Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Müdür Gümüş'ten çiftçilere "lavanta yetiştirin" tavsiyesi

        (Fotoğraflı)

        Mustafa Akçay

        KÜTAHYA (İHA) - Kütahya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ender Muhammed Gümüş, Hisarcık ilçesinde yaptığı açıklamada, en düşük maliyetle en yüksek geliri lavantadan alacaklarını söyleyerek çiftçilere lavanta yetiştirme tavsiyesinde bulundu.

        Müdür Ender Muhammed Gümüş, Hisarcık ilçesi Ulaşlar Köyünde Kamil Can isimli çiftçiye ait 6,5 dönüm lavanta ekili alanda incelemelerde bulundu.

        İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak lavanta fidelerini çiftçilere İl Özel İdare bütçesinden yüzde yüz hibe olarak verdiklerini söyleyen Gümüş,"Biliyorsunuz Kütahya'nın arazisinin yüzde 50'inden fazlası ormandır. Tıbbi aromatik bitki yetiştirmede rakım itibarıyla ideal yükseklik 800 ila 1200 rakım arasıdır. Kütahya'nın rakımı alçak yerler hariç minimum 900'den başlıyor. Bu nedenle tıbbi aromatik bitkiler yetiştirmek için bana göre Türkiye'nin en uygun yeri Kütahya'dır. Arazileri de ormana bitişik alanlar olduğu için doğal yapısı itibarıyla toprak var, taşlı ve çakıllı, ayrıca bakir. Bu tür arazilerin tarımsal anlamda en iyi değerlendirme yöntemi özellikle lavantadır. Lavantanın en büyük avantajı ekstra bir işçilik gerektirmiyor olması. Lavantada ot almanıza gerek olmaz. Çünkü büyüyünce kendi salgıladığı enzimler etrafında yabancı ot bitirmez. En düşük maliyetle en yüksek, hatta hiç beklemeyeceğiniz geliri lavantadan alırsınız. Yöremizde çiftçiye gelir getirecek yegane bitki lavantadır. Bize lavantanın fazla maliyeti yok, 15 sene zarfında ne kadar biçersen o kadar büyür. Bu nedenle lavanta çiftçimizin arayıp ta bulamayacağı bir bitki" diye konuştu.(MA-EFE)

        08.10.2016 11:40:22 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Kütahya haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Kütahya Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler