Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Pekmeze rağbet her geçen gün artıyor

        (Fotoğraflı)

        Mehmet Ali Dağ

        KİLİS (İHA) - Kilisli pekmez ürecisi Yusuf Koyuncu, kuru üzümden yapılan organik pekmezin kilosunun 5 TL 50 kuruştan satıldığını söyledi.

        Pekmez üreticisi Koyuncu, reçel, bal gibi ürünler başta olmak üzere kışın tüketilen ürünlerin pahalı olması ve piyasada sahtelerinin bulunması nedeniyle vatandaşların doğal pekmeze yöneldiğini söyledi.

        Koyuncu, pekmeze olan rağbet her gün artığını ifade ederek, "Üzümün para etmemesi nedeniyle bir çok üretici bağlarını söktü. Bu nedenle kuru üzüm bulmakta zorluk çekiyoruz. Ham madde temininde sıkıntı yaşandığı için buda fiyatlara yansıyor" dedi.

        Kilis'te 1980'li yıllarda çok sayıda pekmezhane bulunmasına rağmen bugün kentte 15-20 civarında pekmez imalathanesi bulunduğunu ifade eden Koyuncu, "Bu pekmez imalatlarının nerede ise tamamı babadan kalma tekniklerle yapılıyor. Eskiden gece gündüz pekmez üretirdik. Bu yıl ise üretecek kuru üzüm bulmakta sıkıntı çekiyoruz" şeklinde konuştu.

        Kilis pekmezinin kilosunun 5 TL 50 kuruştan sattıklarını ifade eden Koyuncu, "Üzüm bağları söküldüğü için pekmezin ham maddesi olan kuru üzüm bulmak nerede imkansız hale geldi. Pekmezciliğin bizim atadan kalan mesleğimizdir. Aile olarak bir asırdır pekmezcilik işi ile uğraşıyoruz. Üzüm üreticisi desteklendiği zaman pekmez üretimi de artacak. Bizim ürettiğimiz pekmezler organiktir" dedi.

        Pekmezin reklamlarını yapılmadığını kaydeden Koyuncu, "Bu nedenle eğer devlet bu işe el atarsa hem Kilis pekmezi hem de Türkiye pekmez açısından iyi olur. Çikolata türü tatlandırıcıların insan sağlığına zararlı var. Pekmez organik olarak üretiliyor. Bu nedenle her hangi bir katkı maddesi yok. İnsan sağlığına faydalıdır. Çocuklara hangi şartlarda üretildiği belli olmayan tatlandırıcı ile üretilen maddeleri yedirme yerine organik pekmez yedirmek daha faydalıdır" diye konuştu.

        (MAD-BRN-Y)

        09.12.2016 15:00:14 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Kilis haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Kilis Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler