Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Eyüplü minikler, Hacivat-Karagöz gösterisinde buluştu

        (Fotoğraflı)

        İSTANBUL (İHA) - Eyüplü çocuklar, Eyüp Belediyesi Kültür Sanat Merkezinde Hacivat ve Karagöz gösterisinde buluştu. Hayali Ünver Oral'ın performansıyla eğlenen çocuklar, aileleriyle neşeli dakikalar geçirdi.

        Eyüplü çocuklar, Eyüp Belediyesi Kültür Sanat Merkezinde Hayali perdesinin son ustalarından Ünver Oral performansıyla Hacivat ve Karagöz gölge oyununu izledi. Gölge oyununu izlerken keyifli dakikalar geçiren çocuklar ve aileleri, sonrasında Ünver Oral'ın Hacivat-Karagöz hakkındaki anlatımlarını dinledi.

        Festivaller ve etkinliklerde gençlerin karagöz ve meddah oyunlarını sergilemesinin umut verici bir gelişme olduğunu fakat aynı zamanda bu sanat dallarının bir sektör haline geldiğini vurgulayan Hayali Ünver Oral, acemice ve kalitesiz performansların çoğaldığına dikkat çekti. Bu sanat dallarının sadece korunması değil aynı zamanda da kontrol altına alınması gerektiğini dile getiren Ünver Oral, geleneksel tiyatro ve özellikle de Karagöz Hacivat tiyatroları için kursların ve eğitim atölyelerinin çok az sayıda olduğunu söyledi.

        Hacivat-Karagöz oyunlarının ezbere yapılmaması gerektiğini, oyun metinleri okunduktan sonra akılda kalanlarla beraber doğaçlama yapılarak perdede icra edilmesi gerektiğini belirten Oral, "Gençlerimiz ve çocuklarımız özellikle yaz tatillerinde bu gösterileri yapmak için uğraşmalıdır. Çünkü bu sanat aynı zamanda konuşma ve anlama kabiliyetini geliştirici ve güzelleştirici bir daldır. Bu sebeple okullardaki Karagöz çalışmaları sekteye uğratılmadan devam ettirilmesi gerekiyor. Bunları perdedeki son gösterilerim olduğu için söylüyorum. Karagözün cami inşaatında çalışırken işçilere engel olduğu için padişah tarafından boynunun vurdurulması ve bunun gibi uydurulan 6 hikayenin hepsi yalandır. Elimizde onlara dair hiçbir bulgu yoktur. Rivayetlerdeki cami inşaatında çalışma olayı ise bize kabullendirtmeleri için inancımızdaki değerler kullanılarak üstü kapatılmaya çalışılmıştır." dedi.

        (HK-MK-Y)

        06.11.2016 14:41:15 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm İstanbul haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. İstanbul Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler