Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Kibar: "Fındıkta fiyatları düşürmek için oyun oynandı"

        - Fatsa Ziraat Odası Başkanı İbrahim Ethem Kibar:

        - "Fındıkta 2016 sezonuna çok umutlu girdik ama oyunlar umudumuzu boşa çıkardı"

        (Fotoğraflı)

        Ahmet Altay

        ORDU (İHA) - Fatsa Ziraat Odası Başkanı İbrahim Ethem Kibar, "Fındık fiyatlarını düşürmek için oyunlar oynandı ve bunda da başarılı oldular" dedi.

        Fındık da sinsice ilerleyen yıllara göre büyük gelişme sağlayan tekelleşme oyununun olduğunu belirten Fatsa İbrahim Ethem Kibar yaptığı açıklamada, "Fındıkta 2016 sezonuna çok umutlu girdik. Geçen sezon fiyatlar 8 TL'den kapanmıştı. Fındık bu yıl yeni sezonda 12-13 TL'den fındığımız serbest piyasada yerini bulmuştu. Fiyatlardaki, yükseliş bizler için umut olmuştu. Tekelleşme oyunu var ve başarılı oldular. 2016 sezonunun ilk ayları da bunu göstermeye başladı. Fındık sezona 12-13 TL'den başladıktan sonra 15 TL'yi fındık gördü. Bir anda bu rakamı gördükten sonra fındık fiyatları düşmeye başladı. Fiyatlar, bugünlerde 10 TL ile 11 TL arasında oynuyor. Tekelleşme hamleleri neticesinde ve mahsulün az olması nedeniyle doğal olarak fiyatlar kendi kontrolünün dışına çıktı. Böylesi mahsulün az olduğu sezonda fındık fiyatları 15 TL'ye kadar çıktı. Fiyatları düşürmek için oyun oynandı ve bunda da başarılı oldular. Şu anda fındık fiyatları üreticileri tatmin etmiyor" diye konuştu.

        Üreticinin ürününü maliyetinin altında sattığını belirten Kibar, "Fındığı maliyetinin altında satan üreticilerimiz zarar ettiler. Bu anlamda 10 TL'ye fındığını satan üretici önümüzdeki yıl bahçesine yapacağı bakım açısından endişe yaşıyor. Bahçelerimizde fındığımızın kalitesinin düşmemesi için bakım çok önemli ancak fiyatlar tatmin etmeyince üreticiler de bahçelerine tam anlamıyla bakım yapamıyorlar" şeklinde konuştu.

        Çiftçi Eğitim Merkezi'ni oluşturacaklarını belirten Kibar şunları söyledi: "Bolaman Mahallesi'nde 6 bin metrekare alanda, bin metresi kapalı alan olan bir projemiz var. Alternatif ürün yetiştirecek üreticilerimiz için her alanda birer tane örnek sera kuracağız. Üreticimiz örneğin kendi bahçesinde çilek yetiştiriciliği yapmak istiyorsa gelip oradaki örnek seramızı gezecek ve bizlerden bilgi alacak. Ya da başka bir alanda yetiştiricilik yapacaksa o örnek sergimizden bilgi alacak. Kendilerini eğitime alacağız. Ayrıca bu alanımızda fide dikimleri yapacağız. İlerleyen günlerde bu projemizle ilgili daha ayrıntılı bilgiler vereceğiz."

        (AA-SLH-Y)

        07.12.2016 15:00:45 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ordu haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ordu Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler