Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Mersin kent merkezindeki çalışmaların yüzde 40'ı tamamlandı

        - Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin 'Kentsel Tasarım Projesi' kapsamında şehir merkezinde yürüttüğü çalışmaların 2,5 ay içerisinde tamamlanacağı bildirildi

        - 80 günde yüzde 40'ı tamamlanan çalışmalar sona erdiğinde, kent merkezinin daha yeşil, daha modern ve daha aydınlık olacağı ifade edildi

        (Fotoğraflı)

        Hüseyin Kar

        MERSİN (İHA) - Mersin Büyükşehir Belediyesi'nce, Akdeniz ilçesindeki Atatürk ve Silifke caddeleri ile Ulu Camii ve Taş Bina çevresini değiştirecek olan 'Kentsel Tasarım Projesi' kapsamında yürütülen çalışmaların yüzde 40'nın tamamlandığı bildirildi.

        20 Temmuz tarihinde başlayan çalışmalarda, projenin neredeyse yarıya yakın bölümü tamamlandı. Büyükşehir Belediye binasının da yer aldığı Atatürk Caddesi'ndeki çalışmalarda ise son aşamaya gelindi. Bu caddedeki çalışmaların yüzde 80'ni tamamlanarak çağdaş bir görünüme kavuşurken, aydınlatma ve yer resimlerinin yerleştirilmesinin ardından çalışmaların sona erdirileceği bildirildi.

        Çalışmaların 2-2,5 içerisinde tamamlanması hedefleniyor

        Devam eden çalışmalarla ilgili gazetecilere açıklamalarda bulunan Mersin Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanı Vedat Doğan, 'Kentsel Tasarım Projesi'nin, İstiklal Caddesi ve İsmet İnönü Bulvarı arasında kalan Atatürk Caddesi, Soğuksu Caddesi, ara bağlantı yolları ve Kuvvayi Milliye Caddesi'ni kapsadığını söyledi. Bu çalışmaların içerisinde aynı zamanda Yoğurt Pazarı, MTSO'nun önündeki meydan, taş binanın önündeki alan ve meydan ile yeni oluşturulacak olan Çankaya Çay Bahçesi'nin olduğu meydan ve Ulu Camii meydanının da bulunduğunu kaydeden Doğan, "Bu alanlarda günümüzün modern yapısına uygun düzenleme çalışmaları yapılıyor. Bu güne kadar yaptığımız çalışmalarda işin yaklaşık yüzde 40'nı bitirdik. İşin başlangıç tarihi 20 Temmuz'du, 80 günde yüzde 40'nı bitirdik. İşin bitim süresi 7 ay, ancak biz bu süreden daha kısa süre içerisinde bitirmek istiyoruz. Hedefimiz 2-2,5 ay içinde bu işleri tamamlamak" dedi.

        "Her nimetin bir külfeti olacaktır"

        Bu çalışmaları yaparken sadece üst yapı çalışmalarının göze göründüğünü, asıl zaman alıcı ve zor olan kısmının alt yapı çalışmaları olduğunu vurgulayan Doğan, "Aslında üst yapı çalışmaları, yapılan bu çalışmalar içindeki en basit, en kolay bölümüdür. Esas zaman alıcı ve bizi zorlayan alt yapı çalışmaları. Bugüne kadar 600 metre yağmur su hattı yenilendi. Dolayısıyla bundan sonra yağmurlarda hiçbir sıkıntı yaşanmayacak. Bunun dışında çok güzel ve şık aydınlatma direkleriyle Atatürk Caddesi'ni inşallah eskisi gibi canlandıracağız. Tabi ilk başta yapılan çalışmalar biraz külfetli olduğundan, esnafımız ister istemez az çok sıkıntı yaşayabilir. Ama her nimetin bir külfeti olacaktır. Şu an geldiğimiz noktada, özellikle Atatürk Caddesi'ndeki çalışmalarımızın yüzde 80'nini tamamlamış bulunuyoruz. Şu anda müthiş derece bir memnuniyet alıyoruz, olumlu tepkiler alıyoruz buradaki esnaftan. Tabi çalışma yapılan alanlarda ister istemez sıkıntılar yaşanıyor. Biz onlar için hem esnafımızdan hem de halkımızdan özür diliyoruz. En kısa zamanda bu çalışmaları tamamlayacağız" diye konuştu.

        "Şu an için İstiklal Caddesi'nde bir çalışma olmayacak"

        Yapılan bu çalışmalar için toplamda 13 milyon lira civarında bir bütçe ayrıldığını dile getiren Doğan, şu bilgileri verdi; "Bu çalışma kapsamında şu an için İstiklal Caddesi'nde bir çalışma olmayacak. Orayla ilgili belediyemizin raylı sistem projesi vardı, bakanlığa sunulmuştu. Bakanlıktan görüş bekleniyordu. Bunun bir kısmı İstiklal Caddesi'nden geçecekti, sanırım en son projenin biri kabul edildi. O yüzden bu kapsamda İstiklal Caddesi'ni 3-4 ay ötelemek zorundayız."

        "Doğal yapıyı koruyoruz"

        Bugüne kadar yaptıkları çalışmalarda doğal yapıyı korumaya büyük özen ve gayret gösterdiklerini söyleyen Doğan, üstüne yeni yeni yeşil alanlar yaptıklarını belirtti. Bunun yanı sıra, kısa dar alanda bile 280 adet aydınlatma direği kullandıklarını kaydeden Doğan, cadde güvenliğini önemsediklerini ifade etti. Bu aydınlatma giderlerinin de belediye tarafından karşılanacağını belirten Doğan, "Çünkü elektrik dağıtım şirketinin istediği direkleri diksek, ne istediğimiz derecede aydınlatmayı ne de bu estetiği yakalayabilirdik. Orada Büyükşehir Belediye Başkanımız fedakarlık gösterdi, 'Önemli olan güvenilir olması, önemli olan görselliği yakalamak ve çarşı merkezinin canlılığı' dedi ve hiçbir fedakarlıktan kaçınmadı. Atatürk Caddesi'nde 54 adet aydınlatma direği var. Şu anda farklı noktalarda 98 personel çalışıyor. Projeyi bir bütün halinde bir an önce bitirmek üzeri farklı noktalarda aynı anda başlayarak götürmeye çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

        "Evin içerisinde tadilat yapıyor gibiyiz"

        Çalışmalar sırasında ortaya çıkan bazı eleştiri ve rahatsızlara da yanıt veren Vedat Doğan, şu ifadeleri kullandı; "Tabi bu çalışmalara örnek vermek gerekirse, evin içerisinde yapılan tadilat çalışmasına benziyor. Yeni bir inşaatı yapmak çok kolaydır. Yeni yapılan inşatta kimse rahatsız olmaz, çünkü içeride oturan kimse yoktur. Evin içinde otururken boya yapmak, tadilat yapmak biraz zahmetli olur. Bunu ona benzetirseniz, empati kurmak daha kolay olur. Amacımız vatandaşlarımızı her türlü rahat ettirmek ve konforlu yaşam sunmak. Şu an çalışma yapılan bölge Mersin'in merkezi. Dolayısıyla en kalabalık olduğu bölge. Kamu kuruluşlarının olduğu bölge, abartısız burayı günde 400-500 bin insan ziyaret eder ve buralardan geçer. Bu kadar insan sirkülasyonunun olduğu bir alanda çalışmanın çok da kolay olmadığını bilmek gerek."

        Yoğurt Pazarı'ndaki çalışmalar sırasında 'Ağaçlar söküldü, kaldırıldı' şeklindeki eleştirilere yanıt verin Doğan, "Biz buradan 1 tane bile ağaç kaldırmadık. Sadece tek bir ağaç aldık. Onun da teknik ekip tarafından gereken raporları tanzim edilmişti, kurumuş bir ağaçtı. Onun dışında hiçbir ağacı kaldırmadık. Sadece çalı grubu denilen küçük bitkiler temizlendi, onların yerine yeşillendirme çalışmaları yapıldı. Hatta onun haricinde büyük bir ağaç buraya nakledilerek buranın daha yeşil hale gelmesi sağlandı. Bu bölgenin yüzde 70'i tamamlandı. Bittiğinde çok daha güzel bir park haline gelecek" dedi.

        Esnaf memnun

        Öte yandan Atatürk Caddesi esnaflarından Erol Basalak, çalışmalardan dolayı Mersin Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür etti. Yapılan işlerden son derece memnun olduklarını aktaran Basalak, "Çıplak gözle gördük. Sabahın erken saatlerinden gece yarısına kadar ve hafta sonları bile çalıştılar. Başarılı olduklarını düşünüyoruz. Gözümüzle gördük, hepsi geldi çalıştı. Çalışmalardan son derece memnunuz. Biz bu çalışma için 15-20 sene bekledik. Bizi yıllarca oyaladılar, bugün-yarın diye. Bunların şimdi yapılıyor olması çok güzel. Burası Mersin'in en güzel yeri. Biz çok kötü günler geçirdik burada. Geçmişte bizi çok oyaladılar" diye konuştu.

        (HSK-Y)

        16.10.2016 14:29:12 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Mersin haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Mersin Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler