastanemiz A blokta açılan stand da hafta boyunca annelere ve yakınlarına, emzirme hemşiresi Yeliz Acar, Neriman Denli ve eğitim hemşiresi Yeliz Pekdoğan tarafından eğitimler de verilecektir" diye konuştu.

        Anne sütünün faydaları

        Dr. Aygül Şen Güler, anne sütünün önemine de değinerek, sözlerine şöyle devam etti:

        "Bebeğin vücut ve ruh sağlığı için en uygun besin kendi annesinin sütüdür. Her zaman hazır, temiz ve uygun ısıdadır. Mükemmel besin içeriğine sahiptir. Kolay hazmedilir. İlk ağız sütü bebeğin ilk aşısıdır. İçerdiği A vitamini ile göz hastalıklarına karşı bebeği korur. Sarılığı önler ve bebeği demir eksikliğinden korur. Bağırsakları koruyucu etkisiyle kabızlığı önler, ishale de engel olur. Alerji riskini azaltır. İleri yaşlarda oluşabilecek hastalıkların olasılığını da azaltır. Emzirme ile anne ve bebek arasında sevgi dolu bir ilişki ve duygusal tatmin oluşur. Emziren annelerde yumurtalık ve meme kanseri riski en az orandadır. Haftamız kutlu olsun. Anne ve bebeklerimize sağlıklı günler diliyorum."

        (KK-MY)

        05.10.2016 15:29:39 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm İzmir haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. İzmir Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler