Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Zeytinde ürün kaybı en aza inecek

        - Manisalı zeytin üreticilerine büyükşehir desteği

        - Manisa Büyükşehir Belediyesi Saruhanlı'da 620 zeytin üreticisine zeytin kasası dağıttı

        (Fotoğraflı)

        Adem Şahin

        MANİSA (İHA) - Manisa Büyükşehir Belediyesi, Saruhanlı ilçesinde başlayan zeytin hasadında kaybı önlemek amacıyla zeytin kasası dağıttı. Manisa Büyükşehir Belediyesi'nin kırsal kalkınmaya verdiği destekle 620 Saruhanlılı çiftçi 3 bin 720 zeytin kasası alarak ürün kaybının önüne geçilmesi hedeflenirken, zeytin kasalarının Soma, Akhisar ve Kırkağaç ilçelerinde de dağıtılacağı öğrenildi.

        Manisa Büyükşehir Belediyesi, kırsal kalkınmaya verdiği desteği her geçen gün artırarak devam ediyor. Manisa Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından zeytin hasadında kaybın önüne geçilmesi amacıyla Saruhanlı ilçesinde 620 çiftçiye 3 bin 720 zeytin kasası dağıtıldı. Büyükşehir Belediyesi Saruhanlı Koordinasyon İşleri Müdürlüğü önünde gerçekleşen kasa dağıtımına Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Halil Memiş, Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Ertuğrul Yıldırım, Saruhanlı Koordinasyon İşleri Müdürü Erdinç Karaköse, Kırsal Kalkınma Şube Müdürü Yılmaz Usta, Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Süleyman Kahramanlar, muhtarlar ve çiftçiler katıldı.

        'Çiftçilere yönelik yeni bir proje daha hayata geçti'

        Dağıtım töreninde konuşan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Halil Memiş, "Büyükşehir Belediyemizin çiftçilere yönelik başlatmış olduğu bir projeyi daha hayata geçiriyoruz. Zeytin üreticilerine zeytin kasası dağıtıyoruz. Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız Cengiz Ergün'ün de selamlarını getirdim. Kendisinin yoğun programı sebebiyle katılamadığı için temsilen biz buradayız. Biz özellikle Büyükşehir olduktan sonra sadece merkezi yerlere değil köy iken mahalleye dönüşmüş alanlara da katkı vermeye çalışıyoruz. Tabi Büyükşehir olmakla birlikte özellikle kırsal kesimin belediyelerin ilgi alanına girdiğini biliyorsunuz. Daha önce İl Özel İdaresi ve köylere hizmet götürme birlikleri kanalıyla buralara hizmet götürülüyordu. Ama Büyükşehir yapılanmasından sonra temel altyapı ve üst yapı yatırımları Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılıyor. Sizlerde bu çalışmaları görüyorsunuz" dedi.

        Büyükşehirin çalışmaları anlatıldı

        Büyükşehir Belediyesi olduktan sonra yapılan çalışmalara da değinen Genel Sekreter Halil Memiş, "Özellikle birçok köy yolunu nüfusuna göre sıraya koyduk ve asfalt, kilit parke taşı döşüyoruz. Alt yapı çalışması yapıyoruz. Köy meydanlarını yapıyoruz. Bizim için çok çok önemli olan ceddimize ve Atalarımıza sahip çıkmak adına mezarlık yollarını temiz tutma ve mezarlıklarını yapma çalışmalarımız da devam ediyor" diye konuştu.

        620 çiftçiye 3 bin 720 zeytin kasası

        Halil Memiş, "Tabi bunların hepsi güzel ama köyden mahalleye dönüşen yerlerde vatandaşın temel geçim kaynağı çiftçilik. Dolayısıyla bu alt yapı çalışmalarını yapmak çiftçinin temel ihtiyaçlarını da çözdük anlamına gelmez. Bu sorun tespitinden yola çıkarak çiftçilerimizin temel ihtiyaçlarını belirleyerek çalışmalar yürütüyoruz. Çiftçimize fidan dağıtıyoruz, sera uygulaması yapıyor, hayvan içme suyu göletleri, sulama göletleri yapıyoruz. Bugün burada olduğu gibi de zeytin kasası dağıtarak az da olsa bütçelerine katkı sağlamaya çalışıyoruz. Tabi niye kasa dağıttığımızı da belirtmek istiyorum; kalite kaybının birçoğunun toplanmanın yanında paketlenmesi ve taşınması esnasında ortaya çıkıyor. Kasalarında kaliteyi olumlu yönde etkileyecek hususlardan bir tanesi olduğunu belirledik. Bu amaçla da ilkini Saruhanlı'da başlattığımız zeytin kasası projemizle 620 Saruhanlı çiftçiye 3 bin 720 zeytin kasası dağıtıyoruz" dedi.

        Diğer ilçelerde de dağıtılacak

        Zeytin kasası dağıtımının diğer ilçelerde de devam edeceğinin altını çizen Genel Sekreter Halil Memiş, "Bu kapsamda Saruhanlı da başladığımız kasa dağıtımı Kırkağaç, Soma ve Akhisar'da da devam edecek. Bu kasaların dağıtımında da çiftçi kayıt sistemini esas aldık. Toplam arazi büyüklüğü 25 dönümün altında olan zeytinliği de 5 ile 15 dekar arasında olan çiftçileri verilmesi yönünde karar aldık. Temel itiraz niye 5 dekarın altındakilere verilmediği yönünde oldu. Şöyle bakmak lazım, ilk defa başladığımız ve bundan sonraki yıllarda devam edecek bir uygulamadır. Biz bu talebi aldık bundan sonraki süreçte 5 dekarın altında olanlara da bu desteği vermek için gerekli çalışmaları yapacağız. Çiftçi kayıt sistemine kayıtlı olması önemlidir. Bizim de devletin kaydını esas almamız gerekiyor. Bundan sonra bu desteğimizden yararlanmak isteyen arkadaşlarımızın çiftçi kayıt sistemine kayıt olması gerekiyor. Ürününüzün bol olmasını diliyorum" diye konuştu.

        (SC-Y)

        05.10.2016 15:59:21 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Manisa haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Manisa Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler