Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Büyükşehir Belediyesi, kentin ulaşım sorunlarını çözmeye devam ediyor

        (Fotoğraflı)

        MERSİN (İHA) - Mersin'de yaşanan trafik sorununu kökten çözmek için seferberlik başlatan Mersin Büyükşehir Belediyesi, yaptığı milyonlarca liralık ulaşım yatırımlarıyla sorunu çözmeye devam ediyor.

        Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan Mersin Ulaşım Ana Planı ile Mersin'de 2030 yılına kadar yaşanabilecek ulaşım sorunları ve çözümleri belirlenerek, çalışmalara başlanıldı. Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, kent ulaşımını rahatlatmak amacıyla köklü çözümler geliştiren Büyükşehir Belediyesi, bat-çık projeleri, gereksiz kavşakların kaldırılması, yeni sinyalizasyon sistemleri, yeni toplu taşıma araçları, yeni sokak ve cadde yolları, hizmet alanı içeresindeki yolların asfaltlanması ve KentBis projesini hayata geçirdi. Bu sayede hem ulaşım rahatladı hem de sürücülerin trafikte kalma süreleri azaldı. Mersinlilerin daha rahat ve konforlu bir ulaşım sağlaması için de adımlar atan Büyükşehir Belediyesi, şehirdeki ilk bat-çık projesi olan Tulumba Bat-Çık Projesi'ni hayata geçirdi. Tulumba Kavşağı'nın şehrin trafik sorununa bir nebze de olsa çözüm getirdiğini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, "Mersinliler, ölüm ve utanç köprüsü olan eski Tulumba Köprüsü'nden kurtuldu. Tek başına yeterli olmayan Tulumba Kavşağı'ndan sonra vakit kaybetmeden ikinci projemiz olan Demokrasi Kavşağı Bat-Çık Projemize başladık. Burası bittikten sonra Ulaşım Ana Planımızda da yer alan diğer bat-çık projelerimizi bir bir hayata geçireceğiz" dedi.

        Demokrasi Kavşağı'nda geri sayım başladı

        Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından kent merkezindeki trafik yoğunluğunu azaltmak amacıyla hayata geçirilen Demokrasi Kavşağı Bat-Çık Projesi inşaatında geri sayım başladı. Yüzde 85'i tamamlanan Demokrasi Kavşağı bat-çık inşaatında ilk kirişler yerleştirildi. Çalışmaların gece ve gündüz ara verilmeden devam ettiği Demokrasi Kavşağı'nda, kuzey-güney istikametinde üstten, doğu-batı istikametinde de alttan olmak üzere 500 metre olarak planlanan proje 15 Aralık'ta hizmete girecek. Büyükşehir Belediyesi trafikteki kargaşayı en aza indirgemek için gereksiz olan kavşakları kaldırdı. İnönü Bulvarı, Taş Bina yanı ve Mezarlık kavşakları kaldırılarak trafikteki düzen yeniden sağlandı. Bunun yanı sıra sinyalizasyonu olmayan kavşaklara da sinyalizasyon sistemi kuruldu. Ulaşım ana planı revizyon çalışmaları kapsamında, ulaşım sorunlarının yoğunlaştığı eski büyükşehir belediyesi sınırlarını oluşturan merkez dört ilçe başta olmak üzere, Anamur, Erdemli, Mut ve Silifke ilçelerinde de proje öngörüleri geliştirildi. Bu kapsamda 76 noktada hemzemin kavşak, 22 noktada katlı kavşak, 25 kilometre karayolu koridor projesi, 83 kilometre kent merkezi sirkülasyon planı, 3 farklı alternatif raylı sistem/monoray sistemi güzergah ön projeleri, teknik ve fizibilite raporları hazırlandı.

        Şehrin doğu-batı aksında Okan Merzeci Bulvarı boyunca yapılacak katlı kavşak düzenlemeleri ile 2. Çevre Yolunun transit yol olarak hizmet vermesi planlanıyor. Ayrıca Karayolları Genel Müdürlüğünce projelendirilerek, 2016 yılı Nisan ayında yapımına başlanan Mersin-Adana arası D-400 Karayolunu kesintisiz hale getirecek ve kapasitesini artıracak olan proje ile Okan Merzeci Bulvarı koridor ve kavşak projelerinin Hal Kavşağı ve Akbelen Bulvarı üzerinden entegrasyonu hedefleniyor. Kent merkezinde 54 adet kavşağın hemzemin kavşak düzenleme projesi de üretildi.

        Kent içi toplu taşıma araçlarında kullanılmak üzere kullanıcısını kart doldurma zahmetinden kurtaran, ödeme işlemini daha hızlı ve güvenli kılan bir uygulama olan temassız mastercard uygulamasını getirildi. Belediye otobüslerinde kullanılmakta olan kent kart uygulamasının teknoloji ile buluşarak, tüm dünyada uygulanan bir sistem haline geldiğini ifade eden Başkan Kocamaz, "Bundan böyle kredi kartı sahipleri, üzerilerinde 'kent kart' bulunmasa dahi, kredi kartlarını veya mobil cüzdanlarını bilet okuyucusuna yaklaştırarak ödemelerini yapabilecekler. Uygulama Türkiye'de yaygınlaştıktan sonra başka şehirlere seyahat edecek olan Mersinliler, gittikleri şehirlerdeki sisteme yabancılık çekmeden ceplerindeki kartı toplu ulaşımda kullanabilecekler. Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak, vatandaşlarımızı bu yeni teknolojiyle buluşturuyor olmaktan dolayı büyük mutluluk duyuyoruz" ifadelerini kullandı.

        Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersin'de ilk defa hayata geçirilen bat-çık projeleri dışında şehirde bir ilki daha gerçekleştirerek asansörlü, yürüyen merdivenli üst geçidi Mersinlilerin hizmetine sundu. Tulumba Kavşağı ile trafiği kesintisiz hale getiren Mersin Büyükşehir Belediyesi, asansörlü, yürüyen merdivenli üst geçit sayesinde yayalara da büyük kolaylık sağladı. Engelli vatandaşları da unutmayan Mersin Büyükşehir Belediyesi, yürüyen merdivenli, asansörlü olarak projelendirilen üst geçitler ile engelli vatandaşların yorulmadan ve konforlu bir şekilde karşıdan karşıya geçmesine olanak sağladı. Mersin Büyükşehir Belediyesi, bugüne kadar 100 adet belediye otobüsünü Mersinlilerin hizmetine sundu. Engelli vatandaşların kullanımına da uygun olan otobüsler, Mersinliler için konforlu ve güvenli ulaşım sağlıyor. Otobüslere orta kapıdan engelli rampası ile biniş sağlanırken, otobüslerin alçalabilen tabanlı olması ve kemerli koltukların bulunması engelli vatandaşların seyahat etmesini kolaylaştırıyor. Yüksek soğutma kapasitesine sahip olan araçlarla Mersinliler sıcak yaz günlerinde rahat seyahat edebiliyor. Vatandaşların ve şoförlerin güvenli ve huzurlu bir şekilde yolculuk yapabilmeleri için otobüslerde kamera sistemleri de bulunuyor. Toplu taşıma hizmetinde araç filosu modern ve konforlu araçlarla genişletilerek yolcu sayısında da artış sağlandı, günlük yolcu sayısı 30 binden yaklaşık 90 bine çıktı. Mahallenin büyüklüğü ve ihtiyacı doğrultusunda belirlenen sayıda kurulan duraklar, mahalle sakinlerinin talepleri de dikkate alınarak, otobüs güzergahlarına göre en iyi biçimde yerleştirildi. Çalışmalar kapsamında Nisan ayından bugüne kadar 144 otobüs durağı yenilendi.

        (KRY-Y)

        24.11.2016 13:28:32 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Mersin haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Mersin Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler