Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Büyükşehir Belediyesi'nden 2 bölgeye 'telli terbiye sistemi'

        (Fotoğraflı)

        MERSİN (İHA) - Mersin Büyükşehir Belediyesi, üzüm üretimini yaygınlaştırmak, çeşitliliği artırmak ve üretimi daha verimli hale getirmek amacıyla Çamlıyayla'nın Kale Mahallesi Kaleardı mevki ve Gülnar'ın Üçoluk Mahallesi'nde modern bağcılık anlamında bir ilki daha gerçekleştirerek, telli terbiye sistemini kurdu.

        Mersin Büyükşehir Belediyesi, tarımsal destek projesi kapsamında Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü işbirliği ile bir ilki daha gerçekleştirerek üzüm üretimini yaygınlaştırmak, üretimi daha verimli hale getirmek ve üzüm çeşitliliğini artırmak amacıyla, Çamlıyayla'da yaklaşık iki dekarlık, Gülnar'da da bir dönümlük bir alanda Telli Terbiye Sistemi Projesi'ni hayata geçirdi. Telli terbiye sisteminde asmanın yeşil kısımlarının dik bir şekilde yerle temas etmeden durabilmesi ve bu noktada sürgünlerin tellere bağlanarak asmanın iç kısmının daha iyi hava alması sağlanır. Daha iyi hava alan asmalar mantar hastalıklarından korunmuş olurlar ve çok daha hızlı gelişirler. Bu sayede hastalık gelişimi azaltılan asma daha iyi ısı ve ışık alarak üzümde daha iyi bir renklenme ve daha iyi bir kalite elde edilir ve kültürel işlemler daha kolay yapılır. Hasat kolaylığı sağlamasının yanı sıra bu sistemde iş gücü kolaylığı da elde edilir.

        En önemli geçim kaynağı bağcılık olan Çamlıyayla üreticisine katkı sağlamak amacıyla hayata geçirilen proje kapsamında kurulan telli terbiye sistemi ile Çamlıyayla'da bir ilk gerçekleştirilerek, ilk bağ tesisi oluşturuldu. Proje çerçevesinde Çamlıyayla'da yetişen ve yöresel bir üzüm çeşidi olan tilki kuyruğu üzümüne ek olarak, bölgede 18 civarında yeni çeşit üzüm yetiştirilmeye başlandı. Bunlardan 15 tanesi Mersin için tamamen yeni çeşit iken, 3 tanesi de Çamlıyayla için yeni bir tür olacak.

        Gülnar ilçesi de Çamlıyayla gibi yayla bağcılığının yoğun olduğu bir ilçe olarak dikkat çekiyor. Ancak burada üreticiler Çamlıyayla'nın aksine kurutma üzüm yetiştiriciliği yapıyor. Bu sayede ciddi gelir elde eden üreticiler dönem dönem özellikle Mayıs ve Temmuz aylarında esen poyraz rüzgarlarından dolayı bağlarını telli terbiye sistemine geçiremiyor. Mersin Büyükşehir Belediyesi ile Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü bu sorunu çözme noktasında işbirliğine giderek, telli terbiye sistemini Gülnar'a da getirdi. Gülnar'da uygulanan sistem Çamlıyayla'da uygulanan sistemden farklı olarak rüzgarın etkisini en aza indirmek amacıyla kuruldu. Asmanın gövdesi fazla havaya kaldırılmadan mümkün olduğunca aşağıda tutularak sürgünleri tellere bağlama işlemi gerçekleştirildi. Çamlıyayla'da rüzgar sorunu olmadığı için sürgünleri tellere bağlama gereği duyulmazken, Gülnar'da sistem hem rüzgarın geldiği yöne paralel olarak hem de sürgünler tellere bağlanacak şekilde kurularak sürgünlerin kırılması ve savrulması engellendi. Telli Terbiye Sistemi ile hem verimde artış sağlandı hem de üzüm kalitesindeki iyileşmenin yanı sıra üreticiler için hasatta bir haftalık bir erkencilik elde edildi.

        Konuyla ilgili açıklama yapan Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü ziraat yüksek mühendisi Mehmet Erdem Kiraz, "Telli terbiye sistemini yaygınlaştırmak istiyoruz. Bu sistemle dekar başına verimde önemli bir artış sağlanabilecek ve ilaçlamalarla daha etkin bir noktaya gelinebilecek. Eski sistemde uygulanan ilaçlamalarda ilaçlama etkinliğinin düşük düzeyde kalmasından dolayı ilaçlama yapılmasına rağmen hastalık ve zararlı gelişimi engellenemiyordu ancak telli terbiye sistemlerinde bu hastalık ve zararla mücadele çok daha kolay olacak. Asma üzerindeki üzümlerin daha iyi havalanma ve daha iyi ışık almasından dolayı üzümün kalitesinde de daha iyi artış görülecek. Bu noktada telli terbiye sistemi uygulayarak yöreye örnek olmasını istedik" dedi.

        (KRY-Y)

        05.12.2016 14:03:55 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Mersin haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Mersin Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler