Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        5. Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi

        (Fotoğraflı)

        Murat Yalçın

        MUĞLA (İHA) - Muğla'nın Fethiye ilçesinde Ölüdeniz Mahallesi'ndeki Liberty Hotels Lykia'de 5'inci Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi başladı.

        Ölüdeniz Liberty Lykia Hotels'de düzenlenen kongreye, Muğla Valisi Amir Çiçek, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcı İbrahim Çiftçi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Volkan Mutlu Coşkun, Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık, Seydikemer Kaymakamı Muammer Köken, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Mansur Harmandar, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı ve Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya Şahin ile çok sayıda arıcı ve davetliler katıldı.

        Muğla Valisi Amir Çiçek, arıcılar ve davetliler kongre merkezinde açılan arıcılıkla ilgili stantları dolaştı.

        Muğla Valisi Amir Çiçek, kongrede bilim insanları ile sektörden katılımcıların arıcılığın "nasıl daha iyiye götürüleceğini" tartışacağını kongrenin sonucunda ortaya çıkacak bilgilerin herkese yarar sağlayacağını söyleyen Çiçek, Bu bildiri, üniversitelere, bakanlıklara ve tüm uygulayıcılara gönderilecek. Herkesin bunu değerlendirip, buna göre hareket etmesi gerekiyor. Bir işi iyi, akılcı ve bilim ışığına yapabilmek çok önemlidir dedi.

        - 2016 yılında 287 Adet Bal Ormanı Kurulu

        Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcı İbrahim Çiftçi ise konuşmasında ormanlardan odun dışı olarak nitelendirilen ürün ve hizmetler içerisinde hayvansal ürünlerin yanında bal ormanları, rekreasyon alanları ve eko turizm hizmetlerinin de bulunuyor. Çiftçi "Türkiye'nin yaklaşık 3 bin 600 endemik olmak üzere 11 bin 400 bitki türüne ev sahipliği yaptığını ormanlarımızın yüzde sekseni de bodurdur. Bakanlığımıza bağlı Orman Genel Müdürlüğümüzün gayretli çalışmaları sonucu 2002'de 30 bin ton olan kekik ve ada çayı gibi odun dışı üretim bu yıl 13 kat artarak 400 bin tonlara çıkmıştır. 2015 içerisinde odun dışı orman ürünlerinin orman ürünlerine katkısı aynı seviyede para olarak arttı. Bakanımızın talimatıyla Bakanlık Genelgesinde yayınlanan ormanlarda konaklayan arıcılardan konaklama ücreti almıyoruz." Dedi.

        Çiftçi, bakanlık olarak arıcıların sorunlarıyla yakinen ilgileniyoruz. Arıcılığın desteklenmesi amacıyla ormanlık alanlarda, ballı bitkilerin yoğun olduğu yerlerde bal ormanları oluşturuluyor. Bal ormanlarını oluştururken Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile arıcılar birliği yetkilileriyle işbirliği içerisinde çalışıyoruz. Çiftçi "Bal ormanlarını, açık olan yer varsa yöreye uygun ballı bitkileri oraya dikerek bu bitkilerin çoğalmasını sağlıyoruz. 2013 ile 2017 yıllarını kapsayan bal ormanları eylem planı hazırlamış bulunmaktayız. Bu yıllar arasında 270 bal ormanı kurulmasını hedefledik. Şu anda ise 2016 yılına kadar 287 adet bal ormanı kuruldu." dedi.

        - Arıcıların Tüm İhtiyaçları Yurt İçinden Sağlanıyor

        Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Volkan Mutlu Coşkun ise Anadolu'nun kendine özgü iklimi, bitkilerin kendine özgü yılın değişik dönemlerinde çiçeklenmesiyle ülkenin arıcılığa uygun bir ekolojiye sahip olduğunu söyledi. Çoşkun"Ülke ekonomisine önemli katkısı bulunan arıcılık, dünyanın çoğu ülkesinde yaygın olarak yapılmaktadır. Ülkemizde her geçen yıl arıcı, kovan, kovan başına elde edilen bal miktarı artmaktadır. Arıcılığa yapılan yatırımların farklı bir özelliği de yatırım tutarlarının düşük kalması ve yatırım için bütün ekipmanın yurt içinden karşılanabiliyor olmasıdır. Bundan nedenle arıcılıkta çok fazla dışa bağımlılık bulunmamaktadır. Arıcılık insanlara bal, polen gibi sağlıklı ürünler sağlayan ve ihracatı önemli bir potansiyeli bulunan bir faaliyettir."

        Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün ise "Arıcılık ve çam balı, çam balı da deyince akıllara Muğla gelmektedir. Türkiye'deki çam ballarının yüksek bir miktarı Muğla'da üretilmektedir. Aslında Muğla'da şu an üretilen çam balını çok daha fazla ve kalite de üretebiliriz. Muğla ilimiz 13 Bin 274 metre karelik bir alana sahiptir. Geniş Muğla coğrafyasında yüzde 68 ormana sahibiz. O zaman ilimiz yüzde 68'lik bir ormana sahipse, orman ürünlerinden ve çam balından ekonomik olarak daha fazla girdi yapmak zorundayız" dedi.

        - Çam Balının Yüzde 70'i Muğla'dan Sağlanıyor

        Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı ve Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya Şahin de kongreye 21 ülkeden yaklaşık 2 bin kişinin katıldı.Muğla'nın ülke arıcılığında önemli bir yere sahip olduğuna söyleye Şahin; "Muğla'da arıcılığı öne çıkaran neden, çam balı üretiminde merkez konumunda olmasıdır. Ülkedeki arılı kovan sayısının yüzde 16'sını, bal üretiminin yüzde 17'sini, çam balı üretiminin de yüzde 70'ini Muğla sağlamaktadır. Kongrede sektörün, arıcıların ve bilim insanlarının aynı salonda tartışabildiği paneller düzenlenecek. Bugüne kadar arıcılıların bilim insanlarına soramadığı soruları burada tartışılacak."

        (MB-Y)

        01.11.2016 22:16:12 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Muğla haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Muğla Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler