Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İMO'dan deprem açıklaması

        (Fotoğraflı)

        Hakan Okay

        BİTLİS (İHA) - İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bitlis İl Temsilcisi Cengiz Şahin; deprem öncesi, anında ve sonrasında alınması gereken önlemler hakkında açıklamalarda bulunuldu.

        Deprem konusunda insanları sürekli bilgilendirmeye ve bilinçlendirmeye çalıştıklarını belirten İMO Bitlis İl Temsilcisi Cengiz Şahin, Türkiye'de yaşanmış olan depremlerin yıl dönümlerinde, İMO olarak depremi unutmayıp ülke genelinde "Deprem ve Depremzedeleri Unutmadık" sloganıyla sürekli resim ve fotoğraf sergileri düzenlediklerini hatırlattı. Deprem öncesi alınması gereken önlemlerin hayati tehlikeleri azaltacağını ifade eden Şahin, Türkiye'nin yüzde 92 deprem kuşağı üzerinde olduğunu kaydetti. Şahin, Van depreminin yıl dönümünde, Bitlis'te de 4.2 şiddetinde bir deprem meydana geldiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

        "Bugün Van depreminin 5'inci yıl dönümü ve Bitlis'te deprem meydana geldi. Dünyanın oluşumundan bugüne kadar depremler hep vardı, bundan sonra da sürekli var olacaktır. Ülkemiz, 17 Ağustos 1999 tarihinde son yüzyılın en büyük felaketlerinden birini yaşadı. Doğu Marmara'da büyüklüğü 7.4 olan ve yaklaşık olarak 45-50 saniye devam eden bir deprem oldu. Merkez üssü Gölcük olan bu deprem, büyük bir afet ortaya çıkardı. Türkiye yaklaşık olarak dünyadaki depremlerin 5'te birini oluşturan Akdeniz-Alp-Himalaya adıyla anılan en etkin deprem kuşağı üzerinde yer almaktadır. Ülkemizi kuzeyden, güneyden ve batıdan saran bir deprem kuşağı topraklarımızın yüzde 92'sinde deprem tehlikesi oluşturmaktadır. Marmara depreminin üzerinden 17 yıl geçmesine rağmen ne yazık ki mekan ve çevre güvenliği olan bir yapılaşma düzeni oluşturulamadı. Toplumsal yaşam deprem tehlikesini dikkate alarak, deprem riskini giderici özellikte düzenlenmedi. Hatta deprem gerçeği kimi zaman unutuldu veya unutturuldu, kimi zaman da deprem kullanılarak akıl ve bilim dışı işler yapıldı."

        Van depreminin ise 5'inci yıl dönümü olduğunu hatırlatan Şahin, "Öncelikle depremde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, ailelerine sabır diliyorum. Bu doğa olayını Rabbim bir daha bölgemize, ilimize ve ülkemize yaşatmasın. Buna benzer yaşanmış depremlerin yıl dönümünde biraz daha gerçekçi olmakta fayda olduğunu düşünüyorum. Ülkemiz, birçok fay hattının geçtiği bir bölgede yer almaktadır. Ülkemiz, bir deprem ülkesi olduğu için depremlerle yaşamayı öğrenmeliyiz. Ama almamız gereken önlemler var. Deprem öncesi alınacak olan önlemler, deprem anı ve deprem sonrası yapılması gerekenler konusunda okullarda eğitim verilmesi önemlidir. Yapılar deprem yönetmenliğine göre sağlam ve güvenli olarak yapılmalı, yapılarda kullanılacak olan malzemelerin sağlam olmasına dikkat edilmesi gerekiyor. Yapı denetim ve yerel yönetimlerin bu konuda hassas olmaları çok önemlidir. Deprem ve benzeri doğal afetler kesinlikle hata kabul etmiyor. Çünkü deprem öldürmez, usul ve esaslara göre yapılmayan yapılar öldürür. Bu doğa olayına karşı insanların daha duyarlı, tedbirli ve bilinçli olmalarını umuyoruz" dedi.

        (HO-MSA-Y)

        23.10.2016 16:08:47 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Bitlis haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bitlis Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler