Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        En güzel aşk şiiri Marmaris'te yazıldı

        - İlham perisi Marmaris

        (Fotoğraflı)

        Vural Efecik

        MUĞLA (İHA) - Güler Yücel, eşi Türk Edebiyatının unutulmaz ismi merhum Can Yücel ve çocuklarıyla Marmaris'te yaşadıkları 3 yıla ait anılarını paylaştı. Güler Yücel, Can Yücel tarafından Marmaris'te yazılan "Akdeniz yaraşıyor sana" adlı şiirin Ataol Berhamoğlu tarafından 'en güzel aşk şiiri' olarak gösterildiğini söyledi

        Türk edebiyatının unutulmaz isimlerinden merhum şair Can Yücel'in bir dönem Marmaris'te turizm müdürlüğü yaptığını, çok kişi, Marmaris Ticaret Odası'nca yayımlanan yazar Fatma Gebeş Çimen'in kitabından öğrenmişti. Şamata Plus'un son sayısında ünlü şairin eşi Güler Yücel'le gerçekleştirdiği söyleşi, Can Yücel'in Marmaris'teki yıllarına ait bazı ayrıntıları gün yüzüne çıkarttı. Derginin Genel Yayın Yönetmeni Seycan Akman'ın sorularını yanıtlayan Güler Yücel, o günleri şu sözlerle aktardı:

        "Kusura bakmayın yılları aklımda değil ama 50 yıl kadar önceydi, İngiltere'de yaşıyorduk. Can bey BBC'de çalışıyordu, ben Montessori (İtalyan bir doktor ve eğitimci olan Maria Montessori tarafından geliştirilen ve serbestlik, sınırlar içinde özgürlük ile bir çocuğun doğal psikolojik, fiziksel ve sosyal gelişimine verdiği önem ile tanımlanan bir eğitim yaklaşımı) eğitimi alıyordum. Moskova'dan Nazım Hikmet'in vefat ettiği haberinin geldiği gece Can, programı yapmadı, BBC affetmez böyle şeyleri, istifa etti.

        İngiltere'den Türkiye'ye dönmeye karar verdi, 3 çocuğumuz vardı Hasan, Güzel, Su ve hepsi küçüktü. İstanbul'a, Ankara'ya, İzmir'e gidemezdik bizim için kalabalıktı, Bodrum da öyle. Marmaris'i seçtik. Marmaris bize göre daha güzeldi. Can, önden geldi, ev baktı. Şimdiki Dede Restoran'ın olduğu yerde ev tuttu. Şükrü kaptan, Vacide hanım, Tugay ailesi komşumuzdu. Vacide hanım inanılmaz bir kadındı. Hani doğuştan kibarlık diye bir şey vardır ya, ilk defa Vacide hanımda gördüm, çok ama çok asil bir kadındı. Şimdilerde çok moda olan Montessori, o zamanlar bilinmediği için Muğla'da öğretmen okuluna gittim. Oradan mezun oldum. Beni Armutalan'a tayin ettiler.O zaman Armutalan'da 2 sınıf vardı. 4 ve 5. sınıflara ben bakıyordum. İstanbul'da okumuşum, İngiltere'de eğitim almışım ama köyü, toprağı tanımak isteyen biri olarak Armutalan'da görev yapmaktan çok mutluluk duyuyordum. Okula bisikletle gidiyordum.

        Hemen hergün bisikletimin lastiği patlıyordu. Yakaladım, meğer bir öğrencim patlatıyormuş. Nedenini sordum, 'ne yapayım hocam hiç ders sevmiyorum' dedi. Sonra bu çocuk, sanayide lastikçi oldu. Seneler sonra geldi, beni buldu, elimi öptü.Can'da Marmaris'in ilk Turizm Müdürü olarak tayin edilmişti. Palmiye ağaçlarının ilçeye getirilmesi için çok mücadele etti, getirtti de.Yol yoktu, Turunç'a, İçmeler'e teknelerle giderdik. Türkiye'de, ilk mavi yolculuğa çıkan Hürriyet'le seyahat etme fırsatı bulduk. Bedri Rahmi Eyüboğlu, Can Yücel, Azra Erthat ve Hürriyet'le Marmaris'ten Antalya'ya kadar seyahat ettik. Teknenin kaptanı sanırım adı Hasan ve Güzel burada okula başladı. Ufuk Karacan, oğlum Hasan'ın samimi arkadaşıydı. O yaşta Ufuk Karacan'a mandalina bahçesine ortak olmayı teklif etmişti. Açık hava sineması vardı. Orada film seyretmek ailemizin en büyük zevklerindendi.

        EN GÜZEL AŞK ŞİİRİ MARMARİS'TE YAZILDI

        Can burada çok şiir yazdı. Bunlardan bir de 'Akdeniz yaraşıyor sana' adlı şiiriydi. Hatta geçenlerde Ataol Berhamoğlu 'Akdeniz yaraşıyor sana' için 'şimdiye kadar yazılmış en güzel aşk şiiri' dedi. Üç sene kaldık burada, çok güzel yıllardı. Ama artık çocuklar büyümüştü. İstanbul'a dönmeye karar verdik. Yıllar sonra Marmaris'te o kadar çirkin yapılaşma oldu ki, Datça'ya giderken Can kafasını çevirirdi, bu çirkinliği görmemek için. Oysa, biz buradayken, Armutalan ilkokulundan denize kadar mandalin bahçeleri vardı. Velhasıl, 1989'da Datça'ya yerleştik."

        İşte 'En güzel aşk şiiri' diye nitelenen Can Yücel'in Marmaris'te kaleme aldığı o şiir:

        AKDENİZ YARAŞIYOR SANA

        Akdeniz yaraşıyor sana

        Yıldızlar terler ya sen de terliyorsun

        Aynı ıslak pırıltı burun kanatlarında

        Hiç dinmiyor motorların gürültüsü

        Köpekler havlıyor uzaktan

        Demin çocuk ağladı

        Fatmanım cumbadan çarşaf silkiyor yine

        Ali dumdum anasına sövüyor saatlerdir

        Denizi tokmaklıyor balıkçılar

        Bu sesler işte sessizliğini büyüten toprak

        O sesinin sardunyalar gibi konuşkan sessizliği

        Hayatta yattık dün gece

        Üstümüzde meltem

        Kekik kokuyor ellerim hala

        Senle yatmadım sanki

        Dağları dolaştım

        Ben senden öğrendim deniz yazmayı

        Elimden düşmüyor mavi kalem

        Bir tirandil çıkar gibi sefere

        Okula gidiyor öğretmenim

        Ben de ardından açılıyorum

        Bir poyraz çizip deftere

        Bir ada var sırf ebabil

        Dönüyor dönüyor başımda

        Senle yaşadığım günler

        Gümüş bir çevre oldu ömrüm

        Değince güneşine

        Neden sonra buldum o kaçakçı mağarasını

        Gözlerim kamaşınca senden

        Ölüm belki sularından kaçırdığım

        O loş suda yıkanmaktır

        Durdukça yosundan yeşil

        Kulaç attıkça mavi

        Ben düzde sanırdım yıkıntım

        Örenim alkolik asarım

        Mutun doruğundaymışım meğer

        Senle çıkınca anladım

        Eski Yunan atları var hani

        Yeleleri bükümlü

        Gün inerken de öyle

        Ağaçtan izdüşümleriyle

        Yürüyor Balan tepeleri

        Yürüyor bölük bölük can

        Toplu bir güzelliğe doğru

        Kadınım Yaraşıyorsun sen Akdeniz'e

        (VE-MB-Y)

        09.12.2016 16:56:39 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Muğla haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Muğla Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler