Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Güz patatesi hasadı başladı, ürünler hallere gönderildi

        (Fotoğraflı)

        Kerem Karamanlıoğlu

        İZMİR (İHA) - İzmir'in Ödemiş ilçesinde, yılın ilk güz patatesi hasadı yapılırken, geçen yıllara göre patates üretiminde yüzde 50 azalma oldu.

        Geçtiğimiz Temmuz ayında 2016'nın ikinci ürünü olarak ekimi yapılan güz patateslerinde, ilk hasat Ödemiş ilçesine bağlı Yeniköy Mahallesinde yapıldı. Yapılan güz patatesi hasadında dönümde 4-5 ton arası ürün alındı. Taze turfanda ürün olarak adlandırılan patatesler, kasalama yöntemi ile kamyonlara yüklendi ve İzmir haline gönderilmeye başlandı. Geçen yıllara oranla güz patates üretiminde yüzde 50 oranında azalma olduğunu ifade eden Birlik Tarım Ürünleri İşletme Sahibi Ali Birlik, yeni sezonda patates taban fiyatlarının 50 ile 70 kuruş arasında olacağını söyledi.

        "Bundan sonraki günlerde hasat artarak devam eder"

        Hasat ile ilgili olarak bilgi veren Birlik, önümüzdeki günlerde sökümlerin artacağını belirterek, "Ödemiş'te yılın ilk güz patatesi hasadını yaptık. Ödemiş'in Yeniköy Mahallesinde yaptığımız hasadımızda dönümde 4 ile 5 ton arası ürün alıyoruz. Taze ve turfanda dediğimiz ilk patateslerimizi kasalama yöntemiyle tarladan İzmir haline gönderiyoruz. Geçtiğimiz Temmuz, Ağustos ayında ekimi yapılan güz patateslerimiz bugünlerde her geçen gün hasada yaklaşmaya başladı. Bugün hasadını yaptığımız ürünümüz ise ilk ekilenlerden biri. Bundan sonraki günlerde hasat artarak devam eder. Önümüzdeki Aralık ayı başında ise Ödemiş ovasında hasat hareketliliği üst düzeye çıkar. Geçen yıla göre güz patatesi üretiminde yüzde 50'ye yakın bir düşüş görüyoruz. Bu durumda sebeplerinden konuşmak gerekirse ilk olarak tohumların çürüme yapmasıdır. İkinci olarak ise girdilerin maliyetli olması bunun karşısında ise patatesin para etmemesi nedenleri vardır" dedi.

        Birlik, fiyatın henüz belli olmadığını da aktararak, "Bu durumlara bağlı olarak patatesin güz döneminde fiyatının daha iyi olacağı tahminlerinde bulunuyoruz. Şuan için hasat yaptık; ancak fiyat önümüzdeki günlerde belli olacak. Ben taban fiyatların tarlada toprak altı 50 kuruş, kamyon üzerinde 70 kuruş olacağın düşünüyorum. Bilindiği gibi patates özellikle son birkaç yıldır üreticiyi mağdur etti. Üreticilerimizin tüm umutları yeni sezon güz patatesi dönemidir. Patates para ettiğinde Ödemiş ve Küçükmenderes Havzasında her alanda canlılık yaşanıyor, piyasaların, esnafın yüzü gülüyor" şeklinde konuştu.

        (KK-HG-Y)

        11.11.2016 13:47:02 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm İzmir haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. İzmir Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler