Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Suriyelilerin yardım başvurusu esnafın işini baltaladı

        - İzdihamı önlemek için çekilen bariyer, çevre esnafın iş yerlerini kapattı

        - Bariyerlerle iş yeri önü kapatılan esnaf günlerdir siftah yapmadığını belirterek tepki gösterdi

        (Fotoğraflı)

        Lider Olgun - Serhat Demir

        GAZİANTEP (İHA) - Gaziantep'te Suriyelilere yapılan 100 liralık alışveriş kartı başvurularına Suriyeliler yoğun ilgi gösterdi. İzdihamı önlemek ve güvenlik amacıyla çekilen bariyerler, çevre esnafının da kapılarına kilit vurmasına neden oldu

        AB İnsani Yardım Komisyonunun 348 milyon avro maddi kaynak sağladığı ve Türk Kızılayı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı iş birliğinde yürütülen "Yabancılara Yönelik Sosyal Uyum Yardım Programı" kapsamında, kamplar dışında bulunan Suriye vatandaşı ve İl Göç İdaresi Genel Müdürlüğüne kayıtlı diğer sığınmacılara her ay kişi başına yapılacak yüzer lira nakdi yardımlar için ön başvurular başladı. Gaziantep'in Düztepe Mahallesi'nde tutulan ofisten başvuruların alınacağı açıklanması üzerine Suriyeliler, yardımı alabilmek için ofis önünde uzun kuyruklar oluşturdu.

        Barikatlarla geçiş noktaları

        Yoğun güvenlik, izdiham gibi nedenlerden ve olası karışıklıkların önüne geçmek için ofis önündeki kaldırımlar polis bariyerleri ile kapatılarak, geçiş noktaları oluşturuldu. Bariyerler çevredeki iş yerlerinin işlerini baltaladı. Yaklaşık 3 gündür süren başvurular nedeniyle çevre esnafı, siftah yapamamaktan yakınırken, tahsilatlarını bile alamadıklarını ifade etti.

        Bölgedeki mobilya satan iş yeri sahibi Fahri Özer, başvurular nedeniyle oluşan kuyruk ve bariyerlerin işlerini bitirme noktasına geldiğini söyledi. Kuyruğun bazı günler 3 kilometreye ulaştığını belirten Özer, tahsilat için gelenlerin de kuyruğu aşıp, dükkana ulaşmalarının zor olduğunu ifade etti. Özer, "Bir haftadan beri buradan yardım dağıtılıyor. Suriyelilere yardım ediyoruz derken biz esnaf olarak bir haftadır dükkanlarımızı açamıyoruz. Dükkanlarımızın önü polis barikatıyla kapatılmış, her taraf güvenlik bundan dolayı çok mağduruz. Bu 3 yıl devam edecekmiş, bu durum 3 yıl değil, 1 ay devam ederse iflas ederiz. Müşteri kalabalığı görünce geri dönüyor. Bu yardımlar daha uygun yerlerde yapılabilirdi. Bu kuyruk 3 bin kişiyi buluyor. Sabah namazıyla bu kuyruk başlıyor. Dükkanlarımızın önünde ısınmak için ateş yakılıyor. Bu yüzden sabah saat yedide açtığımız dükkanımızı 12:00 de açamıyoruz. Yetkililerden bu konuya çare bulunmasını istiyoruz. Satışı unuttuk, tanıdıklar arıyor dükkanınızın önündeki kalabalık nedir diye soruyorlar" dedi.

        Gün içerisinde kapıya kilit vuruyor

        Bir başka mobilyacının iş yeri sorumlu personeli Mine Ulucan ise gün boyu süren kuyruk nedeniyle, gün içerisinde kapıya kilit vurup eve gittiklerini ifade etti. Yetkililerden yardım isteyen Ulucan, "Yaklaşık bir haftadır Suriyelilere yapılan yardım nedeniyle kuyruk oluyor. Biz esnaf olarak çok mağdur ediliyoruz. Burada kurulan polis barikatı ve Suriyelilerin oluşturduğu kuyruk nedeniyle müşterilerimiz gelmiyor. Kapıya kilit vurup gidiyoruz. Yetkililerden yardım bekliyoruz" diye konuştu.

        Onlarca insanın ekmek kapısı olduklarını belirten esnaflar, Suriyelilere yapılacak yardımlara karşı olmadıklarını ama kendilerinin de mağdur edilmemesini istedi. Kart başvurusunun yapıldığı ofis yetkilileri ise başta güvenlik konusu olmak üzere hak, adaletle başvuruların yapılması amacıyla geniş güvenlik tedbirleri alındığını ifade etti.Güvenlik görevliler tarafından tüm Suriyelilerin aramadan sonra geçişine izin verildiğini vurgulayan yetkililer, herhangi bir karışıklık ve kargaşaya da fırsat vermemeye çalıştıklarını kaydetti.

        (LO-SD-Y)

        06.12.2016 15:40:39 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Gaziantep haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Gaziantep Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler