Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Türkiye yenilenebilir enerjide potansiyelini kullanamıyor

        - Aydın, Alternatif Enerji Kaynakları potansiyeli ortalamanın üstünde

        (Fotoğraflı)

        Beşer Çeken

        AYDIN (İHA) - ADU Soke Meslek Yüksek Okulu tarafında yapılan araştırmaya göre, Türkiye'nin yenilenebilir enerji kaynakları kullanımında alt sıralarda olma sebebinin ülkenin yenilenebilir enerji kaynak potansiyeli açısından değil, bu sektöre yatırımın gelmesinin önünü açacak yasal ve teknik yeterlilik seviyesinin uygunsuzluğu ve bu alanda teknoloji üretebilme kapasitesinin düşüklüğü nedeniyle alt sıralarda yer aldığına dikkat çekildi.

        Türkiye'nin Alternatif Enerji Kaynakları potansiyelinin yük olduğu bir ülkede olunmasına rağmen sektöre yatırımın gelmesinin önünü açacak yasal ve teknik yeterlilik seviyesinin uygunsuzluğu ve bu alanda teknoloji üretebilme kapasitesinin düşüklüğü nedeniyle yenilenebilir enerji kaynaklarının faydalanılmadığı dile getiren ADU Söke Meslek Yüksekokulu araştırmasında, Aydın ilinin ise diğer bölgelere göre potansiyelinin daha yüksek olduğuna ve biran önce çalışma yapılması gerektiğine vurgu yapıldı.

        Aydın Güneş enerjisi potansiyeli açısından elverişli

        ADU Söke Meslek Yüksek Okulu alternatif enerji kaynakları araştırmasına göre," Türkiye rüzgar potansiyelinin yüzde bir'inden den daha azını, gelen güneş ışınımının ise yüz binde ikisinden yararlanılmaktadır. Aydın ili ise yenilenebilir enerji kaynakları potansiyeli bakımından oldukça iyi durumdadır. Aydın İlinde, 30 MW' ı Söke İlçesinde olmak üzere 85,5 MW' lık kurulu güce sahip rüzgâr santralleri bulunmaktadır. Bu rüzgâr santrallerinin güçleri, bölgenin mevcut rüzgar potansiyeli göz önüne alındığında oldukça düşük kalmaktadır. Aydın İlinde kurulabilecek rüzgar enerji santrali güç kapasitesi 2523 MW' tır. Bu değer Aydın' da kurulu bulunan rüzgâr santrali gücünün 84 katıdır. Bu değerler bölgenin rüzgar santrali kurulumu bakımından oldukça elverişli durumda olduğunu göstermekte ve bu duruma paralel olarak her geçen gün bölgede yeni santral yapım çalışmalarının başlaması gerekmektedir. EİE tarafından hazırlanan Türkiye Güneş Enerjisi Potansiyel Atlası (GEPA) verilerine göre bölge illerindeki yıllık ortalama güneş enerjisi global radyasyon değeri metre kare başına Aydın için 1nbin 561 kWh olarak ölçülmüştür. Aydın ilinde bu değer Türkiye ortalamasının çok çok üzerindedir. Aydın İlinin yıllık ortalama güneşlenme süresi 8,27 saat/gün dür. Aydın ili güneş enerjisi potansiyeli açısından da oldukça elverişli durumdadır" denildi.

        Aydın jeotermal enerji kaynakları açısından oldukça zengin

        Jeotermal enerjinin de ele alındığı araştırmada,"Türkiye, jeotermal potansiyeli bakımından, Avrupa'nın 1'nci, Dünyanın 7'nci, ülkesi konumundadır. Türkiye, jeotermal potansiyeli ile toplam elektrik enerjisi ihtiyacının yüzde 5'ine kadar, ısıtmada ısı enerjisi ihtiyacının yüzde 30'una kadar karşılayabilecektir. Ancak bunların ağırlık ortalaması alındığında Türkiye enerji ihtiyacının yüzde 14'ünü karşılamaya taliptir. Ülkemizin jeotermal kaynaklardan elektrik üretim hedefi, 2013 yılı için 550 MWe'dir. Aydın ise jeotermal enerji kaynakları açısından oldukça zengindir. Bu kaynaklardan bir kısmı termal turizm, konut ve sera ısıtmacılığı amacıyla kullanıma uygun düşük sıcaklıktadır. Bir kısmı ise yüksek sıcaklıkta olup elektrik santrallerini çalıştıracak güçtedir. Aydın iline bağlı Germencik-Ömerbeyli, Salavatlı ve Sultanhisar termal bölgelerindeki sıcak su kaynakları elektrik üretimi, şehir ısıtması-soğutması, seracılık, kurutma, soğuk hava depoları ve kaplıcalarda kullanılabilecek yükseklikte sıcaklık değerlerine sahiptir. Ülkemizde bulunan 6 jeotermal santrali 3' ü Aydın da 2'si Denizli de bulunmaktadır" ifadelerine yer verildi.

        17.10.2016 09:23:32 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Aydın haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Aydın Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler