Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Rehabilitasyon merkezinde 'İlk adım' mutluluğu

        (Fotoğraflı)

        Hacı Güneş

        DİYARBAKIR (İHA) - Diyarbakır'ın Çermik ilçesinde yürüme engelli çocuklar, Özel Melike Belkıs Rehabilitasyon Merkezi'nde uygulanan uzay terapisiyle ilk adımlarını atmanın mutluluğunu yaşıyor.

        İlçe merkezindeki Özel Melike Belkıs Rehabilitasyon Merkezi, uyguladığı farklı tedavi yöntemleriyle engelli çocukları hayata bağlıyor. Fizyoterapistler eşliğinde çeşitli tedavi yöntemleriyle ve farklı tedavi metotlarıyla engellilere ulaşmaya, engelleri aşmaya çalışan merkezde son olarak uzay terapisine başlandı. Özel bir kıyafetle yapılan egzersizlerden oluşan terapiyle çocuklarda nörolojik, ortopedik ve fiziksel bozuklukların tedavisinde daha kısa sürede daha hızlı ilerleme kaydediliyor. Fiziksel engelli ya da farklı engel durumu olan hastalar, tedavi seanslarını hem eğlenerek hem de verimli şekilde tamamlıyor.

        Terapi iki parçadan oluşuyor

        Yer çekimsiz ortamın oluşturulmaya çalışıldığı terapi tekniği iki parçadan oluşuyor. Giyilen therasuit kıyafeti hastanın vücudunu dik tutuyor. Vücut doğru biçimde pozisyonlanarak eklemlere katkı sağlıyor. Kurulan üniteyle de hastanın belli bir gerginlik ve yer çekimsiz ortamda kalması sağlanıyor. Hasta, ünite sayesinde bağımsız bir şekilde ayakta durabiliyor. Farklı egzersizlerin yapılmasına olanak sağlayan teknik, kasları güçlendiriyor.

        Yürüme bandında yürüyüş

        Fizyoterapistler Gökhan Kalkan, Büşra Karameşe, Emmanuel Togado Doçtolero'nun azimli çalışmaları sonucunda 1 yıl önce bedensel engelli olarak rehabilitasyon merkezine getirilen, kas güçsüzlüğü olduğundan yürüyemeyen, emekleyemeyen 3 yaşındaki Fatmanur uzay terapi seansları sonucunda yürümeye başladı.

        Hastanın ayakta durabilmesinin egzersiz sırasında fizyoterapist açısından iyi olduğunu belirten Fizyoterapist Gökhan Kalkan, "Normalde terapist bütün eforunu ayakta tutmak için harcayacakken, uzay terapisi sayesinde hemen diyaloga geçebiliyor. Böylelikle egzersizi çeşitlendirme şansımız oluyor. Fiziksel katkılarının yanında mental katkıları da oluyor. Bağımsız hareket edemeyen hastamız burada bu deneyimi yaşamış oluyor. Ayakta durabiliyor. Bunu deneyimleyebiliyor. Her türlü hareket egzersizlerini yapabiliyoruz. Destekli yürüme egzersizleri yapabiliyor. Yürüme bandında yürüyüş bile yapabiliyoruz" dedi.

        Uzay terapisi nedir?

        Uzay terapisinde hastaların özel kemer ve askılarla, ağırlığı alınmış halde havada dengede durması sağlanıyor. Hasta, boşlukta bağımsız hareket edip sıçramaya başlıyor. Bu, hastaya özgüven sağlıyor, gerçek hayatta adım atması için güç veriyor.

        (HG-MP-Y)

        29.10.2016 13:37:07 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Diyarbakır haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Diyarbakır Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler