Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Zeytin hasadında makine kolaylığı

        - Zeytin hasadında sırığın yerini makine hasadı alıyor

        (Fotoğraflı)

        Fatma Talay

        BALIKESİR (İHA) - Türkiye'nin en önemli zeytin üretim merkezlerinden Balıkesir'in Edremit Körfezi ilçelerinde, zeytin hasadının en yoğun günleri yaşanırken, hasatta makine kullanımının arttığı kaydedildi. Makineli hasadın, işçi maliyetini düşürdüğü gibi verimin artmasında da etkili olduğu bildirildi.

        Körfez yöresinde zeytin hasadı devam ederken, hasatta makine kullananların sayısı da arttı. Önceki yıllarda, Tarım Bakanlığının desteği ile çok sayıdaki zeytinci makine sahibi olurken, yöredeki büyük zeytincilerin büyük kısmı hasatta makine kullanımına başladı. Edremit körfezinde, zeytin hasadında sırığın yerini makine almaya başladı. Öte yandan Körfezde bulunan Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlükleri de, makineli hasadı teşvik ederken, makineli hasadın zeytin ağaçlarında dal kanserini önlediğini kaydetti. Öte yandan zeytin hasat makineleri bazı vatandaşlara iş kapısı oldu. Şarköy mahallesinde zeytin hasadı yapan Mehmet Armutçu, 5 yıldan bu yana makine kullandığını söyledi. Verimli ağaçlarda makine ile günlük 25 çuvala kadar zeytin hasadı yaptığını anlatan Mehmet Armutçu, "Yöremizde makine kullanımı arttı. Çevredeki tüm büyük zeytinciler makine sahibi oldu. Ben de 5 yıldan beri makine ile hasat yapıyorum. Zeytin zamanı ekmeğimi bundan kazanıyorum. Makine zeytinlere zarar vermediği için, önümüzdeki yıl da bol ürün almak mümkün oluyor. Makineli hasat için ağaçlar alçak taçlandırılmalı. Çünkü, yüksek ağaçlara ulaşmıyor. Bu makineler zeytincinin işini kolaylaştırdı.

        (FT-

        25.11.2016 12:04:36 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Balıkesir haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Balıkesir Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler