Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bakan Nabi Avcı, Çavdarhisar Aizonai Antik Kenti'ni inceledi

        (Fotoğraflı)

        Hüseyin Efe

        KÜTAHYA (İHA) - Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Kütahya'nın Çavdarhisar ilçesinde bulunan Dünyanın ilk borsasının kurulduğu ve ikinci Efes olarak bilinen Aizonai Antik Kenti'nde incelemelerde bulundu.

        Bakan Avcı'ya, Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, AK Parti Kütahya Milletvekilleri Şükrü Nazlı, Vural Kavuncu, İshak Gazel ile Ahmet Tan, Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, Vali Yardımcısı Yüksel Kara, ilçe kaymakamları ile belediye başkanları, İl Jandarma Komutanı Albay Mustafa Uğur, İl Emniyet Müdürü Hasan Çevik, İl Genel Meclisi Başkanı Musa Yılmaz, İl Kültür ve Turizm Müdürü Zülkarni Yeldemez eşlik etti.

        Bakan Nabi Avcı, Aizonai Antik Kenti hakkında Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Aizonai Antik Kenti'nin Kazı Grubu Başkanı Prof. Dr. Elif Özer'den çalışmalar hakkında bilgiler aldı.

        Aizonai Antik Kenti'nin dünyada bu ölçekte ve bu nitelikte ayakta kalmış en büyük Zeus Tapınağı olduğunu belirten Bakan Avcı, "Sadece bundan ibaret değil buranın önemi. Aynı zamanda belki de dünyadaki ilk tahıl borsasının da kurulduğu yer burası. Milattan önce birinci yüzyılda buranın inşaatı başlıyor. Çok müstesna bir tarihi eser. Bu yapının altında da çok iyi korunmuş bir kat daha var. Sergi salonu ve konser alanı olarak kullanılabilecek bir yer. Onun dışında tiyatro var. Duvarlarda eski Türk damgaları da var. Dolayısıyla pek çok uygarlığı, pek çok birikimi bünyesinde barındıran gerçekten Dünya Miras Listesi'ne girmeyi çoktan hak etmiş, 2013 yılında UNESCO geçici listesine kaydedilmiş bir tarihi, arkeolojik alan. Bunlar kazılabilenlerden ortaya çıkanlar. Ama biz biliyoruz ki o dönemin koşullarında çok katmanlı bir yerleşim olmadığı için bu bölgede muhtemelen çok daha geniş alana yayılan yerleşim söz konusu. Zaman içinde inşallah onlar da gün yüzüne çıkacak. Konuyla ilgili kazı ekibine, belediyemize, çalışmaları çok yakından takip eden milletvekillerimize, geçmişte görev yapmış olan ve bugünde görevde olan valimize çok teşekkür ediyorum" dedi.

        "İkinci Efes olmaya aday"

        Aizonai Antik Kenti için etkili bir tanıtım ihtiyacına dikkat çeken Bakan Avcı, "Burayı maalesef biz hem kendimiz yeterince tanımıyoruz dolayısıyla dışarıya da yeterince tanıtamıyoruz. Oysa burası etkili bir tanıtımla çok ciddi bir turistik cazibe merkezi olmaya layık bir yer. Dünya Efes'i biliyor ama burası 2. bir Efes olmaya aday tarihi sit alanı. Önümüzdeki dönem buradaki çalışmaları muhtelif etkinliklerle bütün dünyaya tanıtmak için biz de Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak elimizden geleni yapacağız. İnşallah yeni kazı dönemi Mayıs ayında başlayacak. Kazı döneminin başlangıcında burada güzel bir senfonik konserle burayı bütün dünyaya tanıtacak kampanyayı da başlatmış olacağız. Ayrıca yayınlarla da gittikçe daha fazla tanınıyor. İnşallah önümüzdeki dönem burası önce Türklerin sonra tüm yabancıların rağbet göstereceği bir turistik cazibe merkezi olarak ayağa kalkacak" diye konuştu.

        Bakan Avcı Aizonai Antik Kenti'ni inceledikten sonra antik kente düğün albümü çekimleri için gelen Şifa Çimen ve Ali Çimen'e mutluluklar dileyerek birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi. (EFE)

        20.11.2016 10:30:08 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Kütahya haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Kütahya Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler