Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Tatvan Devlet Hastanesinden bir hizmet daha

        (Fotoğraflı)

        Hakan Okay

        BİTLİS (İHA) - Bitlis'in Tatvan Devlet Hastanesinde kurulan 'tam otomatik sperm analiz cihazı' (Spermiogram) sayesinde kısırlık problemlerinde erken teşhis ve tedavi yapılabilecek.

        Rahva bölgesindeki yeni 400 yataklı hizmet binasına geçtikten sonra sağlık alanında her geçen gün yeniliklere imza atan Tatvan Devlet Hastanesi bu kapsamda bu kez de Bitlis bölgesinde bulunmayan 'tam otomatik sperm analiz cihazı' (Spermiogram) kazandırdı. Yeni kazandırılan bu cihaz sayesinde kısırlık problemi olan hastalara erken teşhis konularak gerekli tedaviler için yönlendiriliyor. Konu ile ilgili bilgi veren tıbbi mikrobiyoloji uzmanı Özgür Paşa, cihaz sayesinde daha önce manuel olarak yapılan analiz işleminin artık tam otomatik ve daha objektif olarak yapılabildiğini söyledi. Spermiogramın, erkek üreme potansiyelinin değerlendirilmesinde yapılan en önemli laboratuar testi olduğunu kaydeden Dr. Özgür Paşa, "Bu konu infertilite (kısırlık) problemi olan hastalar için çok önemlidir. Daha önce Bitlis bölgesinde bulunmayan 'tam otomatik sperm analiz cihazı' Tatvan Devlet Hastanesi'nde faaliyete girmiştir. Günümüzde çiftlerden bazıları çocuk sahibi olmakta güçlük yaşamaktadırlar. Bir yıl boyunca düzenli ve korunmasız bir cinsel yaşamı olan çiftlerin, çocuk sahibi olamamaları durumunda infertilite (kısırlık) nedenleri araştırılmalıdır. Bu amaçla ilk yapılacak laboratuar testi Spermiogram'dır. Spermiogram, sperm analizi, sperm tahlili, meni tahlili, semen analizi olarak da adlandırılır. Bu test sperm sayısını, şeklini ve hareketini değerlendirmeye yönelik bir testtir. Bilgisayar yardımlı olan Spermiogram, erkek üreme potansiyelinin değerlendirilmesinde yapılan en önemli laboratuar testidir. Bu test normal değilse, doktorun uygun göreceği bir süre sonra test ikinci kez tekrar edilir. Yine anormallik gözlenirse, sorunun türüne göre nasıl bir tedavi yöntemi izleneceği ile ilgili de bilgi sahibi olunabilmektedir. İşlemin doğru sonuç vermesi için sperm örneği en geç bir saat içinde analiz edilmelidir. Tercihen sperm örneği laboratuara yakın bir mekanda verilmelidir. Bu amaçla hastanemizde sperm örneği verilebilecek erkek hastalarımıza özel, konforlu bir odamız bulunmaktadır. Bu cihaz tam otomatik olduğu için objektif sonuçlar elde edilmektedir. Test manuel olarak çalışıldığında ise elde edilen sonuçlar daha çok sübjektif olur. Bitlis bölgesinde başka yerde bulunmayan bu cihaz en yakın olarak Van, Batman ve Diyarbakır'da bulunmaktadır. Bu cihazın varlığı sayesinde objektif sonuç elde etmek isteyen hastalar çevre illere gitme zahmetinden ve bunun getireceği zaman kaybı ile maddi külfetten kurtulmuş olacaklar" şeklinde konuştu.

        (HO-ŞAK-Y)

        28.11.2016 15:13:52 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Bitlis haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bitlis Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler