Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Rektör Kaplan: "İslamofobi kelimesini dilimizden çıkarmalıyız"

        (Fotoğraflı)

        Mustafa Kurt

        BARTIN (İHA) – "İslamofobi ve Terör" sempozyumunda konuşan Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, "İslamofobi kelimesi oyunun bir parçası olarak literatüre girmiştir, bu kelimeyi kullanmamalıyız" dedi.

        Bartın Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi tarafından düzenlenen "İslamofobi ve Terör Sempozyumu" Türkiye'den panelistlerin yanı sıra Suudi Arabistan, Amerika, Sudan, Fransa, İsveç, Fas, Filistin, Cezayir, Ürdün'den 47 bilim insanının katılımıyla başladı. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Sempozyum Onursal Başkanı, Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, 'İslamofobi' kelimesi çevirisinin İslam ve Müslüman korkusu şeklinde yapılmasının yanlış olduğunu vurguladı. Kaplan, "Batılı ülkeler tarafından icat edilen, medya ve proje terör örgütleri tarafından sürdürülen 'İslamofobi bir insanlık suçudur. Gerçekleştirilen projenin fiiliyatında olduğu gibi 'İslamofobi' kelime olarak da çok tehlikeli bir kavramdır. Kelimenin anlamında İslam ve Müslümanlar korkulacak bir öge olarak sunuluyor. Yapılan propaganda neticesinde İslam dini ve Müslümanlar korkulacak bir varlık olarak aktarılıyor. Buna biz inanmamakla birlikte literatürümüzde de kullanmaya başladık. Belki bundan sonraki kullanımımızda daha farklı bir kelime seçmemiz gerekiyor. "Bir insanı öldüren bütün insanlığı öldürmüş gibidir" diyen bir dinden asla korkulamaz" dedi.

        "İslamofobi Müslümanlara yapılan büyük bir haksızlık"

        Bartın Üniversitesi Rektör Yardımcısı, İslami İlimler Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Azize Toper Kaygın ise İslam ile korkunun yan yana getirilmemesi gerektiğini ifade ederek, "Tarih pek çok acı olayın şahididir. Bilindiği gibi Amerika'da Kızılderililere katliamlar yapıldı. Almanlar milyonlarca Yahudi'nin yanı sıra Romanları, Rusları ve Polonyalıları toplama kamplarında öldürmekle kalmadı, insanlık dışı deneyler de uyguladı. Fransızlar Cezayir'de bir milyondan fazla Müslümanı katletti. Avrupa'da yakın geçmişte Srebrenitsa'da Sırplar Müslümanlara katliam yaptılar. İsrail'in kurulduğundan beri yaptıkları da herkesin malumudur. Buna rağmen bir İslamofobi ve İslam terörü furyası sürdürülmektedir. İslamofobi'yi ortaya çıkaran ve bu kavramın sürdürülmesini sağlayan toplumların bilinçli olarak dinimizi karalamaya çalışmaları, bir ayrımcılık politikasının sonucudur. Hiçbir ilahi din haksız yere insanlara eziyet etmeyi, insanları katletmeyi ve bozgunculuk çıkarmayı emretmez. diye konuştu.

        Açılış konuşmalarının ardından gerçekleştirilen ilk oturumun başkanlığı Rektör Kaplan yaptı. Panelde; Başbakan Başdanışmanı Dr. Necdet Subaşı "İslamofobi: Eski ve Yeni Sınırlar", 9 Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Yıldırım "Bazı Fıkhi Hükümlerin İslamofobi'ye Etkisi", Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ejder Okumuş "İslamofobik Oyunda Müslümanlar", Polis Akademisi Eski Başkanı Prof. Dr. Remzi Fındıklı "Jeopolitik Siyasal Şiddet ve Terörizm", Emniyet Eski Müdürü Osman Kaya ise "Terör Örgütlerinin Din İstismarı ve Terör Örgütlerine Katılımı Etkileyen Faktörler" başlıklı konuşmalarını yaptı.

        (MK-Y)

        01.12.2016 19:50:29 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Bartın haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bartın Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler