Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Konya'da, "Şehir Konferansları" devam ediyor

        (Fotoğraflı)

        KONYA (İHA) - Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) ve Konya Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle gerçekleştirilen "Şehir Konferansları" programı Medeniyet Okulu Projesi kapsamında yapıldı.

        Programa Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Mücahit Sami Küçüktığlı, NEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Önder Kutlu, NEÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Çaycı, akademisyenler, öğrenciler ve diğer misafirler katıldı.

        Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salim Koca "Anadolu'nun Vatanlaşmasında Selçukluların Rolü" konulu konferansını verdi. Koca, tarihler 1071 yılını gösterdiğinde iki devlet ve milletin Anadolu'nun kaderini tayin etmek için karşı karşıya geldiğini söyleyerek konuşmasına başladı. Bu karşılaşmanın Malazgirt'te Rahva Ovası'nda yapıldığını söyleyen Prof. Dr. Koca, "Sonuç olarak Selçuklular galip geldi. Bizans kaybetti ve Anadolu Türklere tamamen açılmış oldu. Bunun ardından Anadolu'da kültür savaşı başladı. Uzun süren bu savaşın da sonunda Anadolu Türk vatanı haline geldi" diye konuştu.

        Anadolu'nun Türk vatanı haline geliş sürecini ise Prof. Dr. Salim Koca, "Bu olgu 4 faaliyet sonucunda gerçekleşmiştir. Birincisi Anadolu'nun fethi, göç ve yerleşme. İkincisi siyasi teşkilatlanma, hakimiyet kurma ve devam ettirme. Üçüncüsü nüfus hakimiyetini kurma ve devam ettirmek olmuştur. Dördüncüsü ise kültür hakimiyetini kurma ve bunu devam ettirmedir. Bu hakimiyet o günden bu güne devam etmiştir" ifadelerini kullandı.

        "Bir topluluk kendi vatanını savunuyorsa vatan bilinci oluşmuştur"

        Tüm bu şartların tek birinin yerine getirilmemesi halinde ülkenin elden çıkacağını kaydeden Prof. Dr. Koca, "Eğer bir topluluk kendi vatanını savunuyorsa vatan bilinci oluşmuştur. Son günlerde yaşananlar da bunu göstermiştir. Bir topluluk boyun eğiyor ya da kaçıyorsa o zaman vatan bilinci yok demektir, orayı savunamaz" dedi.

        Soru cevap bölümünün ardından NEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Önder Kutlu'nun, Prof. Dr. Salim Koca'ya hediye takdimiyle program sona erdi.

        (AH-Y)

        24.11.2016 11:20:28 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Konya haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Konya Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler