Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Oltu, Pasinler ve Çıldır'da Cumhuriyet Bayramı coşkuyla kutlandı

        (Fotoğraflı)

        Ahmet Rıfat Vural - Dursun Murat Aydın - Murat Çankaya

        ERZURUM (İHA) - 29 Ekim Cumhuriyet Bayramının 93. yıl dönümü Erzurum'un Oltu, Pasinler ve Ardahan'ın Çıldır ilçesinde coşkuyla kutlandı.

        OLTU:

        Oltu'da düzenlenen kutlama programı Kaymakam Mehmet Gökhan Zengin'in, yeni hükümet konağında daire amirlerini makamında kabul etmesiyle başladı. Daha sonra bayramın kutlanacağı Oltu İlçe Stadyumu'na geçildi. Törene Oltu Kaymakamı Mehmet Gökhan Zengin, Oltu Garnizon Komutanı Piyade Yarbay İlhan Yıldız, Oltu Belediye Başkan Vekili Ömer Toprak, Oltu Cumhuriyet Başsavcı Vekili Yavuz Ceylan ve vatandaşlar katıldı. Burada Kaymakam Mehmet Gökhan Zengin, Garnizon Komutanı Piyade Yarbay İlhan Yıldız ve Belediye Başkan Vekili Ömer Toprak tören alanında bulunan öğrencilerin ve vatandaşların bayramlarını kutladılar. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Oltu Kaymakamı Mehmet Gökhan Zengin günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yaptı. Konuşmasında Türk Milletinin adil ve hoşgörülü oluşuna, tarihin her döneminde yer alışına değinen Kaymakam Zengin, "93 yıl önce bugün, 29 Ekim 1923'te Cumhuriyet'in ilanıyla, yeni kurulan Türk devletinin yönetim şekli belirlenmiş ve uzun süren bağımsızlık mücadelesi sonunda dünya sahnesine 'Türkiye Cumhuriyeti' adı altında yeni bir devlet çıkmıştır. 1071'de Malazgirt Meydan Muharebesi sonucu Anadolu'yu kendisine yurt edinen ecdadımız, üç kıtayı hakimiyeti altına alan Osmanlı Devleti ile yüzyıllarca dünya siyasetine yön veren süper bir güç olmuştur. Ancak 600 yıllık maziye sahip Osmanlı'nın I. Dünya Savaşı'nda yenilmesi, Türk Milleti'nin tarih sahnesinden silindiği şeklinde anlaşılmış ve yıkılan imparatorluğun toprakları paylaşılmaya başlanmıştır. Türk Milleti'nin esarete boyun eğeceğini sanan işgalci güçler, karşılarında vatan ve istiklalleri uğruna canlarını ve mallarını feda etmeye hazır kahraman vatan evlatlarını bulmuşlardır. 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkan Mustafa Kemal, ecdadın şehit kanlarıyla suladığı vatan topraklarını geri almak ve korumak için gereken örgütlenmeyi gerçekleştirerek milli mücadeleyi başlatmış, 23 Nisan 1920'de Ankara'da Büyük Milleti Meclisi, yeni kurulan Türk Devleti'nin karar organı olarak faaliyete başlamıştır. 29 Ekim 1923'te yani 93 yıl önce bugün toplanan TBMM, devletin yönetim şeklini 'Cumhuriyet' olarak belirlemiş ve böylece devletimizin adı 'Türkiye Cumhuriyeti' olmuştur. Aynı gün yapılan seçimde Mustafa Kemal Atatürk, Cumhurbaşkanı seçilmiştir. Cumhuriyet'in ilanı tüm yurtta top atışları ve şenliklerle kutlanmıştır" dedi.

        Konuşmasında Oltulu vatandaşların 15 Temmuz'da istikbaline ve istiklaline sahip çıkma gücünü göstermesine de değinen Kaymakam Zengin, "15 Temmuz 2016 Cuma günü, FETÖ terör örgütünün ülkemizde anayasal düzeni askıya almak, ülkemizi kaosa, iç savaşa ve hatta işgal ve bölünmeye sürükleyecek girişimi, yüce Türk Milleti tarafından boşa çıkartılmıştır. Ülkemizi darbecilere teslim etmeyen tüm vatandaşlarımıza şükranlarımı sunuyorum. Gençlerimizin de bu anlayış içerisinde hareket ederek kendilerine emanet edilen Cumhuriyet'e sahip çıkacağına inanıyor, Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi minnet ve şükranla anıyorum. Cumhuriyet Bayramınız kutlu olsun" diyerek sözlerini tamamladı.

        İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından liseler arası düzenlenen kompozisyon yarışmasında birinci olan Oltu Anadolu Lisesi öğrencisi Sevil Yıldırım, 'Cumhuriyeti Anlamak' eserini okudu. Ardından çeşitli şiirler okundu. Daha sonra ilçe genelinde düzenlenen şiir, kompozisyon ve resim dalında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Ardından Yavuz Selim Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan oratoryo gösterisi sunuldu. Oltu Anadolu Lisesi öğrencilerinin folklor gösterisinin ardından yapılan resmigeçit töreniyle birlikte kutlamalar sona erdi.

        PASİNLER:

        29 Ekim Cumhuriyet Bayramının 93. yıl dönümü tüm yurtta olduğu gibi Erzurum'un Pasinler ilçesinde coşkuyla kutlandı.

        29 Ekim Cumhuriyet Bayramının 93. yıl dönümü törenleri ilçe Kaymakamı Ali Ada'nın sabah saat 09.00'da Kaymakamlık makamında tebrikleri kabul ederek başladı. Tebrikler sonrası protokol üyelerine ve davetlilere resepsiyon verildi. Tören alanına geçen Kaymakam Ali Ada ve Belediye Başkanı Ünsal Sertoğlu, öğrencilerin ve vatandaşların bayramını kutladılar.

        Günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan Kaymakam Ali Ada, "Bugün şan ve şeref dolu yüce Türk milletin işgale karşı göğsünü siper edip, istiklal mücadelesi verilişinin, yeniden devlet olma azmini gösterip, modern Cumhuriyetin kuruluşunun 93. yıl dönümüdür. Bugün Cumhuriyetin ilan edildiği, egemenliğin kaynağının millete ait olduğunu ifade eden devlet sisteminin kabul edildiği gündür. Bu anlamlı günde Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere İstiklal Savaşı kahramanlarımızı ve aziz şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi minnetle anıyorum." dedi.

        Ada, törene katılan öğrencilere Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün "Cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek ve yaşatacak sizsiniz" sözünü hatırlatarak Cumhuriyete sahip çıkmalarını istedi.

        Cumhuriyet Caddesinde yapılan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı törenlerinde İlçe Halk Eğitim Merkezi folklor ekibi gösterilerinin ardından öğrenciler tarafından şiirler okundu. Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla dereceye giren öğrencilere Kaymakam Ali Ada, Pasinler Belediye Başkanı Ünsal Sertoğlu, Cumhuriyet Savcısı Burak Kağan Yılmaz, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Mehmet Yakut, İlçe Emniyet Müdürü İbrahim Coşkun, İlçe Milli Eğitim Müdürü Kenan Kaya tarafından ödüller verildi. 29 Ekim kutlama törenleri yapılan resmigeçit töreni ile son buldu.

        ÇILDIR:

        Türkiye Cumhuriyetinin 93. kuruluş yıl dönümü Ardahan'ın Çıldır ilçesinde de coşkuyla kutlandı.

        93. yıl münasebetiyle Çıldır Kaymakamlığı önünde bulunan Atatürk büstüne Çıldır Kaymakamlığı, Çıldır Belediye Başkanlığı ve Garnizon komutanlığı tarafından çelenk bırakıldı. İstiklal Marşı ve Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve şehitler anısına bir dakikalık Saygı duruşunun ardından, kutlamalara Çıldır Şehit Öğretmen Sezgin Yolcu Yatılı Bölge Ortaokulu kapalı halı sahasında devam edildi.

        Kutlamalara Çıldır Kaymakamı, Çıldır Belediye Başkanı, Garnizon komutanının yanı sıra Kamu kurum müdürleri, siyasi parti temsilcileri, öğretmenler, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Çıldır Kaymakamı, Çıldır Belediye Başkanı ve Garnizon komutanı halkın ve öğrencilerin bayramını kutladılar.

        Programın açılış konuşması Çıldır Kaymakamı Tamer Kılıç tarafından yapıldı. Kaymakam Kılıç'ın konuşmasının ardından Çıldır Şehit Öğretmen Sezgin Yolcu Yatılı Bölge Orta Okulu Sosyal Bilgiler öğretmeni Emrah Elmacı günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yaptı. Öğrenciler tarafından günün anlam ve önemi anlatan şiirlerin okunmasının ardından, Çıldır Şehit Öğretmen Sezgin Yolcu Yatılı Bölge Orta Okulu ve Çıldır Çok Programlı Anadolu lisesi öğrencileri tarafından halk oyunları gösterisi sunuldu. Cumhuriyet kutlamaları töreni öğrencilerin ve askeri birliklerin geçişiyle sona erdi.

        (AA-AA-Y)

        29.10.2016 12:36:34 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Erzurum haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Erzurum Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler