Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        TKÜUGD'dan Uygur Türk Önderi Yapcan'ın idam edileceği iddiası

        (Fotoğraflı)

        BARTIN (İHA) - Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslararası Gazeteciler Derneği, Türkiye'de 15 yıldır mülteci statüsünde yaşayan Uygur Türklerinin kanaat önderlerinden Abdulkadir Yapçan'ın Çin'e iade edilmesi halinde idam edilebileceğini açıkladı.

        Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslar arası Gazeteciler Derneği'nden yapılan yazılı açıklamada, ''Abdulkadir Yapçan Doğu Türkistan var olma mücadelesinin sembol isimlerindendir. Çin'de yaşadığı dönemde 3 yıl hapis yatmıştır. Ülkemizde ceza mahkemesi ve Anayasa mahkemesinin Çin'e iadesi talebinin reddi kararı bulunan Abdülkadir Yapcan'ın iadesi Uygur Türkleri'ninde derin bir üzüntü yaratacaktır. Çin İlham Tohti örneğinde olduğu gibi özgürlüklere tahammül göstermeyen bir rejimdir. Uluslararası hukuk gereği de Yapçan, BM Yüksek Komiserliği gözetiminde olan bir mültecidir. Mülteci statüsünde bulunan kişi, üçüncü bir ülkeye gönderilince kadar veya üçüncü bir ülke kabul edinceye kadar, sığındığı ülke tarafından her türlü güvenliğinin sağlanmış olması ve ayrıca kaçıp geldiği ülkeye de iade edilmemesi gerekmektedir. Abdulkadir Yapçan, Çin'e ya da Çin rejiminin nüfus alanında olan bir 3. Ülkeye gönderilirse Pekin yönetimi tarafından ele geçirilerek idam edilme riski yüksektir'' dedi.

        (İG-RFK-Y)

        26.11.2016 16:21:57 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Bartın haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bartın Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler