Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Zeytinburnu'nda KOAH hastalığı ile ilgili seminer düzenlendi

        - Dr. Esranur Yekabaş; "Türkiye'de 5 milyon kişinin KOAH olduğunu düşünüyoruz"

        (Fotoğraflı)

        Emrah Kuş

        İSTANBUL (İHA) - Zeytinburnu Belediyesi, vatandaşları KOAH hastalığına karşı bilinçlendirmek amacıyla seminer düzenledi. Seminerde konuşan Dr. Esranur Yekebaş, KOAH hastalığının belirtileri ve tedavisi üzerine katılımcıları bilgilendirdi.

        Zeytinburnu Belediyesi, KOAH hastalığına dikkati çekmek ve vatandaşları bilinçlendirmek adına seminer düzenledi. Zeytinburnu Belediyesi Aile Kadın Destekleme ve Engelliler Merkezi'nde düzenlenen seminerde konuşan Dr. Esranur Yekebaş, KOAH hastalığına ilişkin vatandaşlara bilgiler aktararak, hastalıktan korunmanın en önemli yolunun sigara içmemek olduğunu söyledi.

        "KOAH tedavisinde sigarayı bırakmak çok önemli"

        Hastalığın sigaradan kaynaklandığını belirten Dr. Esranur Yekebaş, "KOAH'ı şöyle tanımlıyoruz; uzun süredir bronşlarda tıkanmaya sebep olan bir hastalıktır. KOAH teşhisi alan kişiler dediğim gibi halen sigara içen ve uzun süre sigara içmiş kişilerdir. Maalesef her 5 kişiden birisi KOAH hastası. Türkiye'de 5 milyon kişinin KOAH olduğunu düşünüyoruz çünkü bu sigara içme oranıyla alakalı bir şey. Sigara içme oranları ortaokullara kadar düştüğü için, mesela ortaokul öğrencisi, 10-12 yaşlarında çocuklar ellerinde sigara ile dolaşıyorlar. Bu insan mesela 60 yıl yaşasa 50 yıl sigara içecek demektir. Bu da mutlaka bir gün KOAH hastalığına yakalanacak demek. Yani KOAH'da ne oluyor, sigaradan dolayı akciğerleriniz, nefes borularınız tıkanıyor ve devamlı olarak 50 yıl boyunca bu şekilde bir maruziyet sonucunda artık nefes alamaz duruma geliniyor. KOAH tedavisinde sigarayı bırakmak çok önemli. Normal hayatımızda da sigaranın pek çok kötü etkisini biliyoruz. KOAH bunun en sık görüneni. Sigarayı bırakamıyorsanız eğer sigara bırakma polikliniklerinden yardım almak gerekiyor. Göğüs hastalıkları hastanelerinde genelde bu poliklinikler var" diye konuştu.

        (EK-EY-MK-Y)

        29.11.2016 09:32:08 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm İstanbul haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. İstanbul Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler