Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Afyonkarahisar Sosyolojik ve Eğitim Merkezi Derneği Başkanı ve Aile Danışmanı Müjgan Gölçük:

        - "Aileler çocuk istismarına karşı dikkatli olmalı"

        (Fotoğraflı)

        Hayati Kanat

        AFYONKARAHİSAR (İHA) - Afyonkarahisar Sosyolojik ve Eğitim Merkezi Derneği Başkanı ve Aile Danışmanı Müjgan Gölçük, çocukların fiziksel ve sosyolojik anlamda istismara uğrayabildiğine dikkat çekerek bu konuda ailelerin dikkatli olması yönünde uyardı.

        Afyonkarahisar Sosyolojik ve Eğitim Merkezi Derneği Başkanı ve Aile Danışmanı Müjgan Gölçük Yağcı, çocuk istismarı, istismarın önlenmesi ve istismarın nasıl anlaşılabileceği konusunda bilgiler verdi. Çocukların aileleri tarafından sürekli kontrol altında tutulmasını isteyen Yağcı, "Çocuk istismarı bir çocuğa bir yetişkin tarafından fiziksel ya da psikolojik olarak kötü davranılmasıdır. Ayrıca çocuklara kötü muamele, çocuk istismarı ve ihmali ile çoğu zaman aynı anlama gelir. Dünya Sağlık Örgütü çocuk istismarını şöyle tanımlar: 'Çocuğun sağlığını, fiziksel ve psikososyal gelişimini olumsuz etkileyen, bir yetişkin, toplum ya da devlet tarafından bilerek ya da bilmeyerek uygulanan tüm davranışlar çocuğa kötü muameledir.' 2 Eylül 1990 tarihinde yürürlüğe giren Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne göre; 'Ulusal yasalarca daha genç bir yaşta reşit sayılma hariç, 18 yaşın altındaki her insan çocuk sayılır.' Cinsel istismarı önlemenin en etkili yolu çocuk ve ebeveynler arasında güçlü bir 'güven bağı' kurmaktır. Araştırma sonuçlarına göre, ailesinde baskı ve şiddet, alkol ve uyuşturucu bağımlılığı, sevgi ve denetimden uzak aile ortamında yetişen çocukların cinsel istismara uğrama oranı oldukça yüksektir" dedi.

        "Çocuklar anlatırsa korunma şansı artıyor"

        Çocukların uğradığı saldırılara ailelerine bildirmeleri halinde korunma oranının arttığını ifade eden Yağcı, "Kendisine yönelik rahatsız edici davranışı ailesine anlatabilen çocukların istismardan korunma şansları ise diğerlerine oranla daha yüksek. Ayrıca ebeveynler, istismarcıların çocukları 'seni ailene söylerim' diye tehdit ettiklerini hatırlamalı ve bu riski ortadan kaldıracak şekilde bir güven bağı kurmalıdır. Birçok sebepten çocuklar cinsel istismara maruz kaldıklarını açıklamak istemezler" dedi.

        (HK-MET-Y)

        20.11.2016 17:47:17 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Afyonkarahisar haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Afyonkarahisar Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler