Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Genç MÜSİAD'tan tecrübe paylaşımı

        (Fotoğraflı)

        MANİSA (İHA) - Genç Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Manisa Şubesi, düzenlediği 'Tecrübe Paylaşımı' programlarıyla, iş hayatına atılan genç işadamlarına yol göstermeye devam ediyor.

        - Genç Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Manisa Şubesi, düzenlediği 'Tecrübe Paylaşımı' programı düzenlendi. Manisa Anemon Otel'de düzenlenen programın bu haftaki konuğu MÜSİAD Manisa Şube Başkanı Ahmet Öztürk oldu. Dolardaki yükseliş ve Merkez Bankası'nın faiz arttırım kararıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Öztürk, Sayın Cumhurbaşkanımızın bağımsız olduğunu bildiği halde neden Merkez Bankası'nın faiz indirmesi gerektiğini defalarca vurguladığını iyi okumak gerekli. 2008 Mortgage krizi sonrasında ABD Merkez Bankası FED, daha önce sıfıra yakın olan faiz oranlarını artırma kararı aldı. Bu kararı alırken hızlı artırımın dolar maliyetini birden artırıp ani değer yükselmesinin ülkeye vereceği zararı düşünerek, bunu zamana yaydı. Bu yüzden tüm para birimleri karşısında o tarihten bu yana belirli oranlarda doların değer kazanması devam etti. Fakat son seçimlerde Donald John Trump'un kazanması ile para politikalarının bundan sonra ne şekilde devam edeceğinin belirsizliği, piyasaların aylardır süren oynaklığına çok daha fazla etki etti. Zaten devam eden faiz artırım politikaları, dünya piyasalarındaki daralma, OPEC'in petrol üretimini azaltma kararı, Ortadoğu'daki belirsizlikler ve dünyadaki terörün verdiği kaos, bu belirsizliği tetikleyerek doların tüm para birimlerindeki ani değer kazanması sonucunu doğururken, bu değer kazanma, gelişmiş ülkelerde yatay seyrederken, başta ülkemiz olmak üzere gelişmekte olan ülkelerde etkisini çok fazla gösterdi. Yaşadığımız 15 Temmuz darbe girişimi, terör örgütlerinin ülkemizdeki girişimleri gibi olumsuz etkenler de bu etkinin Ülkemizde çok daha fazla hissedilmesini sağladı. Merkez Bankası ise, döviz rezervlerini piyasaya sürmenin bir alternatifi olan faiz artırımı ile önlem almaya çalıştı. Faiz artırımı genel olarak döviz kurunu baskılamakta etkili olsa da, yüzde yüz başarılı olmasının bir garantisi yoktur. Zaten dolar fiyatlarının ani yükselişinden dolayı artan maliyetlere, artan faiz yükü eklenerek maliyetleri çok daha fazla artırmış oldu. Üretimin azalması, maliyet artışı kaynaklı enflasyon, istihdamın azalmasına etki, piyasaya vereceği durgunluk gibi bir çok konuda negatif etki sağlayan faiz artırımı, hiç bir zaman çözüm olmamıştır ve verdiği zararlar olası pozitif getirisinin yanında çok düşüktür. Ülke olarak bu şekildeki dış etkilerden korunmamızın en büyük yolunun, enerji bağımlılığımızın azaltılması ile Katma değerli ürün ihracımızın artırılması olduğunu kabul etmemiz gerekli. Bizler de MÜSİAD Manisa olarak, her zamanki gibi Merkez Bankası'nın faiz artırımı kararının son derece yanlış olduğunu bildirerek, bir an önce faizlerin düşürülmesinin gerektiğine inandığımızı deklare ederiz" dedi.

        (AY-Y)

        04.12.2016 17:17:21 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Manisa haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Manisa Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler