Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Arıcıların Başkanı isyan etti: Yerli arıcı haraca bağlanmak isteniyor

        - Kendi memleketinde üvey evlat muamelesi gören arıcılar Bakanlıktan ve Vali'den yardım istedi

        (Fotoğraflı)

        İbrahim Kılınç

        AYDIN (İHA) - Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ayhan Özdemir, Aydın'da arıcıların en yoğun olduğu ilçelerden biri olan Karpuzlu'daki arıcıların gayri yasal uygulamalar nedeniyle adeta haraca bağlandığını söyledi. Kamuya ait alanların mahalleye dönen bazı köylerin muhtarları tarafından para karşılığı başka illerden gelen arıcılara satılarak yerli arıcının kendi köyünde bile arısını kışlatamadığını belirten başkan Özdemir, "Karpuzlu'da bazı muhtarlar gayri yasal işlem yapıyor, Tarım İlçe Müdürlüğü'ne de derdimizi anlatamıyoruz" dedi.

        Aydın'da arıcılık faaliyetini yürütenlerin önemli bir kısmının Karpuzlu İlçesi'nden olduğunu belirten Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ayhan Özdemir, "Karpuzlu'da yaklaşık 450 arıcımız var. Bunların büyük çoğunluğu gayri yasal uygulamalar nedeniyle muzdarip. İşin en kötü yanı da Muhtarların uyguladığı gayri yasal durum nedeniyle yaşadığımız sıkıntıyı ilçede anlatacak yetkili bulamıyoruz" diyerek kamuya ait alanların bazı mahalle muhtarları tarafından yerli arıcı alınmayarak başka illerden gelen arıcıya gayri yasal bir şekilde kayıt dışı pazarlandığını ileri sürdü.

        Gezginci arıcının üretim sezonunun sona ermesi ile birlikte kendi memleketlerine dönüşlerinin başladığını belirten Başkan Özdemir, "Gerek doğal afetler gerekse mevsimsel sıkıntılar nedeniyle her türlü zorluğa göğüs geren Aydın arıcısı memleketi Karpuzlu'da bu defa bazı muhtarların gayri yasal olarak oluşturdukları sıkıntı ile baş başa kaldı. Arıcılık yönetmeliğinde; 'Arazi sahipleri dışında herhangi bir muhtarlık ile kamu kurum ve kuruluşlarınca konaklama ücreti dahil hiçbir ad altında ücret alınamaz' denilmektedir. Ama mahalleye dönen bazı köylerin muhtarları tarafından Hazine ve Orman'a ait arazilerden 'konaklama ücreti' adı altında para alındığına şahit olduk. Derdimizi anlatacak bir muhatap da bulamadığımız Karpuzlu'da yaşanan bu sorunun çözümü için Sayın Valimiz başta olmak üzere Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkililerden yardım istiyoruz. Ne olur bu memlekette bu memleketin insanlarına üvey evlat muamelesi yapılmasın" diye konuştu.

        "Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yetkisinde"

        Arı konaklamaları ve kışlak bölgelerinde 'Arıcılık yönetmeliği'nin Gıda tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülmesine rağmen Karpuzlu'da gayri yasal bir şekilde bazı muhtarların adeta haraç toplar gibi arıcıdan para aldığını ifade eden Birlik Başkanı Ayhan Özdemir, "Maalesef Karpuzlu'da arıcı sahipsiz ve üvey evlat muamelesi görmektedir" dedi. Başkan Özdemir, Arıcılıkla ilgili yasa ve yönetmeliğin yürütülmesinde yetkili ve sorumlu olan Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün mağdur duruma düşürülen arıcıya sahip çıkmasını istedi.

        Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ayhan Özdemir, "Arıcılık Yönetmeliği'nde belirtiliği üzere arıcılarımız konaklama işlemlerinde muhtarlarla değil hazine ait araziler için Mal Müdürülüğü yetkilileri ile ormana araziler için Orman İşletme şefliği yetkilileri ile görüşmeleri gerekmektedir. Hiçbir arıcımız kendisinden para talep eden muhtara para vermesin" diyerek arıcıları da uyardı.

        (İK)

        01.12.2016 11:18:19 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Aydın haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Aydın Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler