Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İtfaiyeden baca temizliği uyarısı

        (Fotoğraflı)

        Adem Şahin

        MANİSA (İHA) - Manisa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı Saruhanlı İtfaiye Amiri Tuncay Gümeç, havaların soğumasıyla birlikte baca temizliği konusunda vatandaşları uyararak, "Doğalgaz bacalarının yılda bir, fuel oil-mazot ve katı yakıt bacalarının yılda iki, restoran-otel mutfak sistemleri ve bacalarının çalışma yoğunluğuna göre 3 ile 6 ay arasında temizlettirilmeleri gerekiyor." dedi.

        Manisa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı verdiği hizmetle baca yangınlarının önüne geçerek, can ve mal kaybını azaltmayı amaçlıyor. Manisa itfaiyesi, bacalarda biriken kurumların potansiyel yangın tehlikesi oluşturduğunu vurgulayarak, kış öncesi vatandaşların mutlaka bacalarını temizlemesi ricasında bulundu. Manisa'daki binalarda oluşan yangınların yüzde 20'sinin bacalardan kaynaklandığına dikkat çekilerek, baca yangınlarının en fazla Ocak, Şubat, Mart ve Nisan aylarında meydana geldiği belirtildi. Binaların Yangından Korunması Yönetmeliği'ne göre bacaların temizlik ve bakımının her yıl yaptırılması zorunlu olduğunu belirten Manisa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı Saruhanlı İtfaiye Amiri Tuncay Gümeç, "Doğalgaz bacalarının yılda bir, fuel oil-mazot ve katı yakıt bacalarının yılda iki, restoran- otel mutfak sistemleri ve bacalarının çalışma yoğunluğuna göre 3 ile 6 ay arasında temizlettirilmeleri gerekiyor" dedi

        Havaların soğuması ile birlikte Manisa ve ilçelerinde sobaların da yanmaya başladığını belirten Saruhanlı İtfaiye Amiri Tuncay Gümeç, özellikle akşam saatlerinde vatandaşları soba yakarken dikkatli olmaları konusunda uyardı.

        Bilinçsizce yakılan sobalar hava kirliliğini de beraberinde getirdiğini belirten Gümeç,"Saruhanlı'da özellikle akşam saatlerinde sobalar yanmaya başlarke,n karbonmonoksit zehirlenmesi özellikle sobaların yakıldığı kış aylarında kötü sonuçlar doğurabiliyor. Bu yüzden bu konuda aşırı derecede dikkatli davranmak gerekiyor. Soba zehirlenmesi, odun, kömür gibi ısınma aracı olarak kullanılan maddelerin yanması ile ortaya çıkan karbonmonoksit gazından kaynaklanıyor. Bu gaz solunduğunda, akciğerlerden kana karışarak kanda oksijen taşıyan moleküllere bağlanarak oksijenin dokulara taşınmasını engelleyerek ölümlere yol açabiliyor" dedi.

        Soba yakarken nelere dikkat edilmeli

        Karbonmonoksit zehirlenmesinden korunmak için neler yapılması gerektiği konusunda bilgi veren Tuncay Gümeç, "Kullanılan yakıtın standartlara uygunluğu kontrol edilmeli, izin belgesi olmayan satıcılardan kömür alınmamalı. Soba yakılırken aşırı doldurulmamasına dikkat edilmelidir. Sönmekte olan sobaya asla tekrar tutuşması için güç yakıtları konulmamalıdır. Soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalı, soba alttan yakılmamalıdır. Bacalar standartlara uygun ve yalıtımlı olmalı, düzenli olarak yetkili kişilere temizletilmelidir. Sobanın bulunduğu yer sürekli havalandırılmalıdır. Lodoslu havalarda geceleri yatmadan önce sobalar söndürülmelidir" diye konuştu.

        (AŞ-ÖND-Y)

        20.10.2016 14:02:14 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Manisa haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Manisa Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler