Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bitlis SGK'dan son başvuru çağrısı

        (Fotoğraflı)

        Vahit Olcay

        BİTLİS (İHA) - Bitlis Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Sadullah Korkut, borçların yapılandırılması için çağrıda bulundu.

        SGK'ya borcu bulunan ve ekonomik gelişmeler nedeniyle ödeme zorluğuna düşen vatandaşların ödeme kabiliyetini artırabilmek amacıyla zaman zaman ödeme kolaylıkları içeren borç yapılandırma fırsatları sağlandığını belirten Korkut, daha önce ki kanun kapsamında yapılandırmaya başvurmayanlar, yapılandırması bozulanlar ve yeni oluşan borçlar için 19 Ağustos 2016 tarihinde yürürlüğe giren 6736 sayılı Kanunla yeni bir fırsat verildiğini belirtti. Son başvuru tarihinin 25 Kasım olduğunu belirten SGK Bitlis İl Müdürü Sadullah Korkut, "Bu fırsatı kaçırmamanız açısından, işverenlerimiz, Bağ-Kurlularımız ve Genel Sağlık Sigortası kapsamında bulunan tüm vatandaşlarımıza borçları ile ilgili önemli avantajlar sağlayan gerçekten bir fırsat olarak değerlendirebileceğimiz bu düzenleme hakkında son dönemece girdiğimizi ve borçlarını yapılandırılmayan tüm vatandaşlarımızı en geç 25 Kasım tarihine kadar Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerimize, Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüklerimize davet ediyoruz. 2016 yılı Haziran ve önceki aylara ilişkin olup, 30 Haziran 2016 ve öncesinde tahakkuk ettiği halde ödenmemiş olan sigorta primi, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, genel sağlık sigortası primi, isteğe bağlı ve topluluk sigortası primleri, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı primi, idari para cezaları. Yapılandırma kapsamındaki borç asılları ile bu borçlar için ödeme sürelerinin bittiği tarihlerden 30 Haziran 2016tarihine kadar geçen süre için Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın ödenmesi halinde, bu borçlara uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı gibi feri alacakların tahsilinden vazgeçilmektedir" dedi.

        Yapılandırılmış borçların ilk taksit ödeme süresinde tamamen ödenmesi halinde borç aslının tamamı ile hesaplanan Yİ-ÜFE'nin yüzde 50'sinin ödenmesi halinde diğer feri alacaklar terkin edileceğini belirten Korkut, "Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutar için peşin veya ikişer aylık dönemler halinde 18 taksite kadar 36 ay ödeme imkânı getirilmiştir. Yapılandırılan borçlar peşin veya 6, 9, 12 veya 18 taksit halinde ödenebilecektir. Yapılandırmaya esas tutarlara, altı eşit taksit için 1.045, dokuz eşit taksit için 1.083, on iki eşit taksit için 1.105, on sekiz eşit taksit için 1.15 oranında vade farkı uygulanacaktır. Genel sağlık sigortalılardan gelir testi yaptırmamış olanlara 2 Ocak 2017 tarihine kadar gelir testine müracaat etmelerini ve yeni belirlenecek gelir testi sonucuna göre genel sağlık sigortası primi ödeme imkânı sağlanmıştır. Ayrıca genel sağlık sigortalıları, 31 Ocak 2017 tarihine kadar müracaat etmeleri halinde 30 Haziran 2016 ve önceki dönemlere ait genel sağlık sigortası prim borçlarının gecikme cezası ve gecikme zamlarının silinerek borç aslını peşin veya on iki eşit taksitte ödeyebilecektir. Peşin ödeme veya taksitle ödemede ilk taksit altı ay içinde ödenecektir. Bu kapsamda olan vatandaşlarımız, ileri tarihlerde sağlık hizmet sunucularına, yani hastanelere müracaat ettiklerinde herhangi bir sıkıntı ile karşılaşmamaları için mutlaka gelir tespitlerini yaptırmalarını önemsiyoruz. Ayrıca şu bilgiyi de vermek istiyorum. Bağ-Kur kapsamındaki sigortalılarımızdan emeklilik şartlarını tamamlamış olup borç nedeniyle emekli olamayanların uygun şartlarda kredi alarak borçlarını ödeme imkânlarını sağlamak için kurumumuz Ziraat Bankasıyla bir anlaşma yapmış olup, bu yönde emekli şartları taşıyan vatandaşlarımızı kurumumuza davet ediyoruz. Ayrıca eylül ayında yapılan bir düzenleme ile Bağ-Kurluların SGK'ya ödedikleri primlerinden 5 puanlık indirim hakkı tanıdı ve bu uygulama ekim ayı başından itibaren başladı. Buna göre sigortalıların malullük yaşlılık ve ölüm sigortaları priminden 5 puanlık kısmına isabet eden tutar Hazine tarafından karşılanacaktır. Ancak bu haktan yararlanmak için Bağ-Kurlu vatandaşlarımız sigorta primlerini yasal sürede yatırmalarını ve SGK'ya borçlarının olmaması gerekiyor. Sağlanan bu güzel imkânlarından tüm prim borçlularımızın yararlanmasını, kendilerine uzatılan bu ele olumlu bir şekilde yaklaşmalarını tavsiye ediyoruz. Bu itibarla bölge olarak kayıt dışı oranımız ortalamanın altında, özellikle tüm paydaşlarımıza sosyal güvenlik sistemine sahip çıkmalarını önemsiyoruz. Çünkü sosyal güvenlik sistemi bir ülkenin en önemli istikrar unsurlarından birisidir. Bir ülkenin sosyal refahı ne kadar yüksek ise, o ülkenin istikrarı da refahı da o kadar yüksek olur" diye konuştu.

        (VO-MSA-Y)

        21.11.2016 13:46:29 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Bitlis haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bitlis Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler