Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Kadınlarda meme kanseri ilk sırada

        (Fotoğraflı)

        Ahmet Altay

        ORDU (İHA) - Fatsa Toplum Sağlığı Merkezi Müdürü Dr. Işıl Aralan, kadınlarda görülen kanserler içerisinde ilk sırada meme kanserinin geldiğini, yapılan araştırmalarda kadınlarda görülen her dört kanserden birinin meme kanseri olduğunu gösterdiğini söyledi.

        Ordu'nun Fatsa ilçesinde 'Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı' etkinlikleri kapsamında Toplum Sağlığı Merkezi görevlilerince Cumhuriyet Meydanı'nda stant açılarak sağlık görevlilerince bilinçlendirilme yapıldı. Açılan stantta bayan vatandaşlara bilgi broşürü ve konu ile ilgili bilgiler veren Toplum Sağlığı Merkezi görevlileri 'meme kanseri bilinçlendirme' ayı etkinlikleri kapsamında vatandaşları bilgilendirme yapıldı. Fatsa Toplum Sağlığı Merkezi Müdürü Dr. Işıl Aralan hafta etkinlikleri kapsamında stant açarak vatandaşları bilgilendirdiklerini belirterek "Kadınlarda görülen kanserler içerisinde ilk sırada meme kanseri bulunmaktadır. Yapılan araştırmalar kadınlarda görülen her dört kanserden birinin meme kanseri olduğunu göstermektedir. Bu durum tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de aynı şekildedir. Meme kanserinin önemli bir halk sağlığı sorunu olmasından dolayı Bakanlığımız Ekim ayını 'Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı' ilan etmiştir. Meme kanseri her yaş gurubunda görülebileceği gibi bilinenin aksine sadece kadınlarda değil erkeklerde de görülebilir. Cinsiyet önemli bir risk faktörü olmakla birlikte, Yaş faktörü de meme kanseri için önemli risk faktörlerindendir. İleri yaşlarda görülme sıklığı (50 yaş sonrası) erken yaşlara göre 4 kat daha fazladır. Bir diğer önemli risk ise hastalığın kalıtsal olmasıdır. Günümüz itibariyle Meme kanseri erken teşhisinde kullanılan en etkin yöntem mamografidir. Yani memenin röntgen filmlerinin çekilmesidir. Mamografinin teşhiste güvenilirliği yüzde 90'lar civarındadır. Mamografi çekimi için önerilen yaş 40 yaştır. Genç yaşlarda rutin bir uygulama olarak mamografi çekimi önerilmez. 40-50 yaşları arasında 2-3 yıl, 50-69 yaşlar arasında 1-2 yıl aralar ile mamografi çekimi yapılabilir. Meme kanseri teşhisinde kullanılan diğer yöntemler ise her kadının 20-40 yaşları arasında 2-3 yılda bir 40 yaşından sonra ise her yıl olacak şekilde 69 yaşına kadar hekim tarafından meme muayenelerinin yapılması ve 20 yaşından itibaren her ay kendi kendilerine meme muayenesi yapmasıdır. Elimizde 'erken teşhis' gibi bir silahımız var. Erken teşhis ile hastalığı büyük oranda önceden tespit edip tedavi edebiliriz. Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi(KETEM) ücretsiz olarak 40-69 yaş arası kadınlarda meme kanseri taraması yapılmaktadır. Vatandaşlarımızı, ilçemiz Fatsa Toplum Sağlığı bünyesinde faaliyet gösteren KETEM'e meme taramalarınızı yaptırmak üzere bekliyoruz" dedi.

        Vatandaşlarda sağlık görevlilerine teşekkür ederek KETEM ile ilgili bilgileri aldılar.

        (AA-SLH-Y)

        24.10.2016 15:59:07 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ordu haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ordu Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler