Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İnegöl'de elma hasadı başladı

        - Rekolteden yüzü gülen elma üreticisini fiyatlar üzdü

        (Fotoğraflı)

        Salih Bakıcı

        BURSA (İHA) - Verimli tarım arazilerinde yetişen ürünleriyle meyvecilikte Türkiye'nin önemli merkezlerinden birisi olan İnegöl'de elma hasadı başladı. Bu hasatta rekolteden yüzü gülen çiftçiyi fiyatlar üzdü.

        İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, elma üretimi yapılan Akıncılar mahallesinde mahalle Muhtarı Hayrettin Akın'ın elma bahçesindeki hasat çalışmalarını inceledi. İncelemenin ardından bir açıklama yapan Oda Başkanı Sezai Çelik, "Yıl boyunca İnegöl'de yetiştirmiş olduğumuz ürünlerin değerlendirmelerini yapıyoruz. Bugünde Akıncılar Mahallesi'ndeyiz. Daha önceden yapmış olduğumuz ürünlerde bu sene patatesin para yapmadığı, çiftçilerin bu konuda çok zarar ettiklerini söylemiştik. Bu sene de son yıllarda ilk defa bu derecede yaşadığımız bir durum var. Elma piyasası çok kötü. Kilo fiyatı 50-60 kuruş arasında gidiyor. Gördüğümüz elmanın hasadı bir ay sonra olacak, bunun henüz piyasası oturmuş değil ama İnegöl'de 30 bin dekara yakın elma üretimimiz var. Elma üretimi bu sene hakikaten sıkıntılı bir durumda. Bursa Büyükşehir Belediyesi Tarım A.Ş nasıl siyah incirle ilgili bir Pazar projesi üretti ise, o modelin aynısını elma üreticilerine de yapmasını isteriz. Az değil, 30 bin dekar civarındaki elma şuanda soğuk hava depolarında. Zor şartlarda üretim yapıyoruz, çiftçilerimiz zor şartlarda hayatlarını sürdürüyorlar. Her sektörde aynı sıkıntılar olabilir ama bizim sektörümüz üstü açık fabrika olduğundan dolayı bu anlamda desteğe ihtiyacımız var. Rekolte çok güzel ama fiyatta sıkıntı var. Yan tarafımızda deveci armudu var, 1.70 lira civarında gidiyor. Bunlar güzel fiyatlar. Bu sene sadece elmadan yana sıkıntımız var. Patatesten sonra elmada böyle bir sorun yaşıyoruz" dedi.

        "Halimiz perişan"

        Elma üreticisi ve Akıncılar Mahallesi Muhtarı Hayrettin Akın ise, "Elma işinde çiftçi olarak sorunlarımız var. 2-3 senedir elmada bir düşüş yaşanıyor. Köylü olarak 1 liranın üzerine ürün satamıyoruz. Gübre, mazot hepsi pahalı, sattıklarımızın hepsi ucuz. Çiftçi nasıl bu işin içerisinden çıkacak? Buna çözüm bulunmasını istiyoruz. Köylümüzün hali hiç de iyiye gitmiyor. Yetkililerin bu konuya çözüm bulmalarını istiyoruz. Halimiz perişan. Köylümüzün işi çok kötü" şeklinde konuştu.

        "Borçlarımızı ödeyemiyoruz"

        Meyve üreticisi Ali Bal'da, "Köyümüzde meyve üretiyoruz. Soğuk dalganın vurması bizi mağdur ediyor. Elmanın para yapmaması ödemelerimizi yapmamıza engel oluyor, mağdur oluyoruz. Gübre pahalı, ilaç pahalı, mazot pahalı ancak onları ödeyebiliyoruz, borcumuzu ödeyemiyoruz" diye konuştu.

        (SB-UGR)

        12.10.2016 11:28:28 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Bursa haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bursa Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler