Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Başkan Turanlı'dan 'badem' açıklaması

        (Fotoğraflı)

        Hüseyin Türkoğlu

        ADIYAMAN (İHA) - Kahta Ziraat Odası Başkanı Fatin Rüştü Turanlı, badem üreticilerine yönelik verilen kredi desteğinin kaldırıldığını belirterek, bunun üreticiyi son derece olumsuz etkileyeceğini kaydetti.

        Kahta Ziraat Odası Başkanı Fatin Rüştü Turanlı, Orman ve Su İşler Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü tarafından sunulan 'Özel Ağaçlandırma' projesi kapsamında Adıyaman'da badem bahçeleri kurulduğunu ifade etti.

        Proje kapsamında verilen kredinin 15 yıl sonra düşük faizle geri alınması badem üreticileri için ekonomik olarak son derece avantajlı olduğunu belirten Turanlı, bu desteğin kaldırdığını söyledi.

        Turanlı, "Bunun yerine kırsal ikamet eden ve 30 dönümden az olan alanlar için proje miktarının yüzde 65'ini, diğer alanlar içinse yüzde 25'lik bir hibe verilmesi planlanmaktadır. Bu durum badem üretimi yapmak isteyen üreticileri olumsuz yönde etkileyecek, Adıyaman'ı badem diyarı olma hedefinden uzaklaştıracaktır. Üretim yapan çiftçilerimiz pazarlama konusunda da sıkıntılı günler yaşamaktadır. Badem pazarının birkaç tane tüccarın iki dudağı arasında buda badem üreticimizi olumsuz etkilemektedir. Çay ve fındıkta olduğu gibi bademde de devlet tarafından fiyat belirtilmesi gerekmektedir.

        Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ve Ziraat Bankasının badem üretimine yönelik desteklemeler yetersiz olup, güncel ve gerçekçi değildir. Türkiye badem konusunda kendine yeterli bir ülke değildir. Her yıl dışarıdan ithalat yoluyla binlerce ton badem ülkemize girmektedir. Bu durum ülke ekonomisini olumsuz etkilemekte, dış ticaret açığını artırmakta ve yerli bademin yerine ithal bademlerin almasına sebep olmaktadır.

        Adıyaman'ın badem diyarı olma konusunda koyduğu hedefe ulaşabilmesi, yerelde ekonomik olarak kalkınmaya yardımcı olması, işsizliğin azaltılması, dışa bağımlılığın azalması için Adıyaman bademinin ve badem üreticilerinin desteklenmesi şarttır. Bademin ekonomik verim çağına ulaşıncaya dek üretim maliyetlerinin hesaplanması, güncellenmesi ve yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. Badem bahçelerinin toprak hazırlığı, fidan dikimi, budama, gübreleme, sulama, ilaçlama, işçilik ve enerji giderleri gibi maliyet hesaplandığında 4 yıllık süre zarfında dekara 2 bin 400 TL gibi bir maliyet çıkmaktadır. Buna karşı bu 4 yıllık sürede badem üreticilerinin hiçbir geliri yoktur. Badem bahçelerinden gelir elde edilinceye kadar badem üreticilerinin desteklenmesi gerekmektedir" dedi.

        (HT-AHM)

        13.10.2016 16:30:12 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Adıyaman haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Adıyaman Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler